Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen beginnen opgewekt aan laatste week juni
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen beginnen opgewekt aan laatste week juni

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn opgewekt aan de laatste week van juni en het eerste halfjaar begonnen, waarbij er wel een paar opvallende uitschieters waren.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 518,87 punten. De Duitse DAX steeg 0,9 procent naar 18.325,58 punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent tot 7.706,89 punten. De Britse FTSE steeg 0,5 procent naar 8.281,55 punten.

De Europese markten beleefden vorige week een relatief beweeglijke handelsweek toen beleggers een aantal beslissingen en publicaties van centrale banken beoordeelden, waaronder een renteverlaging door de Zwitserse centrale bank en het uitblijven van een renteverlaging door de Bank of England.

Monetaire beleidsbeslissingen komen de komende week van de centrale banken van Zweden en Turkije, terwijl beleggers in Europa aandacht zullen hebben voor de gegevens over het bruto binnenlands product uit Spanje op dinsdag en Italië op vrijdag.

Ook is Europa in de ban van de Franse verkiezingen die komende zondag van start zullen gaan. Die zouden een prooi kunnen worden voor de rechtse partij van Marine Le Pen. Marktkenners waarschuwen al sinds president Macron de verkiezingen aankondigde, voor de economische gevolgen en de gevolgen voor de financiële markten, wanneer Le Pens partij Rassemblement National zou winnen.

Experts van Barclays wezen niet alleen op een mogelijke overwinning voor Le Pen die van invloed kan zijn op de beweging van de euro, maar ook een groot aantal stemmen voor links, "waardoor de tweede ronde verandert in een race tussen twee uitersten", aldus de Britse bank.

"In ieder geval keert de Franse politiek zich af van Macrons pro-EU, liberale invalshoek naar een roep om grotere begrotingstekorten en beleid dat de macht van de Europese instellingen zou ondermijnen", volgens Barclays.

Ook was er maandag macro-economisch nieuws uit de eurozone. Vanochtend werd bekend dat de Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, in juni onverwacht is gedaald, van 89,6 tot 88,6, waar een stijging naar 89,6 was voorzien. "Het Duitse herstel hapert nog steeds", concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING dan ook.

Een tegenvaller was dat de economische groei in Nederland vanochtend flink neerwaarts werd bijgesteld door het CBS. In plaats dat het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met 0,1 procent daalde, is dit 0,5 procent geworden. Dat komt vooral door een neerwaartse bijstelling van de uitvoer, aldus het CBS.

Het vertrouwen onder Belgische ondernemers is in juni gestabiliseerd. De vertrouwensindex daalde fractioneel, van -11,0 naar -11,1. "Achter deze schijnbare stabiliteit gaan uiteenlopende ontwikkelingen in de ondervraagde bedrijfstakken schuil, met een sterke verbetering in de dienstverlening aan bedrijven, maar een daling van het vertrouwen in de handel, de bouwnijverheid en de industrie", merkte NBB op.

De olieprijzen noteerden hoger en een vat Brent olie steeg 0,9 procent naar 86,03 dollar.

Ook op rentefront was het vrij rustig en bleef alles dicht bij huis, terwijl de euro/dollar wat terrein won en noteerde op 1,0726. De euro zou in aanloop naar de Franse verkiezingen mogelijk wat kunnen verzwakken, zeiden valutastrategen van ING.

Stijgers en dalers

In Frankfurt viel Covestro positief op, met een winst van 5,1 procent voor het aandeel. Staatsoliebedrijf Adnoc uit Abu Dhabi is in concrete onderhandelingen met de Duitse chemiespecialist gestart voor een mogelijke overname. Eerder deze maand berichtten media al dat Covestro de boeken zou openen voor Adnoc.

Siemens Energy kreeg een opdracht van 1,5 miljard dollar in Saoedi-Arabië en won 4,0 procent.

Verder waren Duitse autobouwers maandag in trek in de DAX, terwijl Zalando zo'n 3,9 procent verloor na negatief commentaar van Morgan Stanley over de gehele sector.

In Parijs zaten bankaandelen in de lift en was BNP Paribas de grootste winnaar. Het aandeel kon 3,3 procent bijschrijven. Credit Agricole en Société Générale wonnen 2,0 en 2,1 procent. Ook Sanofi deed goede zaken en kon 3,1 procent bijschrijven.

De verliezen bleven beperkt in de CAC 40. Opvallend was de daling van ruim 16 procent voor testbedrijf Eurofins Scientific. Short-seller Muddy Waters Capital zei dat het in Luxemburg gevestigde bedrijf mogelijk te hoge winsten, kassaldi en andere activarekeningen heeft opgegeven en beschuldigde ook Dr. Gilles Martin, Eurofins' directeur en grootste aandeelhouder, van het overhevelen van geld van het bedrijf.

In Brussel hielpen zwaargewichten Argenx en AB InBev de Bel20 aan een mooie winst. Argenx steeg 9,1 procent. Het biotechbedrijf kreeg goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities en UBS verhoogden hun koersdoelen voor Argenx.

Ander zwaargewicht AB InBev steeg 2,9 procent, na een koopadvies van UBS. Sinds 2008 zag het plaatje er bij AB InBev volgens de analisten er niet zo goed uit. Ook Solvay en Umicore deden goede zaken met winsten van ongeveer 4,3 procent.

De Amsterdamse beurs had het vandaag wat zwaarder als gevolg van de daling van de chippers. ASML, ASMI en Besi verloren tussen de 1,5 en 2,7 procent. In Amerika stond zwaargewicht Nvidia onder druk en een correctie van dat aandeel lijkt aanstaande. Toch blijven de vooruitzichten solide, zei Bank of America vorige week.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Europese beurzen was Wall Street verdeeld, waarbij de Dow-Jones 0,8 procent steeg, nadat beleggers grote technologienamen verkochten ten gunste van andere sectoren zoals banken en energie. De Nasdaq verloor 0,4 procent en de S&P 500 steeg 0,2 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht