Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Deze techaandelen kunnen met minstens 30% stijgen

Deze techaandelen kunnen met minstens 30% stijgen

De grote technologieaandelen zijn hard geraakt. Maar analisten verwachten herstel voor veel van deze aandelen. De terugval kan dan ook een goede koopmogelijkheid zijn, zo schrijft columnist Philip van Doorn van MarketWatch.

De Dow-Jonesindex is sinds eind september met 3,8% gedaald (met herbelegde dividenden) en de S&P 500 met 6,3%.

Maar tussen de verschillende sectoren zijn grote verschillen te zien. In de onderstaande tabel wordt weergegeven hoe de elf sectoren van de S&P 500 hebben gepresteerd van 28 september tot en met 12 november, met herbelegde dividenden:



Defensieve sectoren, zoals nutsbedrijven en basisconsumentengoederen hielden droge voeten. De energiesector heeft het slechtst gepresteerd, omdat de prijs van olie de afgelopen weken met 18% is gekelderd.

Grote klappen voor techsector

Hierna volgt de technologiesecto, met een daling van 10,5%. Maar de techsector staat voor 2018 nog wel 8% in de plus en neemt daarmee de derde plaats in, achter de sectoren gezondheidszorg en consumentengoederen.

Stijgende rentetarieven, een oplopende inflatie, de handelsoorlog tussen de VS en China en politieke onzekerheden over bijvoorbeeld de situatie in Italië en het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland in de campagne van president Trump in 2016 kunnen op de markt drukken, de komende tijd.

Koopkans

Maar wie zich niet bijzonder zorgen maakt over de economie en de rendementen op de langere termijn uit de bovenstaande tabel bekijkt, moet concluderen dat de technologiesector er nog steeds goed uit ziet. De recente koopdaling dan dan ook een koopmogelijkheid bieden.

De sector informatietechnologie van de S&P 500 telt 66 aandelen. Dat aantal kunnen we optrekken naar 75 als we Amazon.com, Google-moeder Alphabet, Facebook, Netflix, Twitter en de drie ontwikkelaars van videogames toevoegen.

47 koopadviezen

Van deze 75 techaandelen krijgen er 47 een koopadvies van analisten.

Van Doorn heeft op basis van deze lijst 20 aandelen geselecteerd die van de meeste analisten een koopadvies krijgen en die - gebaseerd op de koersdoelen - een opwaarts potentieel hebben van ten minste 30% in de komende twaalf maanden:



Drie aandelen (Amazon, Alphabet en Salesforce) oogsten meer dan 90% koopadviezen. Twee aandelen (Micron Technology, Applied Materials) hebben een opwaarts potentieel van meer dan 70%. Maar analisten zijn hierover wel wat meer verdeeld: het percentage koopadviezen is wat lager (65%).

Check ook: 4 koopwaardige Blue Chip-aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht