(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met forse verliezen geëindigd, na teleurstellende kwartaalcijfers en zorgen over de Europese economie na de overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten.
De Stoxx Europe 600 index verloor 2,0 procent op 502,23 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 2,1 procent op 19.033,64 punten. De Franse CAC 40 daalde 2,7 procent naar 7.226,98 punten. De Britse FTSE ging 1,2 procent lager op 8.025,77 punten.
Een winstwaarschuwing van Bayer zette de pan-Europese Stoxx 600 en de DAX behoorlijk lager. Ook waren er volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild twijfels over de Duitse economie en de eurozone als geheel.
De expert wees op een rapport waarin Goldman Sachs de groeivooruitzichten voor de eurozone verlaagde en meer renteverlagingen voorspelde. Voor de VS gold het tegenovergestelde. "De Amerikaanse markt wordt geprijsd voor perfectie, terwijl Europese aandelen worden geprijsd voor een grote inzinking", aldus Vranken.
Overigens zakte ook Wall Street dinsdag licht in het rood, terwijl de verliezen in Europa opliepen. De Amerikaanse beurzen eindigden maandag hoger en dus kwamen er nieuwe records op de borden, net als voor het weekend. De S&P 500 sloot voor het eerst in de geschiedenis boven de 6.000 punten.
Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de ZEW index, die het economisch sentiment in Duitsland meet, in november weer is gedaald. De index ging van 13,1 in oktober naar 7,4 in november. Er werd juist gerekend op een stijging naar 13,3.
Definitieve inflatiecijfers uit Duitsland bevestigden dat de geldontwaarding toenam in oktober, van 1,6 naar 2,0 procent op jaarbasis.
In het Verenigd Koninkrijk steeg de werkloosheid in september van 4,0 naar 4,3 procent. Veel hoger dan verwacht, volgens ING. Ondertussen blijft de Britse loongroei steken tussen 4,5 tot 5,0 procent. "Een verdere afname zit eraan te komen, maar niet onmiddellijk. Voorlopig blijft de Bank of England voorzichtig", aldus ING.
De euro/dollar daalde verder, met 0,6 procent tot 1,0598. De dollar blijft profiteren van de zogeheten Trump trade, volgens UBS. Volgens collega's van ING lijkt het muntpaar klaar om de 1,0600 te testen, waardoor de 1,05 waarop de bank voor eind dit jaar rekent, in zicht komt.
De olieprijs steeg licht, na de forse daling maandag in reactie op tegenvallende stimuleringsmaatregelen en zwakke macrodata uit China. OPEC verlaagde dinsdag in zijn maandrapport opnieuw de verwachtingen voor de groeivraag naar olie.
De obligatierentes noteerden dinsdag hoger, waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente met 12 basispunten steeg naar 4,434 procent en de rente op de tienjarige Bund met 4 basispunten opliep naar 2,368 procent. Dinsdag werd bekend dat de Duitse verkiezingen vermoedelijk in februari volgend jaar plaatsvinden.
Bitcoin steeg maandag nog tot 90.000 dollar, maar daalde vervolgens weer tot onder 87.000 dollar.
Bedrijfsnieuws
Aandelen van Bayer kelderden met 14,5 procent in Frankfurt, nadat het bedrijf waarschuwde voor prijsdruk in gewasbescherming en een zwakkere agrarische markt. Bayer verlaagde de aangepaste EBITDA-verwachting. Een lichtpuntje is de divisie farmacie, die aan de bovenkant van de afgegeven winstverwachting voor dit jaar kan uitkomen, aldus Bayer.
Naast Bayer beleefde ook Brenntag een slechte dag. Het aandeel verloor ruim 8 procent na cijfers. Brenntag is tot de conclusie gekomen dat een voortijdige splitsing van haar divisies geen waarde zal creëren voor haar aandeelhouders, schreven analisten van Stifel in een rapport.
Ook BASF leverde meer dan 4 procent in.
Infineon sloot juist met een winst van 3,7 procent. Het halfgeleiderbedrijf werd voorzichtiger over 2025, maar toonde zich wel positief over AI.
Verder won Rheinmetall 1,6 procent op de Duitse beurs.
In Parijs won sectorgenoot van Infineon STMicroelectronics 1 procent. Verder waren er nauwelijks winnaars in de CAC 40. Luxe-aandelen LVMH en Kering stonden onder druk met verliezen van ruim 4 tot meer dan 6 procent.
De Europese luxebedrijven hebben last van dreigende importheffingen op Chinese goederen na de overwinning van Donald Trump in Amerika, volgens Jelena Sokolova van Morningstar.
In Amsterdam stegen ASML en ASMI licht en eindigde Besi 3,5 procent hoger. Verder waren er geen stijgers in de AEX.
In Brussel waren er geen stijgers, maar hield Argen-X de schade beperkt, met een verlies van 0,1 procent. Azelis en Syensqo leverden ruim 4 procent in.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa lager, met een verlies van 0,4 procent voor de S&P 500.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden