Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
John Beijer tipt 5 Nederlandse en Belgische aandelen

John Beijer tipt 5 Nederlandse en Belgische aandelen

Wat kunnen we de resterende maanden van 2017 voor de AEX verwachten? En welke Nederlandse én Belgische aandelen zijn in technisch opzicht interessant? We bellen even met John Beijer van Beursfoon.

“Wat betreft de AEX is het van belang dat we voorbij de 538 punten komen", steekt Beijer van wal. "Dat is een oude top die we in mei dit jaar bereikten. Als we door die weerstrand breken, zal de uptrend gaan versnellen en komt het eindejaarsdoel van 563 punten, een oude top uit juli 2007, in het vizier.” 

“Augustus en september zijn vaak de minst presterende maanden van het jaar, maar daarna trekt het bijna altijd aan. Richting het einde van het jaar verwacht ik dus dat we, geholpen door de nog altijd lage rentestanden en weinig alternatieven, op weg kunnen naar de 563 punten.”

En welke aandelen zijn Beijer op technisch gebied opgevallen?  

Ablynx

“Omdat Belgen doorgaans echte biotech-beleggers zijn, heb ik twee bedrijven uit die sector uitgekozen. Het eerste is Ablynx. Dat aandeel noteert nu rond de 12,45 euro. Ik zie hier positieve ontwikkelingen en veel goed nieuws, maar het aandeel is vrij stabiel gebleven; ten opzichte van Galapagos blijft de stijging wat achter op goed nieuws. Ik verwacht dat we de komende zes maanden verder omhoog kunnen en dat we richting de oude top van 15,91 euro kunnen bewegen.”

Galapagos

Dan Galapagos. “Hier ben ik heel positief over. De ontwikkeling van medicijnen die nog in de pijpleiding zitten ziet er veelbelovend uit. Je ziet wel dat dit bedrijf nogal gevoelig is voor nieuwsfeiten. Wanneer het een tijdje stil is rond het bedrijf, zakt de koers wat terug. Zodra er dan goed nieuws te melden is, schiet de koers ineens omhoog. Begin augustus stonden we bijvoorbeeld nog op 64 euro, nu alweer op 85 euro. De koers is hard opgelopen en heeft de top van april gebroken. Ik zou bij 78 euro weer instappen, waarna het aandeel de komende twaalf maanden naar 92 euro op weg kan.”

bpost

“Het aandeel bpost doet het de laatste tijd een heel stuk beter dan de oude overnamekandidaat PostNL. Technisch gezien mag het aandeel naar de 28 euro. Door heel Europa groeit de trend van online shopping heel sterk. Dit kan de teruggang bij de ‘gewone’ postbezorging ruimschoots opvangen. Zowel bpost als PostNL kunnen goed van de groei bij pakketten profiteren. Wat bij PostNL positief is, is dat het aantal postbezorgdagen teruggebracht gaat worden en de postzegelprijs omhoog gaat. Ik denk dat de bodem wel zo’n beetje bereikt is, de ergste daling is achter de rug.”

Euronav

Euronav is een scheepvaartgroep die het transport van olie verzorgt. Dit bedrijf vaart er wel bij als de olieprijs fluctueert of als er een groot verschil zit tussen de koersen van Brent- en WTI-olie. Als daar bijvoorbeeld 2 dollar tussen zit, is het aantrekkelijk om een tanker te huren die olie van A naar B brengt. Nu de olieprijs al langere tijd redelijk rustig beweegt, is Euronav afgegleden naar lagere niveaus. Maar de vraag naar olie gaat aanzwellen en er zal ook meer olie vervoerd gaan worden in 2018. Euronav kan in mijn ogen op weg naar de 8 euro.”

Aegon

Tot slot Aegon, waar ik ook in mijn column al wat dieper op in ging. Deze verzekeraar is één van onze favorieten. De koers stond behoorlijk onder druk door solvabiliteitsperikelen. Die angst is nu weggenomen door de verkoop van flink wat activiteiten. Nu is het aandeel in wat stabieler vaarwater terechtgekomen. Ik verwacht dat de koers weer aardig kan aantrekken, zeker met het oog op de opwaartse druk op de rentes in Amerika. Stijgende rentes zijn doorgaans positief voor financials en verzekeraars.”

Bekijk ook: Biotech onstuitbaar

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht