Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Morningstar's lijst van aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

De aantrekkelijkste Europese aandelen voor juli

Maandelijks stelt Morningstar de Europe Core Pick List samen, een lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen van het moment. De koersdalingen van de laatste tijd hebben duidelijk invloed gehad op de lijst.

"Koersdalingen hebben een flinke neerwaartse invloed gehad op de koers/fair value-verhouding”, schrijft Robert van den Oever van Morningstar. “De FTSE 100 moest bijvoorbeeld 2,16% inleveren, en daardoor werd het mandje Europese aandelen dat wij volgen, goedkoper."

Gezondheidszorg goedkoopst

Gezondheidszorg is nog steeds de sector die tegen de hoogste korting verhandeld wordt, gevolgd door industrie en grondstoffen. 

Morningstar kijkt voor de lijst naar bedrijven die niet alleen ondergewaardeerd zijn, maar ook over een belangrijk concurrentievoordeel beschikken (Narrow of Wide Moat). De analisten selecteren voor elke sector toppicks. Die lijst wordt vervolgens maandelijks herzien. Aandelen waarvan de koersen te ver opgelopen zijn, worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Bij de financials bijvoorbeeld, wordt Julius Baer Gruppe vervangen door Swedbank, en in de sector cyclische consumentengoederen wisselt Pearson van plek met Wolters Kluwer.

Roche

De sector gezondheidszorg neemt afscheid van Novartis, maar krijgt er twee nieuwkomers voor terug. Sanofi komt er bij, maar Roche is de belangrijkste nieuwkomer, want dit is momenteel een van de goedkoopste Europese aandelen. 

Roche is een Zwitserse farmaceutische multimational die is gespecialiseerd in geneesmiddelen op het gebied van oncologie, virologie en infectieziekten. Morningstar-analist Karen Andersen wijst op de veelbelovende testresultaten van twee nieuwe middelen tegen hemofilie. 

Zij geeft Roche een Wide Moat-rating vanwege de sterke portefeuille met sterke merken en gespecialiseerde middelen. “Die wordt door de markt ondergewaardeerd”, vindt de analist. Zij ziet voor de komende tijd voldoende reden voor goede resultaten bij middelen tegen longkanker en multiple sclerose.

Swedbank

Swedbank boekt sterke resultaten, vindt Morningstar-analist Derya Guzel. “Door consistente winstgevendheid in combinatie met kostenbeheersing haalt de bank een uitstekende kosten/inkomsten ratio en een hoger rendement op het eigen vermogen dan zijn concurrenten.”

Guzel geeft Swedbank een Narrow Moat rating. Zweden heeft een stabiele economie met een goed functionerend bancair systeem. Gelet op alle kosten voor toezicht en regelgeving heeft Swedbank 'goede maatstaven op alle relevante gebieden', vindt de analist, die het rendement op het eigen vermogen voor 2017-2021 schat op 15% bij een vermogenskostenvoet van 9%.

Bekijk hier de volledige lijst: 

Bekijk ook: 'Gezondheidssector nu op koopjesniveau'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht