Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 topaandelen uit de gezondheidszorg

3 topaandelen uit de gezondheidszorg

De gezondheidszorgsector volgt het presidentschap van Donald Trump op de voet. De belofte van Trump om Obamacare af te schaffen en te vervangen zorgde in 2017 voor onzekerheid in de sector, maar desondanks wist een aantal aandelen vorig jaar sterk te stijgen. De Health Care Select Sector SPDR ETF, het grootste indexfonds in de sector, leverde vorig jaar een indrukwekkende 21,77% op.

Investopedia zette drie aandelen uit de gezondheidszorg op een rij die het dit jaar extra goed zullen doen. De geselecteerde bedrijven bieden producten aan waar veel vraag naar is of waar veel vraag naar zal ontstaan wanneer ze worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA). 

Celgene Corporation

Celgene is een specialist in de behandeling van kanker. Het bedrijf heeft momenteel producten op de markt die veel gevraagd zijn voor de strijd tegen verschillende vormen van kanker en ontstekingsziekten. Het bedrijf verkoopt zijn producten wereldwijd. Uit prognoses blijkt dat de uitgaven voor kankerbehandelingen tegen 2020 150 miljard dollar zullen bedragen, en Celgene is waarschijnlijk een van de leiders in de kankerzorg. De verkoop van zijn medicijnen neemt aanzienlijk toe.

Het aandeel Celgene kende een dramatische daling in oktober 2017, gedeeltelijk beïnvloed door een adviesverlaging door Morgan Stanley. De aandelen bleven de eerste helft van 2018 worstelen, met een daling van meer dan 20% gedurende de eerste zes maanden van het jaar. De aandelen bereikten in mei een dieptepunt onder 75 dollar voordat ze terugkeerden naar het huidige niveau van 87,17 dollar. 

De markt lijkt zich zorgen te maken over de recente negatieve resultaten van klinische onderzoeken en de dure overnames van Celgene van Impact Biomedicines en Juno Therapeutics begin 2018. De overnames kunnen echter de productpijplijn van Celgene nieuw leven inblazen en de inkomsten verhogen, en gezien de staat van dienst van het bedrijf kan de recente terugval een koopmogelijkheid vormen.

UnitedHealth Group Incorporated

UnitedHealth is een van de meest indrukwekkende spelers in de gezondheidszorg. Het bedrijf biedt zorgplannen voor consumenten en werkgevers, en heeft ook plannen voor militair personeel. Verder biedt het bedrijf Medicaid voor kinderen en ouderen. UnitedHealth heeft een uitgebreid netwerk van artsen en ziekenhuizen. Het bedrijf levert ook software en informatietechnologie voor de gezondheidszorg.

De aandelen van UnitedHealth stegen scherp vanaf 17 oktober 2017, na een positieve reactie op de derdekwartaalcijfers. De positieve reactie van de markt kan te maken hebben gehad met de solide prognoses van het bedrijf, waarin een winstgroei van 13% tot 16% in 2018 werd voorspeld, met een mogelijke impuls van nieuwe verzekeringsproducten door de Trump-administratie. 

Het aandeel kende enige volatiliteit in het eerste kwartaal van 2018, maar heeft zijn opwaartse beweging in de afgelopen maanden voortgezet, met een recordniveau van meer dan 271 dollar eerder deze maand. De robuuste recente prestaties suggereren dat beleggers gezonde vooruitzichten voor deze belangrijke speler in de sector zien.

Stryker Corporation

Stryker brengt medische apparatuur op de markt. Deze activiteiten houden het bedrijf uit het debat over de hoogte van de prijzen van medicijnen. Stryker heeft al tien jaar een aanhoudende omzetgroei gerealiseerd en is actief in drie gezondheidszones: orthopedie, chirurgische apparatuur en benodigdheden en geavanceerde technologie voor chirurgie van de hersenen en de wervelkolom.

Het aandeel zat aan het einde van 2017 in een opwaartse trend. Na de volatiele prestaties van de markt in de eerste maanden van 2018 klom het aandeel Stryker begin juni naar een recordniveau van bijna 180 dollar. Momenteel bedraagt de koers 170,50 dollar. 

Het bedrijf heeft zijn groeipotentieel via acquisities versterkt en in juni 2018 ging Stryker akkoord met de overname van SafeAir, een in Zwitserland gevestigd bedrijf dat technologie aanbiedt om de rook die wordt gegenereerd door bepaalde chirurgische procedures te evacueren.

De zorgsector is een dubieus spel onder de beste omstandigheden. Een deel van de koersprestaties van deze drie aandelen vorig jaar was gebaseerd op de overtuiging dat president Trump goed zou zijn voor de sector. Het blijft dan ook belangrijk om te kijken wat er gebeurt op het vlak van politiek en regelgeving en beleggers moeten vooral letten op de winst- en omzetontwikkelingen van deze bedrijven.

Lees ook: 3 sterk gestegen biotechaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht