(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag na een beweeglijke sessie hoger geëindigd en dus kwamen er nieuwe records op de borden, net als voor het weekend.
De S&P 500 sloot voor het eerst in de geschiedenis boven de 6.000 punten. De index steeg met 0,1 procent op 6.001,35 punten en de Nasdaq eindigde minder dan 0,1 procent hoger op 19.298,76 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent op 44.293,13 punten.
"De reactie van beleggers op de Amerikaanse verkiezingen van vorige week liet zien hoe nadrukkelijk marktdeelnemers het einde van de onzekerheid vierden", zei Saira Malik van Nuveen, verwijzend naar de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen van 5 november.
Het was maandag een rustige dag in New York. Op macro-economisch vlak wordt het later in de week drukker. Inflatiecijfers uit de VS kunnen mogelijk "verdere richting geven aan de markt", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.
"Wij verwachten weinig verandering in het beeld van een inflatie die weliswaar afbrokkelt, maar alsnog een bepaalde hardnekkigheid vertoont. Dit werd onlangs nog bevestigd door de onderliggende prijscomponenten van de ISM-aankoopmanagersindices, die nog steeds enige prijsdruk aangeven, zowel in de industrie als in de dienstensector", zei hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen in een vooruitblik.
De euro/dollar noteerde maandagavond 0,6 procent lager op 1,0654, terwijl de olieprijzen ruim 3 procent daalden.
Het zal mogelijk moeilijk worden voor de euro om terrein te herwinnen, volgens analist Chris Turner van ING, omdat het verschil tussen de rentestanden in de VS en de eurozone tegen de Europese eenheidsmunt inwerkt.
De olieprijzen verloren verder terrein op een sterkere dollar en pessimisme over de groei van de Chinese vraag. Ondertussen wordt "een presidentschap van Trump gezien als relatief meer bearish voor de energiemarkten", aldus ING. "Het belangrijkste risico voor deze visie is echter als president Trump ervoor kiest om de sancties tegen Iran strikt te handhaven."
Bedrijfsnieuws
Bitcoin wist afgelopen weekend al boven de 81.000 dollar te stijgen en werd maandag ruim 87.000 dollar waard. Daar profiteerden cryptoplatforms als Coinbase, MicroStrategy en Robinhood maandag van, met winsten van circa 20, 26 en 7 procent.
Tesla steeg maandag met 9 procent. Vorige week won het bedrijf van Musk al dik 32 procent. Vrijdag bereikte de fabrikant van elektrische voertuigen voor het eerst sinds april 2022 weer een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen dollar.
Aandelen Trump Media & Technology bewogen vorige week volatiel en verloren uiteindelijk 7 procent. Maandag steeg het aandeel met 4,7 procent.
Super Micro Computer sloot maandag 5,3 procent lager. Het aandeel van de chipproducent staat flink onder druk sinds de accountant opstapte. Ondertussen moet Super Micro Computer nog altijd met cijfers komen en heeft het tot eind deze week de tijd om een plan in te dienen bij de Nasdaq Stock Exchange om weer te voldoen aan de noteringsregels. Volgens analisten van Wedbush voert Super Micro Computer een zware strijd om genoteerd te blijven.
Cigna meldde maandag dat het niet langer met verzekeringsmaatschappij Humana wil fuseren. Het aandeel Cigna sloot 7,3 procent hoger, terwijl Humana 2,0 procent daalde.
Boeing verloor 1,8 procent na de aankondiging dat de belangrijkste kwaliteitsfunctionaris vertrekt bij de vliegtuigbouwer na minder dan een jaar in functie.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.