Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vijf vragen aan beursexpert Martine Hafkamp

Vijf vragen aan beursexpert Martine Hafkamp

Voor de Gouden Stier zijn voor acht categorieën prijzen te vergeven. Voor slechts één van die categorieën bepalen de bezoekers van IEX en Belegger.nl wie er met het felbegeerde beeldje vandoor gaat: beste beleggingsexpert. Tijd om wat meer te weten te komen over de vijf genomineerden.

Vandaag: Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Wat maakt jou tot een beleggingsexpert?

"Na m’n afgeronde studie bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit heb ik de vervolgopleiding voor Beleggingsanalist gedaan. De praktijk heb ik aan de institutionele kant bij Aegon en Stad Rotterdam geleerd en vervolgens ben ik overgestapt naar particulier vermogensbeheer. Na dat een aantal jaar in loondienst te hebben gedaan, heb ik samen met mijn collega Han Schulten eind 2007 Fintessa Vermogensbeheer opgericht. Als je namelijk vindt dat je het zelf beter kan, dan moet je dat ook doen."

"Ik vind het daarnaast belangrijk dat ik eenvoudig uit kan leggen waarom een bepaalde beursgenoteerde onderneming mij een goede belegging lijkt. Dat probeer ik altijd en overal in zo begrijpelijk mogelijk Nederlands te doen zonder (te) veel vakjargon te gebruiken. Ik zit er nu eenmaal niet om m’n vakbroeders te laten zien dat ik veel verstand heb van beleggen."

Hoe kun je jouw handelsstrategie het best omschrijven? 

"Ik heb geen handelsstrategie, maar een beleggingsstrategie. Ik ben dan ook geen handelaar, maar een belegger. Beleggingskeuzes maak ik op basis van fundamentele analyse en alleen in individuele effecten of trackers. Ik beleg nooit in beleggingsfondsen en voer geen eigen producten. Alles waar ik in beleg is altijd dagelijks verhandelbaar, zodat waar nodig direct kan worden bijgestuurd."

Wie is in de beleggingswereld een voorbeeld voor je?

"Warren Buffett is misschien wel het meest in het oog springende voorbeeld, zoals voor zovelen, maar ook Geraldine Weiss, de koningin van het dividend, respecteer ik zeer. Zij was ver voor mijn tijd al één van de weinige vrouwen in een mannenwereld. Zij begon in 1966 als eerste vrouw met het schrijven van beleggingsnieuwsbrieven. Dat deed ze onder het pseudoniem G. Weiss om op die manier haar geslacht te verzwijgen. Het was in die tijd helemaal ‘not-done’ om een vrouw in te schakelen voor geldzaken. Zij groeide echter uit tot één van de grootste beleggingsgoeroes van de vorige eeuw."

"Het feit dat zij ook voor andere vrouwen de weg heeft vrijgemaakt om de sector te betreden vind ik geweldig! Daarnaast zijn haar stukken inhoudelijk heel sterk." 

Waarin onderscheid jij je als beursexpert?

"Eenvoudig rechttoe-rechtaan beleggen met een heldere uitleg die mensen kunnen begrijpen. Ik hecht heel veel waarde aan duidelijkheid en transparantie. Ik vind dat beleggers, beginnend of gevorderd, daar recht op hebben."

"Daarnaast kijk ik uitdrukkelijk wereldwijd. Alleen al uit het oogpunt van risicospreiding kijk ik verder dan de Nederlandse en Europese beurs. De wereld is groter dan Nederland, ook groter dan Europa. Ik zoek altijd naar het beste bedrijf in de sector waarin ik wil beleggen en dan maakt de plaats van het hoofdkantoor en de beurs waaraan het desbetreffende aandeel genoteerd staat, me niet zo veel uit. Mijn voorkeur gaat veelal uit naar financieel solide multinationals die vaak ook een door de tijd heen houdbaar dividend uitkeren."

"Verder blijft het een belangrijk onderscheid dat ik vrouw ben, al zou dat laatste natuurlijk niet van belang mogen zijn." 

Waarom zouden mensen voor jou moeten kiezen als beste beleggingsexpert 2015?

"Ik zou het echt heel erg waarderen als mensen de moeite nemen om op mij te stemmen. Niet alleen op basis van de bovenstaande antwoorden, maar vooral omdat ze vinden dat ik zinnige dingen zeg en daar consistent in ben, maar natuurlijk ook omdat ze het me gunnen. Een publieksprijs is, veel meer dan een juryprijs, het grootste compliment dat je kunt krijgen!"

Stemmen

Naast Martine Hafkamp zijn ook Nico Pantelis, Bas Heijink, Hans Oudshoorn en John Beijer genomineerd. Nog niet gestemd? U kunt dat via deze link nog doen tot en met maandag 26 oktober 17.00 uur.

Meer weten over de Gouden Stier 2015? Bezoek dan goudenstier.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht