Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Game-industrie verliest glans

TA: Game-industrie verliest glans

De afgelopen jaren heeft de game-industrie een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Dit zorgde voor sterk oplopende koersen bij de grote game-ontwikkelaars. Deze trend lijkt nu echter te keren.

Met het uitbrengen van kwalitatief steeds betere spellen wist de game-industrie telkens weer meer klanten te trekken. Grote namen als FIFA, Super Mario Bros, Call of Duty en recent Fortnite zorgden voor enorme winstgroei bij de wereldwijde game-ontwikkelaars.

Beleggers hebben de afgelopen jaren flink kunnen profiteren van de continue stijgende koersen, maar de laatste maanden zijn deze aandelen flink onder druk komen te staan. De vooruitzichten lijken toch iets minder rooskleuring dan beleggers eerder verwachtten. Ik bekijk de lange termijn technische plaatjes van een aantal ontwikkelaars en beoordeel of nieuwe koopniveaus wellicht al zijn bereikt.

Electronic Arts

Electronic Arts (EA) is één van de grootste spellenontwikkelaars ter wereld. Het bedrijf is de uitgever van onder andere de bekende spellen FIFA en De Sims. Nadat medio juli de top werd gezet, is het aandeel hard teruggevallen. De stijgende trend is afgebroken en ook de steunniveaus van de voorliggende koersbodems hebben het aandeel niet kunnen opvangen.

De lagere koerstop onder het 200-daags gemiddelde heeft ruimte vrijgemaakt voor een diepere correctie. Volgende steun wacht nu in de zone rond $75, gevormd door de bodem van eind 2016. Ik zie vooralsnog geen tekenen van enige bodemvorming.

Nintendo

De Japanse spellenontwikkelaar Nintendo, bekend van Super Mario en Pokémon, maakt een draai omlaag. Begin dit jaar werd de stijgende trend afgebroken en vond een eerste koersdaling plaats. Na de opleving aan het eind van de zomer is het aandeel weer omlaag gedraaid.

Er is een lagere koerstop gevormd die duidt op toenemende verkoopdruk. De dalende 200-dagenlijn (rode lijn) bevestigt de zwakke technische conditie. De dalende fase kan nu worden voortgezet richting fors lagere koersniveaus. De volgende steun wacht op de bodems van begin 2017 rond 24,12.

Zolang Nintendo onder weerstand 46,85 beweegt, adviseer ik dit aandeel te mijden.

 

Ubisoft Entertainment

Het Franse Ubisoft Entertainment is de grootste Europese speler in de gaming-industrie. Het aandeel heeft de afgelopen jaren een bijzonder overtuigende stijging laten zien, waarbij de koers in korte tijd wist te vertienvoudigen.

Recent hebben kopers echter de handoek in de ring gegooid en is het aandeel hard terug gevallen. Er is inmiddels een derde van de koers af vanaf het hoogtepunt in juli. Een verdere daling richting de steun rond €61,60 lijkt nu aanstaande.

Ubisoft Entertainment beweegt duidelijk onder haar 200-daags gemiddelde wat een positie in dit aandeel voorlopig niet interessant maakt.

Activision Blizzard

Het Amerikaanse Activision Blizzard is een van de grootste ontwikkelaars en uitgevers van computerspellen wereldwijd. Ook dit aandeel maakt de laatste weken een stevige correctie door en de verkoopdruk lijkt nog niet te zijn opgedroogd.

De doorbraak onder de bodems van eind 2017 heeft ruimte vrijgemaakt voor een daling richting de bodem van eind 2016 rond $35,12. Vanaf het huidige niveau betekent dat nog een dalingspotentieel van ruim 30%.

Indien er op korte termijn een opleving plaatsvindt, zal dit een lagere koerstop opleveren en het begin zijn van een nieuwe daling. Ook hier zie ik voorlopig geen kansen voor defensieve beleggers en is een positie aan de zijlijn de beste positie.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht