Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Belegger, voorkom deze fouten op de beurs

Vermijd deze 8 beginnersfouten op de beurs

Bij de eerste stappen op de beurs zijn er legio valkuilen die lastig te vermijden zijn. Daarom zet Bolero, het online beleggingsplatform van KBC Securities, de acht meest voorkomende beginnersfouten op een rij.

Pas op voor de volgende valkuilen:

Kortetermijndenken

"Als je het aandeel niet voor 10 jaar wilt houden, denk er dan niet aan om het voor 10 minuten te bezitten”, zegt Warren Buffett. Soms trekken beleggers naar de beurs om snel rijk te worden. Kopen en verkopen op het juiste moment is dan nodig, maar dat is erg lastig. De meeste beleggers kopen beloftevolle aandelen te laat, of verkopen te vroeg, nog voordat de top bereikt is. 

Maar ook het omgekeerde komt vaak voor: de koers van een aandeel begint te zakken en gretige beleggers kopen het aandeel in de hoop dat het snel zal herstellen, zonder zich ook maar even af te vragen waarom dat aandeel zo sterk gedaald is. Is het een koerscorrectie en een mooie koopkans? Of is er meer aan de hand en zit het bedrijf echt in slechte papieren waardoor de koers nog verder zal kelderen? 

Kopiëren

Als beginner op de beurs is het vaak geruststellend om te zien dat anderen er dezelfde beleggingsstrategie als u op nahouden, maar dat rendeert zeker niet altijd. Als beleggers massaal hun geld ergens in stoppen en de koers gaat door het dak, dan moet u zich afvragen of die koersstijging wel onderbouwd is, of slechts het gevolg is van een sterke verkoopgolf. 

De beurs kan al wel eens bokkesprongen maken door een erg negatief of optimistisch sentiment. Laat u niet leiden door dit sentiment, maar kies als starter vooral een aandeel omdat het fundamenteel sterke vooruitzichten heeft.

Al uw geld op één of enkele aandelen zetten

Al uw geld in slechts één aandeel of sector steken op de beurs, is gevaarlijk. Komt die in stormweer terecht, dan kunt u de verliezen op die aandelen niet compenseren door winsten op andere posities. 

Met een ETF of beleggingsfonds bijvoorbeeld, koopt u in een keer een gespreide belegging. U kan ook zelf een portefeuille opbouwen met aandelen uit diverse sectoren, bijvoorbeeld energie of telecom of uit verschillende landen of regio’s zoals de VS of Europa.

Maar te veel spreiden is ook niet goed. Anders eindigt u met een reeks van kleinere posities en betaalt u zich blauw aan transactiekosten en beurstaks. Beperk u daarom als startende belegger tot een tiental welgekozen en gespreide aandelen.

Niet weten wat u koopt

Zeker als u de eerste stappen op de beurs zet, is het cruciaal goed te weten wat u koopt. De beroemde beursgoeroe Peter Lynch zei ooit: “Weet wat je bezit en zie dat je het in 1 minuut kan uitleggen aan een 12-jarig kind”.

Al uw geld inzetten

"Als je geen aantrekkelijke bedrijven kunt vinden, zet je geld dan op de bank tot wanneer je ze vindt." Als u belegt, doet u dat niet met al uw spaarcenten, maar met een bepaald bedrag dat u kunt missen. Bouw een buffer in voor onvoorziene uitgaven en plaats dat geld op een spaarrekening. Op de beurs gaat u aan de slag met wat rest, en dat hoeven niet meteen grote bedragen te zijn. Zo komt u niet in een situatie terecht dat u snel geld nodig hebt en daarvoor halsoverkop uw aandelen moet verkopen op een slecht moment aan een te lage koers.

In paniek raken

“Laat u niet leiden door het sentiment”, is makkelijker gezegd dan gedaan. Emoties zullen het u lastig maken om consequent te blijven. Soms hebben beleggers zo’n voorliefde voor een specifiek aandeel dat ze er ook bij een stevige koersdaling halsstarrig aan blijven vasthouden. Enkel een vooraf vastgelegde discipline helpt in zo’n geval en doet u verkopen. Is de daling maar tijdelijk, dan kunt u de aandelen later terug oppikken in uw portefeuille.

Lees ook: Dit moet u doen bij paniek op de beurzen

Te zelfzekerd zijn

Bescheidenheid siert de startende belegger. Iedereen maakt fouten, maar het komt erop aan ze te (h)erkennen en er lessen uit te trekken, en zeker niet overmoedig te worden. 

Vertrouw op eenvoudige en betrouwbare analyses. Focus op de vooruitzichten qua rendement en groei van de onderneming waarin u gelooft en laat uw hoofd niet op hol brengen door geruchten: doe steeds zelf uw huiswerk en pas uw strategie niet ondoordacht aan. 

De verliezen laten oplopen

Wanneer uw beleggingen de wind in de zeilen hebben, kunt u enthousiast raken bij het idee van nog hogere winsten. Maar als er signalen zijn dat het tijd is om uw positie te verkopen en winst te nemen, doe dat dan!

Stel voor uzelf regels op voor de overdracht van aandelen en wijk er niet van af. Enkele voorbeelden:

  • Verkoop ten minste de helft van uw positie bij een verdubbeling van de koers.
  • Beperk het verlies en verkoop het aandeel als de koers 8 tot 10% onder de initiële koers daalt. Maak gebruik van stop loss of stop limiet orders.
  • Doe een aandeel van de hand als het nieuws fundamenteel slecht is.
  • Stel uzelf regelmatig deze vraag: “Zou ik het aandeel nog kopen tegen zijn huidige koers?” Luidt het antwoord nee, dan is het tijd om winst te nemen.

Lees ook: Alles wat u moet weten over beursvoorspellingen in vijf quotes

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht