Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Cees Smit: We zitten op de Titanic

Cees Smit: We zitten op de Titanic

Bevinden we ons nu nog steeds in de bullmarkt of is dit slechts een opleving in een bearmarkt? Tijd voor een belletje met beer Cees Smit van Today’s Groep. Hij denkt het laatste. "In mijn optiek zitten we nog steeds in een correctie."

“De markt is alweer aardig opgelopen, maar we zitten nog steeds in een correctie, hoewel aan de bovenkant ervan.”

Luchtfietsen 

Smit noemt de situatie waar we nu in zitten ‘luchtfietsen’. “Er is enorm veel positiviteit verdisconteerd in de markt. Beleggers zijn verheugd over het opheffen van de shutdown van de Amerikaanse overheid en we gaan er gemakshalve van uit dat de deal met China er ook wel komt.” 

“Maar zelfs als het goed komt, dan is het denk ik een geval van ‘bezit van de zaak, einde vermaak’. De markt prijst dus meer positiefs in dan wenselijk. Alleen al daarom zou je verwachten dat we verder corrigeren.”

Titanic

Volgens Smit zitten we dus nog steeds in een beermarkt. “Ik grap weleens dat we op de Titanic zitten. We hebben de ijsberg geraakt, we kunnen nog wel een hapje eten in het restaurant, maar het doet niets af aan de situatie waar we werkelijk in zitten.”

Moeten we ook bang zijn voor een economische recessie? “Het grappige van recessies is dat ze steeds voorspeld worden maar niet komen. Aan de andere kant: puur historisch gezien kan het niet lang meer duren. We zitten al erg lang in een groeiperiode. In de VS zijn de positieve effecten van de belastingmaatregelen vorig jaar wel uitgewerkt. En om het op Nederland te betrekken: consumenten lijken steeds minder te besteden te hebben, met de btw-verhogingen en de hogere energierekening.”

Werkloosheid

Maar daar staat toch een heel lage werkloosheid tegenover? “Dat klopt, maar de werkloosheid is wat we noemen een lagging indicator. Het ging al tijden goed, maar bedrijven durfden het lange tijd niet aan om mensen aan te nemen."

"Nu zijn er juist wel heel veel mensen aangenomen. Het maakt bedrijven wel minder flexibel en de kosten lopen hard door. Daar komt nog bij dat China een groeivertraging laat zien, zegt Smit. “En dat is in mijn ogen de motor van de wereldeconomie.”

Contrair

Hoe moeten beleggers op deze situatie inspelen? “Degenen die mij kennen, weten dat ik van de contraire trades ben. Ik tipte al eerder een fonds als General Electric. Dat soort aandelen kan verder opveren. Een andere leuke contraire trade is Activision Blizzard, dat computergames ontwikkelt en uitgeeft. Dat is een interessante koop.”


En waar kunnen beleggers beter bij wegblijven? “Ik ben niet weg van de IT-sector. We zien daar de gevolgen van het feit dat Amerikanen geen Chinese onderdelen in hun producten willen en Chinezen geen Amerikaanse. Een bedrijf als Cisco bijvoorbeeld kan daar last van hebben. En met de angst voor een economische recessie zou ik de luxere retailaandelen, zoals AberCrombie & Fitch, nu verkopen."

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht