Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Rendementen op aandelen komende jaren beperkt'

'Rendementen op aandelen komende jaren beperkt'

De meeste beleggers hebben in de afgelopen jaren aanzienlijke rendementen behaald op de beurzen. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley waarschuwen echter dat het beursfeest is afgelopen en dat er in de komende jaren geen grote koerswinsten meer zullen worden gerealiseerd.

De investeringsbank is met name voorzichtig voor de Amerikaanse beurzen. "Wij geloven dat 2018 het begin is van een breed handelsbereik dat enkele jaren zou kunnen duren", schreef Michael Wilson, de belangrijkste Amerikaanse strateeg van Morgan Stanley, zo meldt Marketwatch. 

De grenzen voor de S&P 500-index liggen volgens Wilson tussen de 2.400 en 3.000 punten. Dat is een range van 25%. De S&P 500 staat momenteel ongeveer in het midden van de range op 2.887,89 punten. De bodem van de range van 2.400 punten zou een koersval betekenen van 16,9% ten opzichte van het huidige niveau, terwijl de bovenkant van de range een opwaarts potentieel biedt van slechts 3,9%. Het koersdoel van Morgan Stanley voor de S&P 500 ligt op 2.750 punten, ofwel 4,8% lager dan de huidige stand. 

"Hoewel de prijsschade niet extreem is op indexniveau, kan het lijken op en aanvoelen als een berenmarkt. We denken dat deze 'rollende berenmarkt' al is begonnen met piekwaarderingen in december en het pieksentiment in januari", aldus de strateeg.

Grootste correctie in maanden

Wilson waarschuwt al maanden voor Amerikaanse aandelen. In mei berekende hij dat de verwachtingen voor toekomstige rendementen op een dieptepunt van elf jaar lagen, wat betekent dat ze op het zwakste niveau liggen sinds de financiële crisis.

In juli voorspelde Wilson dat de markt zijn grootste correctie in maanden zou zien, waarbij de rally tekenen van "uitputting" zou vertonen. Begin augustus zei hij dat de stierenmarkt - de langste in de geschiedenis - in zijn "laatste fase" zit. 

Cyclische industrieën het hardst getroffen

"Onze waarschuwing is niet voor een gelijktijdige en grote herwaardering van risicovolle activa, maar voor een berenmarkt, die verschillende activa en sectoren doorloopt op verschillende tijdstippen", zei Wilson. Bitcoin, obligaties en aandelen van opkomende markten, Italiaanse staatsobligaties, basismetalen en vroeg cyclische industrieën zoals huizenbouwers en luchtvaartmaatschappijen zullen volgens de strateeg het zwaarst worden getroffen.

De S&P 500 is dit jaar met 8% gestegen. Hoewel acht van de elf sectoren in de brede index voor dit jaar in het groen staan, hebben slechts drie sectoren (technologie, cyclische consumptiegoederen en gezondheidszorg) het beter gedaan dan de index. 

De belangrijkste factor die de meerjarige stierenmarkt tot een einde kan brengen is volgens Wilson het terugschroeven van het accommoderend beleid van centrale banken wereldwijd. "Minder liquiditeitsondersteuning door de centrale banken zal nu we het einde naderen van een economische cyclus een hogere volatiliteit met zich mee moeten brengen, aangezien risicomiddelen en markten een deel van hun vermogen verliezen om schokken op te vangen." 

Fed-beleid vormt risico

Morgan Stanley is niet de enige bank die het risico van het Fed-beleid ziet. Vorige week zei Barry Bannister, hoofd van de institutionele aandelenstrategie bij Stifel, dat het "zeker lijkt" dat er in de komende zes tot twaalf maanden een berenmarkt zal zijn, waarbij de uitverkoop zal worden aangestuurd door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank.

Ook JPMorgan Chase waarschuwde onlangs dat de beëindiging van het accommoderend beleid van de centrale bank uiteindelijk de belangrijkste oorzaak van de volgende crisis zou kunnen worden.

De timing van deze "grote liquiditeitscrisis" zal volgens JPMorgan "grotendeels worden bepaald door het tempo van de normalisatie van het beleid van de centrale bank, de dynamiek van de conjunctuurcyclus en verschillende gebeurtenissen zoals een escalatie van de handelsoorlog".

Lees ook: 3 aandelen om in te investeren als de markt keldert

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht