(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week gestegen naar de hoogste stand in ruim twee jaar, na inflatiecijfers uit de Verenigde Staten en een weinig verrassend rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij de rente werd verlaagd.
De Bel20 won 1,8 procent op weekbasis, bij een slot van 4.245,21 punten op vrijdag. Op een slot van 4.170,84 punten een week eerder verloor de sterindex toen 0,3 procent.
Volgens investment manager Simon Wiersma van ING moeten beleggers wel rekening houden met aanhoudende volatiliteit. Die zou zomaar aan kunnen houden tot de Amerikaanse verkiezingen.
Beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen blijft ondertussen positief over aandelen.
"Zolang winsten blijven stijgen, zien we dit als een steun voor aandelenmarkten. Zeker met dalende inflatie en vooral met centrale banken die hun beleidsrentes verlagen", aldus Van Leenders.
In Amerika koelde de inflatie in augustus af tot 2,5 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 2,9 procent in de maand ervoor. Gerekend werd op een inflatie van 2,6 procent. De kerninflatie bleef steken op een toch wel tegenvallende 3,2 procent. De producentenprijzen in de VS lieten in augustus eenzelfde beeld zien, met een verhoogde kerninflatie.
"Heel even was er dan ook teleurstelling bij beleggers, die hadden gehoopt op iets minder hoge inflatiecijfers. Dat vergroot immers de kans op een renteverlaging van 50 basispunten door de centrale bank, de Fed, volgende week. De kans hierop werd na de publicatie van de cijfers vrijwel gelijk ‘uitgeprijsd’", zag Wiersma.
Verder stond de week in het teken van het rentebesluit van de ECB. Conform de marktverwachting werd de depositorente verlaagd met 25 basispunten tot 3,50 procent. De basisrente ging omlaag tot 3,65 procent en de marginale beleningsfaciliteit ging naar 3,90 procent. De rentes stonden op 3,75, 4,25 en 4,50 procent.
Volgens de centrale bank was het passend "om weer een stap te zetten bij de matiging van de monetairbeleidsrestrictie."
Het besluit was unaniem, zei voorzitter Christine Lagarde in een toelichting. Daarin benadrukte ze ook dat "noch de volgorde, noch de omvang van ECB-renteverlagingen vooraf is bepaald."
Nieuwe inflatieramingen van de ECB toonden dat de kerninflatie nog enigszins hardnekkig blijft, onder meer door de aanhoudend hoge diensteninflatie. Verder werden de groeiramingen van drie maanden geleden licht neerwaarts bijgesteld.
De zwakkere groei zal volgens econoom Carsten Brzeski van ING de drijfveer worden voor meer agressieve renteverlagingen door de ECB, maar die komen er pas volgend jaar, denkt hij.
Gezien de nog steeds grote onzekerheden zal de ECB waarschijnlijk ergens op terug willen vallen, zei Brzeski, en dat zijn actuele economische ramingen, die in december volgen.
"Daarom komt de volgende renteverlaging waarschijnlijk in december en niet in oktober", aldus de econoom van ING.
Verder was er afgelopen week ook aandacht voor het presidentiële debat tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump. Volgens analisten van Rabobank werd dat debat gewonnen door Harris.
"Dat is duidelijk wat de meeste polls laten zien", aldus Rabobank. "Dit was in geen enkel opzicht een herhaling van het debat tussen Biden en Trump."
Volgens de bank klonk Harris "presidentieel", terwijl Trump niet eens aanwezig leek "en boos klonk".
Rabobank verwacht nog wel dat Trump de verkiezingen zal winnen. Harris zal nog een flinke inhaalslag moeten maken om hem te verslaan.
Het verkiezingsdebat kan ook van invloed zijn op het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week, zeiden analisten van Evercore.
"Het vooruitzicht van een zeer spannende verkiezing kan de centrale bank ertoe aanzetten om een grote renteverlaging uit te stellen tot na de verkiezingen."
Toch is de kans dat de Fed volgende week de rente met 50 basispunten verlaagt, nu 50 procent, bleek uit de actuele FedWatch Tool van CME. Daarom is het rentebesluit van volgende week volgens experts van Deutsche Bank de eerste bijeenkomst in jaren met zoveel onzekerheid over de omvang van een renteverlaging.
De olieprijzen zakten afgelopen week tot het laagste niveau dit jaar. Oliekartel OPEC kwam met een maandrapport waarin opnieuw de prognose voor de verwachte groei van de vraag naar olie werd verlaagd. Orkaan Francine, die aan land kwam aan de Amerikaanse Golfkust bij Louisiana, zorgde evenwel voor productieverstoringen die de olieprijzen, vermoedelijk kortstondig, een impuls gaven. Op weekbasis resteerde een winst van circa twee procent.
De euro/dollar handhaafde zich rond de 1,11.
Stijgers en dalers
Sofina was afgelopen week koploper in de sterindex, met een winst van 13,7 procent na de halfjaarcijfers vorige week en de lancering van een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 23 miljoen euro. Toch was het voor analist Tom Simonts van KBC een verrassing te zien hoe hard het aandeel steeg.
Binnen de Bel20 viel verder het verlies van 6,1 procent voor D'Ieteren op. De aankondiging van een buitengewoon dividend bij de halfjaarcijfers brak het aandeel afgelopen week op. Daarmee was het aandeel ook de enige daler in de sterindex. Barclays verhoogde evenwel het koersdoel van 255 naar 275 euro.
Syensqo steeg op weekbasis met 1,5 procent, onder meer gesteund door Degroof Petercam, dat de onderwaardering van het aandeel onterecht noemde.
Verder steeg Lotus Bakeries met 4,5 procent naar 12.200 euro en daarmee een nieuwe ‘all time high’ voor het aandeel. Galapagos ging er op weekbasis 7,4 procent op vooruit.
IBA steeg afgelopen week in de BelMid met bijna 24 procent. PanTera, een Belgische radio-isotopenproducent, maakte bekend dat het met succes een financieringsronde van 93 miljoen euro heeft afgerond. PanTera is een joint venture tussen IBA en SCK CEN. De financieringsronde werd geleid door EQT Life Sciences. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor IBA van 16,00 naar 18,00 euro en Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 19,20 naar 21,40 euro, met een herhaling van het koopadvies.
Shurgard, dat afgelopen week een nieuwe overname in Duitsland aankondigde, steeg met 4,6 procent op weekbasis. Degroof sprak van een solide uitbreiding.
Brederode heeft in het eerste halfjaar van 2024 een hogere winst geboekt en het eigen vermogen zien stijgen. Het aandeel Brederode steeg afgelopen week met 7,5 procent.
TINC heeft in de eerste zes maanden van 2024 sterk gepresteerd en verhoogde het dividend. Het bericht werd afgelopen week beloond met een plus van 4,6 procent voor het aandeel TINC.
Kinepolis en Colruyt waren afgelopen week de verliezers in de BelMid, met minnen van 4,2 en 5,7 procent.
Immobel heeft in de eerste helft van 2024 een groter verlies geleden door afschrijvingen. Het aandeel won toch 0,6 procent op weekbasis.
Celyad Oncology boekte in de eerste helft van 2024 een minder groot verlies en het biotechbedrijf kan met de beschikbare middelen nog door tot het derde kwartaal van 2025. Het aandeel Celyad verloor op weekbasis 2,1 procent.
Het aandeel Ekopak kende een beweeglijke week, waarin het uiteindelijk 6,2 procent verloor.
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden