Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Unilever op Advieslijst

Unilever op Advieslijst

Unilever prijkt als top pick op de Avieslijst Nederlandse aandelen van Theodoor Gilissen. Joost van Beek, aandelenanalist bij de vermogensbeheerder, vertelt waarom.

“De opkomende markten zijn belangrijk voor Unilever”, schrijft Van Beek. “Daar behaalt het bedrijf 60% van de omzet. De verkopen zijn breed gespreid: persoonlijke verzorging neemt 40% voor zijn rekening, voeding 26%, ijs 15% en huishoudelijke verzorging 19%.”

Ambitieuze doelen

Unilever is ambitieus; ze zijn van plan om een eventueel tweede vijandig bod af te wenden (Kraft Heinz bood eerder 47 euro per aandeel). “Vooral het doel om de winstmarge te verhogen van 16,4% in 2016 naar 20% in 2020 getuigt van een flinke ambitie. De balans wordt opgerekt, de inkoop van aandelen wordt gedeeltelijk gefinancierd door leningen. Toch behoudt dit bedrijf een stevige financiële positie en creditrating.”

De volumegroei bij Unilever was laag in de eerste jaarhelft van 2017, maar dit zal in de tweede helft wat aantrekken, zo verwacht Van Beek. “Er worden dan veel nieuwe producten gelanceerd.” 

Groeipotentieel 

In vergelijking met concurrenten is Unilever groot aanwezig in de opkomende landen. “Hierdoor is het groeipotentieel aantrekkelijker dan in de westerse landen, waar de prijsdruk, mede door online, hoger is.”

En waar zitten de risico’s bij dit aandeel? Van Beek: “Vooral de stijgende rente kan een bedreiging vormen, omdat beleggers dan hun blootstelling aan deze defensieve sector kunnen gaan afbouwen.” Theodoor Gilissen heeft een koersdoel van 52 euro voor het aandeel. Bekijk hier de actuele koers van Unilever.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht