Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarde-aandelen: top 5 fondsen

Top 5 waarde-aandelen

Na jaren te zijn achtergebleven, maken waarde-aandelen een comeback. Morningstar deed onderzoek naar de categorie aandelenfondsen global large cap value en selecteerde de vijf fondsen die sinds begin dit jaar het best presteerden.

Jeffrey Schumacher, fondsanalist bij Morningstar: “Volgen er na zeven magere jaren zeven vette jaren? Wat we in ieder geval zien is dat de MSCI World Value Index na zeven jaren underperformance ten opzichte van de World Index in 2016 een sterke comeback maakt.”

Per 27 november 2016 staat de teller voor de MSCI World Value Index op een rendement van 11,5%, waarmee het de MSCI World Index, die een rendement realiseerde van 8,1%, duidelijk achter zich laat. De MSCI World Growth Index, die in de afgelopen jaren de kar trok op de beurs, blijft steken op een rendement van 4,7%.

Rendementsspurt

“Wanneer we verder inzoomen op de rendementen van dit jaar, dan zien we dat het verschil overduidelijk in het lopende kwartaal is gemaakt', vervolgt Schumacher. “De rendementsspurt is mede ingegeven door de verassende winst van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen”, aldus Schumacher. 

Mijnbouwers, banken en energie-aandelen kenden een sterke novembermaand, terwijl vastgoed, defensieve consumentengoederen en nutsbedrijven achterbleven. “Een ontwikkeling die goed uitpakte voor veel waarde-fondsen, die gemiddeld genomen een hogere allocatie naar financials, energie en basismaterialen hebben.”

Als we kijken naar de top 5 van waarde-fondsen wereldwijd staat Robeco Quant Value Equities bovenaan. 

“Het fonds selecteert de aandelen zoals het een waarde-fonds betaamt op aantrekkelijke waarderingen, maar neemt ook andere factoren mee zoals kwaliteit en positief momentum”, legt Schumacher uit. “Het fonds heeft een zeer gespreide portefeuille van ongeveer 160 namen, waarbij de sectoren basismaterialen, energie en financials sterker zijn vertegenwoordigd.”

Goedkoopst gewaardeerd

“Opvallend is de allocatie naar nutsbedrijven van bijna 10%, wat een duidelijke overweging is ten opzichte van andere waarde-fondsen. Daarnaast is dit een van de weinige waarde-fondsen die een blootstelling van meer dan 10% heeft naar emerging markets. Met een koers/winstverhouding van 12 heeft het fonds een van de goedkoopst gewaardeerde portefeuilles in de categorie.”

Het profiteerde dit jaar van een aantal sterk presterende namen, waaronder Glencore, Quad/Graphics, Banco do Brasil en Lukoil.

Lees ook: Experts kiezen deze kwaliteitsaandelen