(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een iets lagere opening tegemoet.
IG voorziet een openingsverlies van 8 punten voor de Duitse DAX en een min van 11 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 32 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd na een rustige dag die in het teken stond van herstel, na de verliezen in Europa op vrijdag.
Later in de week valt er voor beleggers aan beide kanten van de oceaan meer nieuws te rapen. De Europese Centrale Bank zal donderdag naar verwachting de rente met 25 basispunten verlagen, zodat de depositorente uitkomt op 3,50 procent, maar voorzitter Christine Lagarde zal daarbij voorzichtig zijn over het vooruitzicht van verdere renteverlagingen, vooral omdat de diensteninflatie in de eurozone nog altijd hoog is.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING wijzen de macrocijfers die sinds de vergadering van de ECB in juli zijn vrijgegeven in de eurozone bijna allemaal op een verzwakking van de economische vooruitzichten en een vertraging van de inflatie.
"De beste economische achtergrond voor nog een renteverlaging", volgens de econoom.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de consumentenprijzen in China in augustus in een iets hoger tempo zijn gestegen dan in juli, met 0,6 procent op jaarbasis. In juli stegen de prijzen nog met 0,5 procent. Economen hadden voor augustus een prijsstijging van 0,8 procent verwacht. De producentenprijzen daalden opnieuw.
De Japanse economie groeide daarnaast in het tweede kwartaal met 2,9 procent op jaarbasis, bleek uit een nieuwe raming. Dat is minder dan de groei van 3,1 procent die eerder werd gemeld.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt deden Deutsche Bank en Commerzbank goede zaken met winsten van 2,5 en 1,6 procent. Ook Siemens Energy kon 3,2 procent bijschrijven in de DAX. Sartorius ging aan kop met een plus van 6,2 procent.
Adidas beleefde een mindere dag en verloor 3,0 procent. Zalando daalde met een half procent. Burberry verloor in Londen zelfs 4,9 procent. Het Britse modehuis werd vorige week uit de FTSE 100-index gezet, na een scherpe daling van de aandelenkoers door een zwakke vraag.
In Parijs voerden Air Liquide en Saint-Gobain de lijst aan, met winsten van 2,4 procent. TotalEnergies won 1,8 procent. Kering had het opnieuw lastig en verloor 2,5 procent. Verder daalde Renault met 1,5 procent in de CAC 40.
De Amsterdamse beurs kreeg hulp van betaaldienst Adyen, dat 3,5 procent steeg en ook IMCD en defensieve aandelen als Wolters Kluwer en RELX gingen aardig omhoog.
In Brussel viel de dubbelcijferige stijging van Sofina op. De holding kon liefst 12 procent bijschrijven. Afgelopen donderdag kwam de holding met cijfers en vrijdagavond werd een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 23 miljoen euro aangekondigd.
Euro STOXX 50 4.778,66 (+0,9%)
STOXX Europe 600 510,70 (+0,8%)
DAX 18.443,56 (+0,8%)
CAC 40 7.425,26 (+1,0%)
FTSE 100 8.270,84 (+1,1%)
SMI 11.980,64 (+0,6%)
AEX 888,31 (+1,0%)
BEL 20 4.240,57 (+1,7%)
FTSE MIB 33.590,34 (+0,9%)
IBEX 35 11.272,80 (+0,9%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat dinsdag een rode opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. Na de slechtste, zij het verkorte, handelsweek sinds maart 2023, was er maandag sprake van herstel.
Voor het weekend bleek dat de Amerikaanse banengroei in augustus tegenviel. Er waren ook flinke neerwaartse bijstellingen voor de twee maanden ervoor die opnieuw de zorgen aanwakkerden dat de arbeidsmarkt in de VS minder robuust is als op het eerste gezicht lijkt.
De FedWatch Tool van CME voorspelde vrijdag even een kans van meer dan 50 procent dat de Federal Reserve de rente later deze maand met 50 basispunten zal verlagen. Inmiddels is die kans weer gedaald tot 29 procent en denkt 71 procent van de markt dat het 'gewoon' een renteverlaging van 25 basispunten wordt.
Marktvolgers zoeken ondertussen naar een oorzaak voor de recente verkoopgolf. Sommige kenners wijzen op de vrees dat de Fed achter de feiten aanloopt nu de Amerikaanse economie verslechtert. Anderen leggen meer nadruk op de herijking van de waarderingen van AI-gerelateerde techaandelen.
Michael Wilson, aandelenstrateeg bij Morgan Stanley, denkt dat het een beetje van beide is. Beleggers hoopten dat het banenrapport van vrijdag zou aantonen dat het zwakke banencijfer voor juli eenmalig was. Dat zou de hoge waardering van de S&P 500 enigszins kunnen rechtvaardigen.
"Met een waardering op indexniveau tot 21 keer bij de publicatie van het banencijfer, was de aandelenmarkt op zoek naar een duidelijk signaal dat de zwakke banengroei van juli werd veroorzaakt door het weer en eenmalige factoren. In plaats daarvan bleef de zwakte aanhouden en werd het banencijfer van juli zelfs nog lager bijgesteld", aldus Wilson.
Dit betekent volgens de expert van Morgan Stanley dat de aandelenmarkt de verslechterende economische fundamenten nu aan het "inhalen" is.
Op macro-economisch vlak verschenen maandag de groothandelsvoorraden. Die stegen in juli met 0,2 procent, waar een toename van 0,3 procent was voorzien. In dezelfde maand kwam de stijging van het consumentenkrediet in de VS met ruim 25 miljard dollar veel hoger uit dan de slechts 5 miljard dollar in juni.
De Amerikaanse tienjaarsrente daalde maandag licht, terwijl de tweejarige variant juist iets steeg.
De olieprijzen stonden vorige week nog onder druk, maar wisten maandag deels te herstellen. De Amerikaanse olieproductie komt de komende dagen mogelijk onder druk te staan door een naderende orkaan aan de Amerikaanse Golfkust.
Bedrijfsnieuws
Apple heeft maandag een nieuwe generatie iPhones geïntroduceerd, waarbij kunstmatige intelligentie een belangrijke functie krijgt in het besturingssysteem. De iPhone 16 Pro en Max, met een groter scherm, hebben vanafprijzen van respectievelijk 999 en 1.199 dollar. CEO Tim Cook zei in zijn presentatie dat de nieuwe iPhones de eerste zullen zijn "die vanaf de basis zijn ontworpen voor Apple Intelligence en de baanbrekende mogelijkheden ervan."
Apple lanceerde ook een nieuwe Apple Watch en een volgende generatie AirPods. Beleggers leken niet onder de indruk want het aandeel sloot vlak.
Dell en Palantir worden toegevoegd aan de S&P 500. De aandelen stegen met respectievelijk 3,8 en 14,1 procent.
Nvidia, aanvoerder van de AI-hausse op de beurzen wereldwijd, steeg maandag met 3,5 procent, nadat het aandeel vorige week 14 procent verloor.
Boeing gaat zijn lonen met 25 procent verhogen in een vierjarig cao-akkoord dat een verlammende staking bij de vliegtuigbouwer moet voorkomen. Boeing is verlieslatend en loopt achter op productie sinds de problemen die aan het licht kwamen tijdens een vlucht van Alaska Airlines in januari. Het aandeel steeg met 3,3 procent.
Oracle opende nabeurs de boeken en wist de verwachtingen te verslaan. Het aandeel verloor in aanloop naar de cijfers 1,3 procent maar steeg in de elektronische handel nabeurs met 6,6 procent.
S&P 500 index 5.471,05 (+1,2%)
Dow Jones index 40.829,59 (+1,2%)
Nasdaq Composite 16.884,60 (+1,2%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, maar zonder grote koersuitslagen.
Nikkei 225 36.214,43 (-0,0%)
Shanghai Composite 2.722,01 (-0,5%)
Hang Seng 217.244,67 (+0,3%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1038. Maandagavond noteerde het muntpaar op 1,1040.
Volgens valutastrategen van ING kan de richting van de dollar de komende dagen bepaald worden door het presidentiële debat tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump. Het debat vindt in de nacht van dinsdag op woensdag plaats. Het vorige debat bleek de nekslag voor president Joe Biden, die zich vervolgens terug trok als presidentskandidaat voor de Democraten.
ING verwacht dat een verkiezingsoverwinning van Trump positief zal zijn voor de dollar vanwege het vooruitzicht van een ruimer begrotingsbeleid en een strak monetair beleid als mogelijke tarieven de inflatie opdrijven. Bij een overwinning van Harris gebeurt het tegenovergestelde, hetgeen de dollar zou kunnen verzwakken, aldus de bank.
USD/JPY Yen 143,07
EUR/USD Euro 1,1038
EUR/JPY Yen 157,93
MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - Augustus def. (NL)
06:30 Industriële productie - Juli (NL)
08:00 Inflation - Augustus def. (Dld)
08:00 Werkloosheid - Juli (VK)
12:00 Ondernemersvertrouwen - Augustus (VS)
14:00 Maandrapport OPEC (Oos)
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden