Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Wachten op de VS

TA: Wachten op de VS

In mijn column van vorige week 'Stilte voor de storm', schreef ik dat de beurzen in afwachting waren van een grotere koersbeweging en dat de richting daarvan waarschijnlijk neerwaarts zou zijn.

De afgelopen dagen ging het inderdaad flink tekeer en moesten de aandelenbeurzen een grote stap terug doen. De Belgische, Franse en Duitse beurs hebben hierdoor hun dalende trend hervat.

De Nederlandse beurs lijkt nog op het nippertje te zijn gered door de lange termijn steunzone rond 500 punten. Pas wanneer deze steun wordt gebroken, zal ook hier de dalende fase worden voortgezet.

Na de forse daling lijken de beurzen nu even op adem te kunnen komen en een klein herstel te laten zien. Het technische beeld blijft echter broos en signalen van een langetermijnbodem zie ik momenteel nog niet.

Amerika

Wat verder opvalt, is dat de Amerikaanse beurzen de laatste weken wat meer neutraal bewegen en zwaardere verkoopdruk vooralsnog is uitgebleven.

Stevige correcties worden daar snel opgevolgd door flinke oplevingen, waardoor de belangrijkste indices per saldo niet ver van hun plaats zijn gekomen.

S&P 500-index

De brede S&P 500 index laat na de forse daling van oktober per saldo een meer neutraal koersverloop zien. De index beweegt zijwaarts boven steun 2.594 terwijl de toppen en bodems wel steeds dichter bij elkaar komen te liggen.

Net als de afgelopen weken in Europa is het wachten tot beleggers echt richting kiezen en het vlakke koersverloop verlaten wordt. Op korte termijn lijkt er eerst nog wat ruimte voor herstel en dan zal, waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar, duidelijk worden wat de nieuwe richting wordt.

Nasdaq Composite Index

De Amerikaanse technologiebeurs is sinds eind oktober ondanks soms forse koersuitslagen per saldo niet meer veel opgeschoten. De index is tweemaal opgevangen door de steun rond 6.926 punten en wist telkens wat te herstellen.

Wat opvalt, is dat het herstel wel steeds eerder wordt afgebroken. Dit duidt op toenemende verkoopdruk. Indien de steun op termijn alsnog wordt gebroken, zal dit ruimte vrijmaken voor een grotere koersdaling.

Alleen als het patroon van lagere toppen wordt afgebroken, zal de lucht wat opklaren en kan de index wat verder herstellen.

 

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht