Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Bel20 beperkt schade in roerige verkiezingsweek

Bel20 beperkt schade in roerige verkiezingsweek
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week licht gedaald. Bij een slotstand van 4.265,64 punten op vrijdag verloor de Bel20 op weekbasis minder dan 0,1 procent. Bij een slotstand van 4.267,97 punten vorige week vrijdag verloor de sterindex toen op weekbasis 0,6 procent.

De Bel20 index lijkt momenteel te stabiliseren binnen de opwaartse trend die sinds begin 2024 zichtbaar is, zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx in een technische analyse.

Een eventuele doorbraak boven de weerstand op 4.348 kan betekenen dat de stijgende trend wordt hervat, volgens Blekemolen en dan komen all time highs weer in zicht.

Het was een roerige week, met de uitverkiezing van Donald Trump voor een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Dat kan gevolgen hebben voor de oorlog in Oekraïne en Midden-Oosten, maar ook handelsconflicten veroorzaken met Europa en China.

Om de economie hiertegen te wapenen, kondigde Beijing vrijdag een nieuw stimuleringspakket aan, met een omvang van 10 biljoen Chinese yuan. Beleggers reageerden terughoudend.

"De markten hoopten misschien op een grotere stimulans", zeiden economen van ING in reactie op de maatregelen. Mogelijk komt Beijing met aanvullende maatregelen, zodat er meer duidelijkheid is wat de nieuwe Trump-regering volgend jaar gaat doen.

Volgens Danske Bank was er hoop op een grotere bazooka en dus zal de aankondiging van vrijdag "de markten waarschijnlijk teleurstellen."

Op Wall Street werd euforisch gereageerd op de overwinning van Trump, die uiteindelijk makkelijker kwam dan verwacht. De Amerikaanse beurzen vestigden dan ook nieuwe records.

"Dit [de overwinning van Trump] geeft waarschijnlijk groen licht voor een solide eindejaarsrally", zei analist Tom Essaye van Sevens Report Research. De Republikeinse agenda kenmerkt zich volgens de analist door zijn pro-groei-beleid, waarbij belastingverlagingen, deregulering, een focus op de binnenlandse industrie en het [her]onderhandelen op handelsvlak speerpunten zijn.

Volgens experts van KBC kan een veerkrachtige Amerikaanse economie door een ondersteunend fiscaal en deregulatoir beleid verder naar de grenzen van haar capaciteit worden geduwd, wat echter wel een opwaarts inflatierisico met zich meebrengt.

In deze context zou de Fed ervoor kunnen kiezen om minder renteverlagingen door te voeren of deze zelfs voorlopig te stoppen, al is dat laatste momenteel niet de marktverwachting. "Voor volgend jaar wordt nog maar slechts voor 50 basispunten aan cumulatieve versoepeling voorzien", aldus KBC.

Het tegenovergestelde beeld is zichtbaar in Europa. "De markten zien een meer op het binnenland gericht en isolationistisch beleid van de VS blijkbaar als een mogelijke reden voor de ECB om het beleid agressiever te versoepelen", zei de bank.

Renteverlagingen Fed mogelijk geleidelijker

De Federal Reserve verlaagde donderdag conform de verwachting de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 4,50 tot 4,75 procent. In de persconferentie van voorzitter Jerome Powell ging het ook over de uitverkiezing van Trump.

De tweede ambtstermijn van Trump heeft op korte termijn geen effect op de beleidsbeslissingen van de Fed, zei Powell, die ook aangaf dat de centrale bank niet wil gissen of speculeren over de mogelijke economische impact van een Trump-regering.

Volgens economen van ING was de Fed terughoudend om het 'Trump-effect' te bespreken, maar is het grote risico van het beleid van de kersverse Amerikaanse president dat de economie sneller groeit, maar de inflatiedruk ook toeneemt.

"En dat zou kunnen leiden tot een minder agressief renteverlagingsverhaal", zeiden de economen van ING.

De Bank of England verlaagde donderdag ook conform de verwachting de Bank Rate van 5,00 naar 4,75 procent. Marktkenners waren vooral benieuwd naar de toelichting van de BoE. Vorige week presenteerde de Britse regering een begroting met veel stimuleringsmaatregelen, die weliswaar de groei aanjagen maar ook de inflatie kunnen aanwakkeren.

Toch denkt de Britse centrale bank niet dat de begrotingsmaatregelen een spelbreker zullen zijn voor het monetaire beleid, aldus ING, dat verwacht dat de BoE de rente in december zal handhaven, om vervolgens vanaf februari het tempo van verlagingen op te voeren.

Op macro-economisch vlak konden beleggers afgelopen week ook aan de slag met inkoopmanagersindices. In de eurozone kromp de industrie in oktober opnieuw, maar wel minder hard dan in september en dus kwam de inkoopmanagersindex met een stand van 46,0 uit op het hoogste niveau in vijf maanden.

"Er is één meevaller in deze cijfers", zei hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank in reactie op de data. "De recessie in de industrie werd niet groter."

De mondiale dienstensectoren toonde voor de eurozone en VS vooral een stabiele groei.

"De bescheiden groei [in de eurozone] heeft een cruciale rol gespeeld in het voorkomen van een recessie. We hebben er vertrouwen in dat de dienstensector blijft aantrekken, geholpen door een lagere inflatie en hogere lonen die de private consumptie zullen aanjagen", zei De la Rubia.

Econoom Chris Williamson van S&P Global zag de Amerikaanse dienstensector vooral de zwakte van de industrie compenseren, "zodat de algehele economische groei aan het begin van het vierde kwartaal weer solide is."

Politieke onrust in Duitsland

Ondertussen gaat Duitsland gebukt onder een politieke crisis en stevent het land af op nieuwe verkiezingen, terwijl de economie nog altijd onder druk staat.

"Gezien de aanhoudende spanningen binnen de regering en de duidelijke onenigheid over hoe de Duitse economie uit de huidige staat van stagnatie en structurele zwakte te halen, zou de val van de regering ook een zegen kunnen zijn", volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

Dat het economisch moeizaam gaat in Duitsland, bleek afgelopen week uit nieuwe macrodata. In september kromp de industrie in de grootste economie van de eurozone met 4,6 procent op jaarbasis. In augustus lag de krimp op 3,0 procent. In september stond ook de export onder druk in Duitsland. Die daalde met 1,7 procent op maandbasis.

Volgens Brzeski is het duidelijk dat de Duitse economie nog niet op weg is naar herstel. En de politieke ontwikkelingen hebben de toch al sombere vooruitzichten op korte termijn voor de Duitse economie nog somberder gemaakt, aldus de econoom.

De obligatierentes aan beide kanten van de oceaan stonden op weekbasis onder druk. Volgens analisten van Citi heeft de Duitse rente vermoedelijk zijn plafond bereikt. De Duitse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 2,39 procent.

De euro/dollar daalde na de Amerikaanse verkiezingsuitslag op woensdag nog tot onder de 1,07, maar kroop richting het weekend weer naar de 1,08.

De Noorse kroon steeg nadat de Norgesbank de rente handhaafde en aangaf dat de rest van het jaar te zullen blijven doen. In Zweden werd de rente afgelopen week met 50 basispunten verlaagd, hetgeen ook werd voorzien.

De olieprijzen kenden een volatiele week, maar wisten wel te stijgen, geholpen door het bericht dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen uitstelt tot januari.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 kopen verkopen
BEL Mid kopen verkopen
BEL Small kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 december

    1. Economische groei Q3 def. (Jap)
    2. Consumenten- en producentenprijzen november (Chi)
    3. Groothandelsvoorraden oktober (VS)
    4. Oracle Q2-cijfers (VS)
  2. 10 december

    1. Aalberts beleggersdag
    2. Inflatie november def. (NL)
    3. Industriële productie oktober (NL)
    4. Reserve Bank of Australia rentebesluit (Aus)
    5. Inflatie november def. (Dld)
    6. Arbeidskosten Q3 (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht