(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag opnieuw overwegend in het rood geëindigd, hoewel een sprintje in het laatste uur de eerdere verliezen aanzienlijk kon beperken. Dit terwijl beleggers een laatste restje bedrijfscijfers en de Amerikaanse inflatiedata verwerkten.
De Stoxx Europe 600 index verloor uiteindelijk 0,1 procent op 501,59 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,2 procent op 19.003,11 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,1 procent naar 7.216,83 punten. De Britse FTSE sloot zelfs 0,1 procent hoger op 8.030,33 punten.
Vandaag waren de ogen van beleggers vooral gericht op de Amerikaanse inflatiecijfers en die waren conform de verwachtingen. De inflatie kwam in oktober uit op 2,6 procent op jaarbasis. Dat was in september 2,4 procent. Economen hadden ook gerekend op een stijging naar 2,6 procent.
De kerninflatie, dat wil zeggen zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, kwam in oktober uit op 3,3 procent. Dat was in september eveneens 3,3 procent en hier rekenden de economen voor oktober ook op.
Volgens de CME FedWatch Tool verwacht nu meer dan 80 procent van de ondervraagden een renteverlaging van 25 basispunten tijdens de volgende vergadering van de Fed in december. Hiermee zou de beleidsrente dan uitkomen op 4,25 tot 4,50 procent. Echter, voor 2025 is het beeld aanzienlijk diffuser geworden, met het oog op de nieuwe importheffingen die Trump heeft beloofd. Meer dan 60 procent van de markt gaat er nog wel van uit dat de rente onder de 4,00 procent zal komen, maar in een lager tempo dan eerder aangenomen.
Analisten van ING merkten op dat nieuwe importheffingen van Trump de groei in de eurozone zullen raken. Desondanks onderschat de markt volgens de bank de kans op een grotere renteverlaging door de Europese Centrale Bank van 50 basispunten in december.
Beleggers schatten de kans nu nog klein in dat er in december een renteverlaging komt. "De markt houdt nu rekening met een verlaging van 50 basispunten in totaal tussen nu en september 2025", aldus UniCredit.
Aangezien de markt ervan uitgaat dat momenteel de rente in Europa sneller zal worden verlaagd dan in de VS, zette dit druk op de koers van de euro/dollar, die het laagste niveau van 2024 bereikte op 1,0560.
De rentes bleven woensdag aan beide kanten de oceaan dicht bij huis en de olieprijzen stegen. Een vat Brentolie werd 0,5 procent duurder op 72,23 dollar. Dit nadat de dinsdag de OPEC haar voorspelling voor de mondiale groei van de vraag naar olie in 2024 en 2025 naar beneden bijstelde te midden van zorgen over de vraag in China.
Stijgers en dalers
In Frankfurt werd de show gestolen door Siemens Energy, dat 19,0 procent kon bijschrijven, nadat het bedrijf de doelen voor de middellange termijn had verhoogd. Het orderboek stond bovendien op een record, terwijl het verlies in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar lager uitviel dan verwacht.
RWE beleefde ook een prima dag en kon 6,1 procent bijschrijven. Het bedrijf heeft woensdagochtend de outlook voor heel dit jaar verhoogd en kondigde een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 1,5 miljard euro, maar waarschuwde tegelijk wel voor de gevolgen van de verkiezingsuitslag in de VS voor offshore windprojecten.
De aandelen van Allianz stegen 0,6 procent nadat de verzekeraar in het derde kwartaal de resultaten heeft zien stijgen en positiever werd over de winstontwikkeling in heel 2024. Na de sterke prestaties in de eerste negen maanden van het jaar verwacht Allianz dat de operationele winst in heel 2024 in de bovenste helft van de bandbreedte van 14,8 miljard euro, plus of min 1 miljard euro, zal uitkomen.
Onderin was het vandaag opnieuw een stuk drukker, met Porsche als grootste daler met een verlies van ruim 6 procent. Infineon verloor 4,7 procent na tegenvallende cijfers en Bayer moest ook opnieuw terrein prijsgeven na de slechte cijfers van dinsdag. Bayer verloor 3,5 procent en bereikte daarmee de laagste stand in 20 jaar.
Volkswagen verloor 2,5 procent. Het bedrijf liet weten dat het 5,8 miljard dollar wil investeren in Rivian, de fabrikant van elektrische auto's. Dit is meer dan de 5 miljard dollar waarover in juni werd gesproken, toen de joint venture tussen beide autobedrijven het levenslicht zag.
In Parijs werd de lijst aangevoerd door de Publicis Groupe met een winst van 1,7 procent, gevolgd door Hermes wat 1,2 procent kon bijschrijven. Capgemini verloor daarentegen 3,9 procent en de grootste daler was STMicroelectronics met een verlies van 4,2 procent.
In Brussel was Elia de grootste daler met een verlies van 3,4 procent.
In Amsterdam viel de koersstijging op van Just Eat Takeaway. Het aandeel won 16,0 procent. De maaltijdbezorger wist eindelijk Grubhub te verkopen aan Wonder tegen een waardering van 650 miljoen dollar. De desinvestering zal volgens Degroof Petercam op veel vlakken goed zijn voor het bedrijfsmodel van Just Eat, wijzend op onder meer een groeiversnelling in de bestellingen, de brutotransactiewaarde, de omzet en de kasstroom.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Europese beurzen bleef Wall Street dicht bij huis en noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Bron: ABM Financial News
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Community trend
Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?
Community trend
Om deze actie uit te voeren moet u ingelogd zijn. Inloggen of Aanmelden