Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Investeer in de grootste asset die je hebt: jezelf'

'Investeer in de grootste asset die je hebt: jezelf'

Beleggen is voor iedereen, zolang het maar op een manier is die bij je past. En dat hoeft niet altijd te betekenen dat actief zelf beleggen de beste keuze is, zo vertelt Valentijn van Nieuwenhuijzen, CIO bij NN Investment Partners, aan Belegger.nl. 

“Eigenlijk is bijna iedereen die een baan heeft, al ongemerkt via zijn werkgever aan het beleggen; namelijk voor zijn pensioen. Actief beleggen is echter een ander verhaal”, zegt Van Nieuwenhuijzen. 

“Mocht je geld over hebben en over de kennis beschikken, ben je gek als je het niet doet. We weten immers allemaal dat beleggen historisch gezien aanzienlijk meer rendement oplevert dan geld dat op een spaarrekening staat. Maar beleg wel op een manier die bij je past.”

Simpel

Zelf houdt Van Nieuwenhuijzen het graag simpel, zo antwoordt hij als we hem vragen op welke manier hij privé belegt. “Voor mijn werk ben ik continue bezig met het uitpluizen wat de beste strategie is. Dat kost veel tijd en energie, en daarom houd ik het privé graag simpel. Ik maak gebruik van onze eigen multi asset-fondsen; ik weet wat daar gebeurt en ik ben in één keer goed gespreid. Daarnaast vind ik het belangrijk om te laten zien dat je ook overtuigd bent van de eigen strategie: put your money where your mouth is.”

Bekijk ook: Nico Bakker: 'Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen'

Zijn vader was historicus, zijn moeder studeerde Oude Talen. Een carrière in de beleggingswereld lag dus niet direct voor de hand. “Bij ons aan de keukentafel werd vroeger niet over beleggen gepraat. Ik ben niets tekort gekomen, maar de luxe van het kunnen beleggen omdat je geld over hebt, die was er niet. De interesse in de financiële wereld is pas begonnen in mijn middelbare school-tijd.” 

“Ik heb wel altijd een brede maatschappelijke interesse gehad, ook op politiek vlak. Maar misschien als reactie op mijn ouders wilde ik een heel ander pad kiezen: ik ging Economie studeren. Daarnaast ben ik erg competitief; het liefst zou ik profvoetballer zijn geworden, maar dat talent zat er helaas niet in”, lacht Van Nieuwenhuijzen. “Maar later bleek dat ik in de financiële wereld die maatschappelijke interesse mooi kon combineren met dat competitieve.”

Emotie

Een ander aspect dat de expert zo trekt aan zijn vak, is het feit dat emotie vaker dan we denken een rol speelt. “Hierdoor nam mijn fascinatie nog verder toe. Economie gaat ook heel vaak over massapsychologie. Hoe gaan mensen om met onzekerheid? Welke keuzes maken zij dan? Een boek dat in dat kader heel interessant is, is Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman. Hierin wordt het verschil tussen ratio en emotie goed uitgelegd. Hoe graag we het ook zouden ook willen, we kunnen onze beslissingen nooit consistent rationeel nemen. Ik vind het een zeer inspirerend boek.”

Lees ook: Hella Hueck: 'Het gaat erom dat je je prettig voelt bij financiële keuzes'

Van Nieuwenhuijzen vindt het interessant om die theorie in de praktijk om te zetten. Kan hij daar een concreet voorbeeld van geven? “Als je je niet van de risico’s bewust bent, zie je een crisis niet aankomen. De financiële crisis zag niemand aankomen. Maar aan de andere kant is het zo, dat wanneer we een risico wèl zien, we de neiging hebben om dat risico te overschatten. Denk dan bijvoorbeeld aan de overwinning van Trump of Brexit. Dat waren zichtbare risicofactoren. Die risico’s werden werkelijkheid, waardoor beleggers in paniek raakten en verkochten. Wij bleven rustig en bleven overwogen in aandelen. Dat bleek een goede zet, want daarna stegen de aandelenmarkten juist weer. Zo hebben we de verliezen voor onze klanten goed weten te beperken.”

Altijd ‘aan’

Maar aan iedere baan zitten ook nadelen. Welke zijn dat voor Van Nieuwenhuijzen? “De continue stroom van nieuws zorgt ervoor dat je altijd ‘aan’ staat. Zelfs op vakantie, als ik op mijn slippers een bar inloop en daar staat toevallig CNN op, dan brengt dat mij onmiddellijk terug naar werk. Ik moet ervoor waken dat het ‘aan staan’ niet ten koste gaat van mijn gezin. Tot nu toe lukt dat goed, maar ik moet daar ook wel bewust mee bezig zijn.”

Krijgen de kinderen al iets mee van hun vaders werk? “Ze zijn nu negen en elf jaar, dus ze zijn er nog niet zo mee bezig. We hebben nog geen beleggingsrekening voor ze, maar vanuit hun opa’s en oma’s is er wel een spaarrekening geopend. Opa’s en oma’s zijn vaak toch wat voorzichtiger”, lacht hij.

De boot in

Over voorzichtigheid gesproken; is Van Nieuwenhuijzen zelf weleens de mist in gegaan als het om geld gaat? “Ja, zeker. Als het om boten gaat zeggen ze weleens dat je twee keer geniet: op het moment dat je hem koopt, en op het moment dat je hem verkoopt. Zo kocht ik ooit eens met twee vrienden een oude reddingssloep die vroeger aan een olietanker vastzat. We hadden hem speciaal laten importeren uit Azië en hij kwam aan in zo’n grote container.” 

“Wij dachten er vervolgens wel even een strakke Amsterdamse sloep van te maken. We deden een gedeelte zelf, maar het grootste gedeelte hebben we laten doen. Dat viel iedere keer duurder uit dan verwacht, waarna later ook nog de motor het begaf. We hebben er een paar leuke tochten op gemaakt en hebben hem na twee of drie jaar weer verkocht, voor ongeveer de helft van wat wij er allemaal aan uit hadden gegeven. Het heeft alles bij elkaar veel geld gekost, maar het heeft ons ook mooie herinneringen gebracht.”

Huis

De beste financiële beslissing daarentegen die hij privé maakte was de aankoop van zijn huis. “We kochten in 2004 een bovenwoning in Amsterdam Oud-West. In 2011 hebben we de verdieping daaronder erbij kunnen kopen. Dat was net in de tijd dat de woningmarkt op zijn gat lag. Nu is het geheel natuurlijk veel meer waard geworden. Deze beslissing was niet uit wijsheid maar uit noodzaak geboren, omdat we meer ruimte wilden met twee kinderen. Maar het heeft wel tot een mooi financieel resultaat geleid.”

Geeft de expert ook weleens vrienden of familie financieel advies? “Ik zou in ieder geval nooit een aanbeveling doen over een bepaald aandeel, of zeggen of ze nu wel of niet dat huis moeten kopen. Daar moet je heel voorzichtig mee zijn bij bekenden. Wat ik wel kan doen is bijvoorbeeld uitleggen wat de verwachtingen voor de rente zijn, en met welke principes ze rekening moeten houden, zodat ze dat kunnen meenemen in hun beslissing.”

Te snel winst nemen

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de belangrijkste les die Van Nieuwenhuijzen heeft geleerd op beleggingsgebied. “Je moet je bewust zijn van je eigen valkuilen. Uit psychologisch onderzoek blijkt keer op keer dat mensen de neiging hebben om te snel winst te nemen, en te lang op verliezen blijven zitten in de hoop dat het wel weer goed komt."

Lees ook: Jaap Koelewijn: 'Heb niet de illusie dat je de markt kunt verslaan'

"Bij een koers die van 100 naar 110 stijgt verkopen we, maar als datzelfde aandeel daalt van 100 naar 90 blijven we zitten. Als je dat bij al je aandelen doet, loopt het verlies ongemerkt flink op. Het is dus slim om een soort plan op te stellen en jezelf aan de regels van dat plan vast te houden. Dat is een hulpmiddel om te voorkomen dat je in die valkuil blijft stappen.”

De juiste vorm

“Soms willen mensen uit mijn omgeving gaan beginnen met beleggen, wat ik altijd toejuich. Ik hoor echter weleens dat iemand lyrisch is over een bepaald bedrijf en dan al zijn geld op dat aandeel of slechts enkele aandelen inzet. Dan zeg ik wel dat meer diversificatie verstandig zou zijn. Voor veel mensen zijn fondsen daarom een goede optie, omdat ze dan in één keer gespreid zijn. Anderen hebben voldoende kennis en vinden het juist leuk om met individuele aandelen aan de slag te gaan. Kies dus de manier die bij je past. Ga voor jezelf na waar je wakker van ligt, waar je rustig van wordt en kies daar vervolgens de goede vorm bij.”

Maar uiteindelijk is de beste investering die in jezelf, vindt Van Nieuwenhuijzen. “Als je wilt investeren in de toekomst, kun je dat het beste doen in je grootste asset: namelijk jezelf. Doe waar je goed in bent en blijf jezelf ontwikkelen, dan heb je de meeste kans op succes.”

Lees meer: Hans Oudshoorn: 'Zoals een voetbalcoach naar z'n team kijkt, zo kijk ik naar mijn portefeuille'

Lucia Rodenburg is redacteur bij Belegger.nl/Beursduivel.be en IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht