De koers van ABN Amro zit al enige tijd in de lift en het aandeel doet het koersmatig aanmerkelijk beter dan concurrent ING Groep. De bank is in een maand tijd met ruim 20% opgelopen, waar ING Groep het met een mager plusje van circa 2% moet doen.
Dat is ergens opmerkelijk: de eerstekwartaalcijfers van ABN Amro waren goed, maar dat gold tevens voor ING Groep. De focus van het nieuwe management van de bank op kosten - een volgende poging daartoe althans - viel bij beleggers in de smaak.
Tevens is er voldoende ruimte later dit jaar weer eigen aandelen in te kopen, temeer daar aanpassingen in de gehanteerde risicomodellen per saldo een licht positief effect gaf op de CET1-ratio. De jongste stand van zaken: 14,7%, terwijl de doelstelling 13,5% is. Wel geldt hier dat dit nog exclusief de impact van de overname van het Duitse Hal niet is meegenomen. Dat zal een negatieve impact van circa 0,5% op de CET1-ratio geven.

Bron: ABN Amro
Dat een Amerikaanse grote zakenbank het advies nadien eind mei optrok van underperform met koersdoel €14,90 naar neutraal met koersdoel €22,90 - ongetwijfeld een gevalletje achterstallig onderhoud - zal ook meegeholpen hebben.
Uitbreiding belang door Reggeborgh
Er lijkt nu echter een andere factor meegespeeld te hebben bij de forse koersstijging van het aandeel: investeringsmaatschappij Reggeborgh heeft zijn belang in ABN Amro opgevoerd van 3% tot 5% zo blijkt uit een AFM-melding vanochtend.
De Nederlandse staat maakt ondertussen een omgekeerde beweging en heeft zijn belang in de bank afgebouwd tot minder dan 33%. Een nog altijd verliesgevende transactie voor de staat - de rekening is voor de belastingbetaler - maar de schade is dankzij de koersstijging wat minder fors dan naar het zich eerder liet aanzien.
Bent u al abonnee? Log hier in
Dit artikel is alleen voor abonnees.