Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Airbus trekt Europese beurzen in het rood
Beeld: Deutsche Börse AG

Airbus trekt Europese beurzen in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten, onder invloed van somber nieuws van vliegtuigfabrikant Airbus, maar de stemming verbeterde nadat de koers van AI-reus Nvidia opveerde op Wall Street.

De Stoxx Europe 600 index daalde uiteindelijk 0,2 procent tot 517,70 punten. De Duitse DAX verloor 0,8 procent tot 18.177,62 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,6 procent naar 7.662,30 punten. De Britse FTSE ging 0,4 procent lager en sloot op 8.247,79 punten.

De Europese beurzen volgden dinsdag het spoor van een lager Wall Street, waar maandag technologie-aandelen vooral onder druk stonden door winstnemingen.

"Helemaal niet gek, eerder gezond, om even een stap terug te doen", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Dinsdagochtend gaf Airbus een winstwaarschuwing, waardoor de hele sector onder druk kwam te staan. Airbus verloor ruim 9 procent. De outlookverlaging kan ook leveranciers van lucht- en ruimtevaartproducten pijn doen, waarschuwde RBC Capital Markets.

Op macro-economisch vlak was het 's ochtends rustig. In de middaghandel waren er Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen, dat iets daalde in juni, na de stijging in mei. Wel bleef de index nog nipt boven de 100 punten.

De cijfers passen bij een beeld van "vertragende consumptie en een geleidelijk stijgende werkloosheid", volgens Ian Shepherdson van Pantheon. Respondenten bleken relatief somber over de nabije toekomst en dat kan wijzen op verder afnemende consumentenbestedingen op de korte termijn. Tegelijkertijd kan de Fed met deze cijfers volhouden dat de inflatieverwachtingen "goed verankerd" zijn, meent Shepherdson.

Een meer terugkijkende index van de Chicago Fed wees dinsdag verder op een verbetering van de economische activiteit in mei, en een andere index voor de Amerikaanse huizenprijzen wees op een minder snelle stijging in april.

De belangrijkste macro-economische gebeurtenissen vinden pas aan het einde van de week plaats. Donderdag is het eerste presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump op CNN.

De grootste aanjager voor de markt deze week wordt naar verwachting het inflatiecijfer in het PCE rapport over de Amerikaanse gezinsbestedingen. Dat kan de verwachtingen over het rentepad van de Fed beïnvloeden, vooral als de inflatie toch sneller blijkt te dalen dan nu het geval lijkt te zijn.

Daarna zullen alle ogen zich richten op de Franse verkiezingsstrijd tussen de middenpartij van Emmanuel Macron, die dreigt te worden gepasseerd door twee partijen ter linker- en ter rechterzijde.

De Duitse en Franse obligatierentes noteerden dinsdag licht lager en de spread tussen de twee daalde tot minder dan 70 punten. ING merkte op dat vertegenwoordigers van Rassemblement National aankondigden de nationale begrotingsregels te zullen respecteren. Dat is de partij van Macrons rechtse rivaal Marine Le Pen, die een klinkende overwinning behaalde bij de Europese parlementsverkiezingen en ook in Frankrijk de grootste partij lijkt te gaan worden.

De euro/dollar daalde rond het slot tot 1,07, terwijl de olieprijzen tot een half procent daalden.

De euro zal het mogelijk moeilijk hebben om de komende weken winsten vast te houden, verwacht ING, gezien de kans op meer stress op de markt voor Franse staatsleningen. "Er staan ons nog veel hoofdstukken te wachten die potentieel slecht zijn voor de euro", zoals dat de linkse alliantie beter gaat scoren dan voorzien. Dat de rechtse Rassemblement National van Le Pen belooft zich te houden aan de begrotingsregels, kan als gunstig worden opgevat door obligatiebeleggers, maar volgens ING is het nog te vroeg voor die partij om fors in te leveren op zijn politieke programma.

Bedrijfsnieuws

Airbus verwacht in 2024 minder vliegtuigen te leveren dan door problemen in de aanvoer van onder andere vliegtuigmotoren en cabine-apparatuur. In plaats van 800 geleverde toestellen rekent Airbus nu op 770 stuks voor dit jaar, waardoor de winst flink onder druk staat. Het aandeel daalde ruim 9 procent in Frankfurt en Parijs.

Lucht- en ruimtevaart en defensie-gerelateerde aandelen zoals MTU Aero Engines, Rheinmetall, Thales en Safran stonden ook onder druk.

In de Duitse DAX wist Zalando iets te herstellen na een koersdip op maandag. Het aandeel steeg 1,5 procent. Covestro, dat maandag bekendmaakte concreet te onderhandelen met Adnoc over een overname, steeg ruim een procent. De chemiespecialist lanceerde dinsdag een nieuwe strategie, die focust op groei en innovatie en moet leiden tot 400 miljoen euro aan kostenbesparingen tegen 2028.

Opvallend was verder de daling van het Duitse farmaciebedrijf Merck KGaA. Het aandeel daalde in eerste instantie bijna 10 procent op het bericht dat een studie naar een kankerbehandeling wordt gestaakt door tegenvallende resultaten in de laatste fase van het onderzoek. Uiteindelijk sloot het aandeel 5,7 procent lager.

Eurofins Scientific, maandag nog een forse daler na stevige kritiek en beschuldigingen door een shortseller, herstelde dinsdag met 4 procent.

Ook aandelen van producenten van luxe-artikelen zoals Hermes en LVMH zaten in de lift, met winsten van bijna anderhalf procent.

Franse banken verloren terrein. BNP Paribas verloor in een maand bijna 10 procent door de politieke onrust en Societe Generale en Credit Agricole zelfs 17 procent.

Halfgeleideraandelen, die aanvankelijk daalden, herstelden nadat ook de AI-gigant Nvidia op Wall Street opveerde, na forse koersdalingen in de voorgaande dag. Infineon en ASML sloten vrijwel vlak en Nvidia stond op een winst van 5 procent.

Argenx wist in Brussel verder te stijgen, nadat het bedrijf recent zijn ambities voor de komende jaren schetste. Na een winst van zo'n 9 procent op maandag, kwam daar dinsdag nog eens 5 procent bij.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stegen dinsdag. De S&P 500 won 0,2 procent, terwijl de Nasdaq 1,1 procent hoger noteerde, met hulp van zwaargewicht Nvidia. 

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 22 juli

  1. Prijzen bestaande koopwoningen juni (NL)
  2. Chicago Fed activiteitsindex juni (VS)
  3. SAP Q2-cijfers
 2. 23 juli

  1. Consumentenvertrouwen juli (NL)
  2. Investeringen mei (NL)
  3. Acomo Q2-cijfers
  4. AkzoNobel Q2-cijfers
  5. CM.com Q2-cijfers
  6. Randstad Q2-cijfers
  7. Wereldhave Q2-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht