Het langverwachte herstel in de analoge chipsector blijft uit en laat inmiddels wel erg lang op zich wachten. Tijdens de chiptekorten in de pandemie sloegen onder meer automakers grote voorraden chips in, waardoor de sector nu nog steeds wordt geconfronteerd met tegenvallende verkoopcijfers. Dit soort pieken en dalen zijn typerend voor de sector en vormen op zichzelf geen reden tot paniek, maar het vertraagde herstel baart wel zorgen.
Op de lange termijn blijven de vooruitzichten voor de vraag naar analoge chips echter positief. Vooral in auto’s neemt het aantal chips sterk toe, dankzij de groei van elektrische voertuigen en de toenemende complexiteit van rijondersteuningssystemen, die veel geavanceerde chips vereisen. Daarnaast zorgt de groeiende inzet van robots in de industrie voor extra vraag naar deze chips, wat de markt op langere termijn ondersteunt.
Concurrentie uit China
China bouwt al geruime tijd hard aan een eigen chipindustrie, met wisselend succes. Op het gebied van analoge chips zijn er de afgelopen jaren duidelijke stappen gezet. Hoewel het land nog steeds een groot deel van deze chips importeert, neemt de lokale productie in kwaliteit en volume flink toe.
De Chinese overheid stimuleert de uitbreiding van productiecapaciteit stevig, waardoor de efficiëntie en kwaliteit van Chinese chipfabrikanten steeds meer in de buurt komen van Westerse concurrenten. Eerdere overheidsinitiatieven in sectoren als zonnepanelen en batterijen hebben ertoe geleid dat China nu wereldleider is in die markten. Ook op het terrein van elektrische auto’s boekte het land snel succes.
Voor een relatief kleine speler als X-fab is dat zorgwekkend. Schaalgrootte is cruciaal in de chipproductie en wordt met toenemende concurrentie alleen maar belangrijker. De druk op kleinere producenten neemt daardoor toe, wat de groeikansen voor X-fab op lange termijn beperkt.
Bent u al abonnee? Log hier in
Dit artikel is alleen voor abonnees.