Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Europese beurzen beginnen terughoudend aan nieuwe week
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen beginnen terughoudend aan nieuwe week

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven. De Stoxx Europe 600 index sloot fractioneel lager op 499,08 punten. De Duitse DAX liet juist een miniscule winst optekenen op een slot van 17.726,47 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,3 procent bij een stand van 7.250,67 punten. De Britse FTSE ging 0,5 procent hoger op 8.210,25 punten.

De Europese markten hadden moeite om de weg omhoog te vinden, na een week waarin de zorgen over een mondiale recessie de overhand namen en de volatiliteit toenam.

"Er is nogal wat gebeurd de afgelopen week. Na het laatste Amerikaanse arbeidsmarktrapport sloeg de paniek flink toe. Heeft de Fed te laat gehandeld? Is er hierdoor onnodige economische schade toegebracht? De verwachtingen voor de Fed werden dan ook flink bijgesteld. Geldmarkthandelaren prijsden nogal vrij bizarre rampscenario’s in die nu langzaam weer teruggedraaid worden, maar onder de streep zijn de monetaire verwachtingen voor de Verenigde Staten alsnog flink lager dan voorheen", aldus Rabobank.

"Never a dull moment", oordeelde de bank dan ook over de afgelopen week, maar maandag was wel vrij saai, met weinig impulsen. Die moeten later in de week komen.

Dinsdag staat de Duitse ZEW-index op de rol, net als werkloosheidscijfers uit het VK, die bepalend kunnen zijn voor het verdere verloop van het rentebeleid van de Bank of England.

Nog belangrijker zijn de inflatiecijfers uit de VS die woensdag op de agenda staan en de Amerikaanse detailhandelsverkopen en wekelijkse steunaanvragen die donderdag verschijnen.

Beleggers hopen dat de inflatie in de VS blijft afnemen. Een gunstig inflatierapport zou dan ook voor opluchting kunnen zorgen.

Het cijferseizoen is inmiddels over zijn hoogtepunt, maar retailers als Home Depot en Walmart openen nog wel de boeken en zullen met de cijfers ook meer kunnen vertellen over welke kant het opgaat met de Amerikaanse economie.

De euro/dollar handelde maandag rond 1,0928, terwijl de Japanse yen ten opzichte van de dollar onder druk stond. Tokio was vandaag gesloten vanwege een feestdag in Japan. Vorige week verloor de Nikkei aardig terrein vanwege de zorgen over een recessie en de yen carry trade.

Het aantal shortposities in de Japanse munt is met 84 procent teruggelopen tot het laagste niveau sinds maart 2021, sinds de Bank of Japan onlangs de rente verrassend verhoogde met 15 basispunten tot 0,25 procent, zei Rabobank.

De olieprijzen stegen ruim een procent na het maandrapport van OPEC, terwijl de obligatierentes nauwelijks bewogen.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt daalde het aandeel Salzgitter 1,2 procent. Salzgitter boekte in de eerste helft van het jaar verlies, als gevolg van dalende prijzen voor gerold staal in een tegenzittende Europese economie, vooral in Duitsland. Het bedrijf rekent voor 2024 op een neutraal resultaat voor belastingen.

Verzekeraar Hannover RE steeg 5,2 procent, na goede cijfers en ging daarmee aan kop in de DAX. De outlook werd gehandhaafd. Sectorgenoot Munich Re won 1,0 procent.

Vastgoedbedrijf Vonovia verloor 1,3 procent en farmaceut Sartorius daalde 2,9 procent. Verder stonden de aandelen van Duitse autofabrikanten onder druk. Energiebedrijf RWE won 1,4 procent.

In Parijs won concurrent Engie 0,5 procent en steeg TotalEnergies 0,6 procent. Koploper Publicis won 0,7 procent.

Het verlies van 1,9 procent voor Kering trok de CAC 40 in het rood en ook L'Oreal stond onder druk. Verder daalde Unibail-Rodamco-Westfield 0,6 procent en verloren autofabrikanten net als in Duitsland terrein.

In Amsterdam steeg Besi met 3,0 procent na een koopadvies van Stifel.

JDE Peet's daalde 2,9 procent. Het koffiebedrijf kondigde maandag aan dat Luc Vandevelde per direct zal aftreden als voorzitter van de raad van bestuur en als interim-CEO. Als reden voor zijn plotselinge vertrek noemde JDE Peet's "onverwachte zaken die zijn directe aandacht vereisen". Analisten van ING en Jefferies stelden dat het vertrek van Vandevelde niet helpt en dat het bedrijf slordig omgaat met CEO's.

Vestas heeft maandag de outlook voor 2024 aangescherpt. Voor dit jaar rekent de Deense fabrikant van windmolens op een omzet van 16,5 tot 17,5 miljard euro. Eerder was dit 16 tot 18 miljard euro. En de marge zal uitkomen tussen de 4 en 5 procent, waar Vestas eerder rekende op 4 tot 6 procent. Dat de marge lager uitvalt dan eerder voorzien, is volgens Vestas het gevolg van hogere kosten in het service segment. Het aandeel verloor bijna 8 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend hoger. Alleen de Dow leverde iets in.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 september

    1. Inflatie augustus (Fra)
    2. Empire State index september (VS)
  2. 17 september

    1. ZEW-index economisch sentiment september (Dld) volitaliteit verwacht
    2. Detailhandelsverkopen augustus (VS) +0,2% MoM volitaliteit verwacht
    3. Industriële productie augustus (VS)
    4. Bedrijfsvoorraden juli (VS)
    5. Vertrouwen huizenbouwers september (VS)
  3. 18 september

    1. Consumenten- en producentenprijzen augustus (VK)
    2. Inflatie augustus def. (eur) +2,2% YoY volitaliteit verwacht
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht