Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Drie Belgische koopkansen voor 2017

Drie Belgische koopkansen voor 2017

Met 2017 voor de deur, kijken we bij Beursduivel.be weer naar de beste kooptips voor het volgende jaar. We vroegen Francis Muyshondt, analist bij smallcapwebsite BeursBrink, naar zijn tips voor 2017.

Muyshondt tipt drie Belgische fondsen waarvan de werkelijke waarde volgens de analist vandaag niet volledig wordt weerspiegeld in de beurskoers. 

Greenyard Foods

De eerste kooptip is Greenyard Foods. Het Belgische bedrijf is actief in de handel en bereiding van groenten en fruit, met internationale spreiding. Het heeft volgens Muyshondt veel potentie, maar er zijn weinig beleggers die dit zien.

"Greenyard is door de samensmelting met Univeg en Peatinvest in 2015 een mastodont geworden met een jaaromzet van bijna 4 miljard, waarbij het bedrijf aan zowat iedere retailer van formaat in Europa levert. De fusie in 2015 wordt door veel beleggers over het hoofd gezien, getuige de huidige waardering op de beurs. Dat terwijl de samensmelting bijzonder veel synergiemogelijkheden biedt."

Ondanks de nieuwe groeimogelijkheden wordt het bedrijf gewaardeerd alsof er geen verandering heeft plaatsgevonden, zo stelt Muyshondt. "Greenyard noteert tegen nauwelijks 0,9 keer de boekwaarde en 15 keer de verwachte winst, een meer dan mooie prijs. Bovendien heeft het management er ook vertrouwen in: dit jaar is sinds 10 jaar weer een dividenduitkering gegeven."

Agfa-Gevaert

Een tweede kandidaat is het Belgische Agfa-Gevaert dat een bewogen jaar achter de rug heeft. "Het bedrijf kwam enkele maanden geleden in een overnamestorm terecht, waardoor de koers flink hoger ging. Eenmaal het Duitse CompuGroup de gesprekken stopzette, verdween de speculatieve premie weer als sneeuw voor de zon."

De komst van de Duitsers heeft volgens Muyshondt in ieder geval aangetoond dat er bij Agfa veel onderdelen van waarde zit. Iets wat beleggers nog niet inzien. 

"Beleggers kijken vooral naar het zware verleden van Agfa, dat bol staat van ontgoochelingen, niet nagekomen beloftes en zware koersverliezen. Dat terwijl het bedrijf heel wat inspanningen heeft gedaan om de kar te keren en de pensioenlasten zijn beheersbaar geworden." 

"Ondanks de turnaround is het aandeel tegen drie keer de verwachte nettocashflow en zes keer de verwachte nettowinst zeer goedkoop. Een opportuniteit."

Exmar

De laatste tip van Muysthondt richt zich op maritieme gastransporten en –behandelingen. "Exmar is al een tijdje niet zo geliefd op de beurs, omdat verschillende omgevingsfactoren tegenzitten. Zo zijn de vrachttarieven door de zwakke olie- en gasmarkt flink teruggevallen, is een contract voor een nieuw platform opgezegd en lijken de gesprekken met Vopak over de overname van een aantal schepen aan te modderen."

"Maar aan deze rampspoed lijkt een einde te gaan komen. De voorbije maanden is er een verbetering in de olie- en gasmarkt opgetreden en trekken de investeringen terug aan. Ook bij verschillende dossiers, die al geruime tijd aanslepen, lijkt er schot in de zaak te komen."

"Op nauwelijks 2 jaar tijd is het aandeel bijna gehalveerd. Als echter de som van alle delen wordt genomen, dan komt men al gauw op 10 à 11 euro per aandeel uit. Het moge duidelijk zijn dat de koers fors is ondergewaardeerd en het neerwaarts potentieel zo goed als uitgeput is."

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht