Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'ING zal zaakjes snel op orde brengen'

'ING zal zaakjes snel op orde brengen'

Ook in Italië blijkt ING de compliance-zaken niet op orde te hebben; de bank schiet er tekort bij de controles op witwassen, blijkt uit onderzoek van Banca d’Italia. Martin Crum van de IEX Beleggersdesk ziet het echter niet als groot gevaar en blijft positief over de bank.

In Nederland stond ING er ook al niet goed op: de bank kreeg een boete van maar liefst 775 miljoen euro voor hetzelfde probleem. Het is nog niet duidelijk of er in Italië ook een boete wacht, schrijft Crum in een update.

ING niet groot in Italië

ING mag Italië nu geen nieuwe klanten aannemen, maar dat is volgens de analist niet zo’n groot probleem, omdat de activiteiten in het land slechts 2% van de balanstotaal vertegenwoordigen. “Wel zijn de activiteiten verliesgevend en deze opduikende problemen helpen daar natuurlijk niet aan mee.”

Feit is dat ING tekortschiet als het gaat om compliance. “Voor de goede orde: de bank zelf maakt zich niet aan schuldig aan witwassen, maar wel aan een slechte controle erop”, benadrukt de analist.

Snel op orde

“Het zou goed kunnen dat er te veel is bezuinigd op de betreffende afdelingen, en dat is met de boete van 775 miljoen euro hard afgestraft. Wij denken dat ING, ook in Italië, de boel snel op orde zal brengen. De schade zal waarschijnlijk beperkt blijven. We blijven positief over het aandeel.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht