Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Zwaargewichten stralen in Brussel
Beeld: Euronext

Zwaargewichten stralen in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is de nieuwe week zeer positief begonnen, geholpen door mooie winsten voor zwaargewichten Argenx en AB InBev. De Bel20 sloot maandag 2,0 procent hoger op 3.970,37 punten en deed het daarmee duidelijk beter dan omringende beurzen, hoewel ook daar de borden tijdens de middaghandel overtuigend groen kleuren.

KBC sprak van een "traag maar constructief begin van de week", met een economische kalender die weinig te bieden had, met uitzondering van de Duitse Ifo-indicator.

De index, die het Duitse ondernemersvertrouwen meet, liet maandag een onverwachte daling zien in juni, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien.

"Het Duitse herstel hapert nog steeds" concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook. 

Verder werd bekend dat het Belgische ondernemersvertrouwen in juni is gestabiliseerd op -11,1.

Op macro-economisch vlak zit het venijn deze week in de staart, met vrijdag de voor de Fed belangrijke PCE-inflatie. Zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats.

Volgens valutastrategen van ING zouden de markten de voorkeur kunnen geven "aan defensieve posities in de aanloop naar de Franse verkiezingen op zondag" en dat zou gunstig kunnen zijn voor de dollar, ook als de PCE-inflatie daalt en dit de kans op een renteverlaging door de Fed in september verhoogt.

De euro/dollar handelde maandag 0,3 procent hoger op 1,0727 en de tienjaarsrente in zowel de VS als Duitsland stabiliseerde. In Frankrijk daalde de tienjaarsrente licht.

De olieprijzen stegen met een procent. Een vat Brent olie steeg maandag naar ruim 85 dollar.

Stijgers en dalers

De sterindex vond maandag steun bij zwaargewicht Argenx. Het aandeel won 9,1 procent. Vrijdagavond gaf de Amerikaanse toezichthouder FDA goedkeuring voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden dan ook hun koersdoelen voor Argenx.

De koerswinst van 2,9 procent voor AB InBev was dan weer te danken aan een koopadvies van UBS. Sinds 2008 zag het plaatje er bij de brouwer volgens de analisten niet zo goed uit. Het koersdoel ging van 63,50 naar 72,00 euro.

Umicore lag er ook goed bij met een winst van 4,4 procent en Solvay won 4,3 procent, terwijl Melexis en Elia 0,7 en 0,8 procent daalden. Ook in Amsterdam behoorden chipaandelen tot de grootste dalers.

Buiten de hoofdindex wonnen Proximus en Colruyt 1,9 en 2,1 procent, terwijl Econocom 3,0 procent moest laten gaan.

Bij de smallcaps viel Nyxoah op met een koersdaling van 6,6 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Brusselse slot overwegend hoger. De Nasdaq stond wel onder druk, waarbij zwaargewicht Nvidia bijna 6 procent verloor.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht