Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
2 van de beste biotechs van België

2 van de beste biotechs van België

Voor spannende aandelen zijn beleggers bij biotechnologiebedrijven aan het goede adres. Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk zet in een achtergrondartikel de beste Nederlandse én Belgische biotechs op een rij. Voor Beursduivel.be lichten we de twee Belgische kandidaten uit.

Dat zijn Argenx en Mithra, waarover de Beleggersdesk respectievelijk neutraal en positief is. 

Lage transparantie, hoge potentie

Maar eerst legt Weeteling uit waarom biotechaandelen in het algemeen bovengemiddeld volatiel zijn. “Ten eerste is de transparantie van deze bedrijven vaak erg laag, en tegelijkertijd de potentie erg hoog. Deze combinatie zorgt voor een hefboomeffect bij ieder relevant nieuwsbericht.”

Het is simpelweg ontzettend lastig inschatten of een geneesmiddel uiteindelijk op de markt gebracht gaat worden of niet, zo vat de analist het samen. “De onderzoeksresultaten zelf zijn meestal alleen door kenners goed te interpreteren. Dan zijn er nog de goedkeuringsinstanties, zoals de EMA; die laten zich al helemaal niet in de kaarten kijken.”

Kaspositie en marktpotentie

Beter te beoordelen zijn de kaspositie en de marktpotentie. Weeteling: “Met name voor die kaspositie is toegang tot kapitaal erg belangrijk en dan gaat het in de regel om eigen vermogen. Vaak is juist die toegang tot kapitaal de reden voor een beursnotering zodat er op gepaste tijden, meestal na goed nieuws, geld kan worden opgehaald voor kostbaar onderzoek en commercialisatie.”

De marktpotentie is uiteraard belangrijk, maar goedkeuring is de grootste hindernis. “Want zonder goedgekeurd product is alles uiteindelijk een stuk minder relevant. Een kandidaat geneesmiddel met een enorme potentiële markt, maar met een minieme kans van slagen, zal meer zeer beperkt bijdragen aan de beurswaarde van een bedrijf.”

Mensenlevens redden

Het gaat beleggers dus om de kans dat een product daadwerkelijk op de markt komt, en om de tijd die het kost om de onderzoeken (er zijn in de regel 3 onderzoeksfases) af te ronden.

Het bijzondere aan biotechbedrijven is dat ze werken aan geneesmiddelen die mensenlevens kunnen redden, of flink kunnen verlengen. De vraag is daarom vrijwel gegarandeerd mits er nog geen ander middel op de markt is. 

Argenx

Dan het eerste geselecteerde aandeel: Argenx. Dit is wat betreft beurswaarde het grootste biotechaandeel van België. De koers heeft een behoorlijke opwaartse rit achter de rug.

Argenx richt zich op auto-immuunziektes. Weeteling: “De drie belangrijkste onderdelen van de pijplijn zijn momenteel ARGX-115 (kankerimmunotherapie), ARGX-113 onder andere voor bloedziekte ITP en ARGX-110 voor acute leukemie. Eerstgenoemde is gepartnerd met de Amerikaanse biotfarmaceut Abbvie en laatstgenoemde met Johnson & Johnson.”

“Johnson & Johnson nam recent een belang in Argenx van 5%, tegen 100 euro per aandeel. Ook nam het een deel van de rechten van kandidaatgeneesmiddel ARGX-110 over voor 300 miljoen dollar. De kaspositie liep daarmee op naar circa 25 euro per aandeel.”

Weeteling wijst erop dat er voorlopig nog geen harde omzet valt te verwachten bij Argenx, maar dat de interesse van de farmareuzen veelbelovend is. Echter, omdat de koers al erg sterk gestegen is, verlaagde de Beleggersdesk onlangs het advies naar neutraal. 

Mithra

Dan het favoriete Belgische biotechaandeel van de Beleggersdesk: Mithra. Mithra ontwikkelt vrouwvriendelijke gezondheidsproducten. Te denken valt daarbij aan een anticonceptiepil (Estelle) zonder schadelijke bijwerkingen en een pil om opvliegers tijdens de menopauze te onderdrukken (Donesta). 

“Mithra wil de onderzoeksresultaten voor Estelle dit jaar nog indienen bij de Amerikaanse toezichthouder zodat de pil in 2020 al op de markt kan komen. Er wordt momenteel nog gezocht naar een geschikte partner. Hetzelfde geldt voor Donesta, dat iets achterloopt op Estelle qua ontwikkeling.”

Een kapitaalkrachtige partner is hard nodig om de producten succesvol op de markt te brengen. Nieuws daarover verdient dus bovengemiddelde aandacht van beleggers. 

Bekijk hier het volledige artikel, waarin ook Pharming, Galapagos en Kiadis voor het voetlicht gebracht worden. 

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.