Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman Sachs geeft voorkeur aan aandelen Europa boven VS

'Europese aandelen renderen 8% in 2017'

Europese aandelen zullen inlopen op aandelen uit de VS, omdat de onzekerheid rondom verkiezingen in Europa weggenomen zal worden. Dat is althans de verwachting van zakenbank Goldman Sachs.

De Stoxx Europe 600 Index zal inclusief dividend 8% renderen tegen het einde van 2017. Een zwakke euro, sterkere wereldwijde groei en herstelde olieprijzen zorgen voor wind in de rug, verklaart Christian Mueller Glissmann, directeur strategie en assetallocatie bij Goldman Sachs in Londen, tegenover Bloomberg Business.

Afzwakkend optimisme in VS

De S&P 500 zal in dezelfde periode 4% renderen, omdat het optimisme over economische groei in de VS zal afzwakken en de aandelenrally zal temperen, zo voorspelt hij. De verwachte rendementen zijn in de lokale valuta.

“Amerikaanse aandelen zullen nog steeds klimmen, maar minder dan Europese, die gaan inlopen. We zien in de VS nu optimisme, door plannen voor belastingverlaging en hogere overheidsuitgaven. In de loop van het jaar zal dat optimisme afzwakken.” Europese exportbedrijven daarentegen kunnen profiteren als de dollar sterker wordt en de euro zwakker, zegt Glissmann. 

Beloftes waarmaken lastig

“Het zal voor Amerikaanse aandelen lastig worden om alle beloftes waar te maken, met een stijgende rente en extreem hoge waarderingen.” Glissmann is dan ook overwogen in Europese aandelen en onderwogen in Amerikaanse voor de komende twaalf maanden. Voor de komende drie maanden is hij echter nog overwogen in de S&P 500 en neutraal op Europese aandelen.

Vooral over de Europese bankensector is hij positief, daar zij profiteren van een hogere rente. Beleggers kunnen banken kopen als hedge tegen gevoeligheid voor een hogere rente. 

Bekijk ook: 'Vruchtbare omgeving voor aandelen in 2017'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht