Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Europese beurzen komen op adem

Europese beurzen komen op adem
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones)  De Europese beurzen kwamen dinsdag rond lunchtijd wat op adem, na de recente koersstijgingen.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 519,83 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden verlies optekenen van 0,1 procent op 20.317,50 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,6 procent tot 7.436,96 punten en de Britse FTSE ging 0,6 procent lager op 8.299,54 punten

Het was dinsdagmorgen vrij rustig en beleggers lijken al in afwachting van Amerikaanse inflatiecijfers en het rentebesluit van de ECB later deze week.

Vanochtend hield de Reserve Bank of Australia de rente ongewijzigd op 4,35 procent, maar de centrale bank opende wel de deur voor een verlaging in februari.

Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild keek dinsdagmorgen naar Europa, waar het bedrijfsnieuws de afgelopen weken behoorlijk somber was. Met slecht nieuws uit de staalsector, de autosector en de chemie. Deze malaise is volgens Vranken echter niet terug te zien op de beurs.

Om verder te stijgen, zou de Europese Centrale Bank een handje kunnen helpen volgens Vranken door donderdag een renteverlaging van 50 basispunten te communiceren. Of door aan te geven dat er meer verlagingen in het vat zitten.

Ook de maandag door Beijing aangekondigde stimuleringen kunnen voor een steuntje in de rug zorgen.

"Aantrekkende groei in China betekent ook betere exportvooruitzichten voor Europese bedrijven, die China als belangrijke afzetmarkt hebben. Niet vreemd dus dat de koersen van onder andere 'luxe tasjesverkoper' LVMH en sectorgenoten flink herstelden na de koersdalingen in de voorgaande maanden. Aantrekkende groei in China is ook goed voor Europa", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Citi is ook positief over Europa voor 2025. "Europese aandelen zaten in het oog van de storm", aldus de analisten van de Amerikaanse zakenbank. Maar met 2025 in het verschiet, is het volgens Citi tijd om van gedachten te veranderen. De marktverwachtingen zijn momenteel "extreem bearish".

Maar onder meer de renteverlagingen die de ECB waarschijnlijk gaat doorvoeren en een stabiele mondiale groei zullen volgens Citi een rotatie naar cyclische aandelen ondersteunen. Reden dat Citi recent het advies voor Europese aandelen verhoogde naar Overwogen. "We zien de Stoxx 600 eind 2025 op 570 punten uitkomen."

In Duitsland bleek de inflatie te zijn gestegen. De inflatie bedroeg in november 2,2 procent op jaarbasis. Dat was in oktober 2,0 procent. Er werd vooraf door economen ook gerekend op een stijging naar 2,2 procent. Echter, vergeleken met oktober daalden de consumentenprijzen in november met 0,2 procent.

De olieprijzen daalden dinsdag licht en hielden zo het grootste deel van hun winst uit de voorgaande sessie vast, vermoedelijk omdat de geopolitieke risico's na de val van de Syrische president Bashar al-Assad zijn toegenomen. Ook de belofte van China om de beleidsstimulering op te voeren, zorgde ervoor dat de prijs niet veel van de winst van maandag hoefde in te leveren. Een vat Brent werd 0,5 procent goedkoper op 71,80 dollar.

De rentes stonden in de parkeerstand, wachtend op de inflatiecijfers uit de VS en het rentebesluit van de ECB.

De euro/dollar daalde licht naar 1,0528.

Stijgers en dalers

In Frankfurt werd de lijst aangevoerd door Sartorius en Qiagen, die beide ongeveer 4,5 procent konden bijschrijven.

Allianz verloor 0,3 procent, ondanks nieuwe groeidoelstellingen. In de periode 2024 tot en met 2027 mikt de Duitse verzekeraar op een stijging van de winst per aandeel met gemiddeld 7 tot 9 procent per jaar. Dat is ruim meer dan de 5 tot 7 procent die als doelstelling voor de afgelopen jaren gold. Daarnaast streeft Allianz naar een rendement op het eigen vermogen van minimaal 17 procent. Dit jaar rekent Allianz op een winst per aandeel van 25 euro, met een rendement van circa 16,5 procent.

Allianz wil de aandeelhouder ook niet vergeten en stelde dinsdag een payout ratio voor het dividend voor van minimaal 75 procent.

Siemens Energy was dinsdag de grootste daler en verloor ruim 4 procent.

In Parijs gingen auto-aandelen aan kop. Renault won 0,7 procent en Stellantis 0,3 procent. Bandenbouwer Michelin werd 0,5 procent duurder.

Publicis en Unibail-Rodamco hadden het lastiger en verloren 2,2 en 2,9 procent.

In Brussel ging alle aandacht uit naar D'Ieteren, dat een superdividend van 74 euro uitkeert. Rekening houdend met deze uitkering, noteerde de koers van het aandeel D'Ieteren bijna 26 procent hoger.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag naar verwachting vlak van start. Futures op de S&P 500 index noteerden fractioneel hoger.

Wall Street is maandag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 0,6 procent op 6.052,85 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 44.401,93 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 19.736,69 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 januari

    1. Lavide bava
    2. Inflatie december def. (NL) volitaliteit verwacht
    3. Ondernemersvertrouwen mkb december (VS)
    4. Producentenprijzen december (VS)
  2. 15 januari

    1. Internationale handel november (NL)
    2. Consumenten- en producentenprijzen december (VK)
    3. Inflatie december def. (Fra)
    4. Industriële productie november (Eur)
    5. BlackRock Q4-cijfers
    6. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht