Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Favoriete Europese aandelen van fondsmanagers

Tien favoriete Europese aandelen van fondsmanagers

U kende wellicht de lijst met Ultimate Stock Pickers van Morningstar al, waarbij de favoriete aandelen van Amerikaanse fondsmanagers die Morningstar hoog heeft zitten op het gebied van deskundigheid, op een rij werden gezet. In dat kader komt Morningstar nu ook met de lijst met favoriete Europese aandelen van fondsmanagers uit Europa. 

De fondsbeheerders die voor de lijst worden gevolgd, zijn geselecteerd door fondsanalisten van Morninstar in Europa en Azië. De analisten hebben fondsbeheerders geselecteerd die "een zuivere stock picking-strategie volgen en die beleggingsportefeuilles bouwen aan de hand van een hoge overtuiging en een grote mate van bewegingsvrijheid". Andere selectievoorwaarden vindt u hier. De lijst is samengesteld op basis van 23 fondsen.

Europese favorieten

De aandelen waarop de fondsmanagers de meeste overtuiging hadden in het laatste kwartaal, waren: ING, BNP Paribas, Royal Dutch Shell, AXA, ITV, Innogy, Allianz, Edenred, Continental, NN Group. 

Om op de bovenstaande lijst met high conviction terecht te komen, moest de positie een toename in het aantal aandelen laten zien gedurende het afgelopen kwartaal. Ook moeten de aandelen een relevante weging in de portefeuille hebben. 

Innogy

Een aandeel dat er echt uitspringt volgens Morningstar, is Innogy, de groene-energiebusiness van het energieconglomeraat RWE. Het bedrijf, dat vorig jaar naar de beurs ging, distribueert en levert elektriciteit uit duurzame bronnen. 

Ook opvallend is dat de stockpickers het laatste kwartaal van vorig jaar behoorlijk bullish waren op financials. "Kijken we naar de sectorblootstelling van de portefeuilles, dan zien we dat de blootstelling aan deze sector met 300 basispunten is gestegen in het vierde kwartaal van 2016, van 12,5% in september naar 15,6% in december."

"De aankopen lijken in contrast te staan met de waarderingen die Morningstar aan de financiële sector toekent. De gemiddelde verhouding tussen actuele koers en de fair value, is gestegen van 0,90 in september naar 1,00 in december en dat geldt ook op Europees niveau."

Onderwaardering in financiële sector

Wat betreft onderwaardering, springt in de financiële sector vooral BNP Paribas eruit. Het aandeel handelt tegen een korting van 10% ten opzichte van de fair value van 61 euro die Morningstar het aandeel toekent.

Volgens Stephen Ellis, analist van Morningstar, is BNP Paribas zelfs een van de weinige Europese banken met een economic moat (een concurrentievoordeel). "BNP Paribas krijgt een narrow moat-rating vanwege de kostenvoordelen ten opzichte van zijn concurrenten en vanwege de overstapkosten, als een klant zou willen wisselen van bank."

Daarnaast profiteert BNP Paribas van een marktaandeel van meer dan 20% onder welvarende Fransen en heeft het volgens Morningstar een marktaandeel van 25% in België. "Dankzij die grote marktaandelen en de forse hoeveelheid spaargeld onder beheer kan de bank dat geld gebruiken voor leningen aan consumenten, waardoor het minder een beroep hoeft te doen op de kapitaalmarkt en daardoor goedkoper uit is dan concurrenten", aldus Ellis. 

Lees ook: Elf aantrekkelijke largecaps met een onderwaardering

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht