Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Snijden in dividend bittere pil voor Bpost'

'Snijden in dividend bittere pil voor Bpost'

Voormalig beurslieveling Bpost heeft nog een lange en hobbelige weg te gaan richting duurzaam herstel, zegt Martin Crum van de IEX Beleggersdesk. Het hoge dividend, waar particuliere beleggers juist voor kwamen bij Bpost, gaat alvast op de schop.

“Dat hoge dividend was aantrekkelijk, dus dat is een bittere pil”, schrijft de analist in een update. Een blik op de cijfers van 2018 leert ons dat die conform verwachting waren. 

Geen verrassingen

“De verwachtingen onder beleggers bij Bpost waren zo laag dat het aandeel op matig nieuws toch relatief sterk opveert. Er waren geen nare verrassingen meer, en dat is tegenwoordig al een meevaller.”

De omzet kwam over 2018 uit op 3,9 miljard euro (2017: 3 miljard), de Ebitda op 571 miljoen euro (598 miljoen euro) en de nettowinst op 290 miljoen euro (329 miljoen).

“Voor aandeelhouders komen de cijfers neer op een winst per aandeel van 1,45 euro en een - onveranderd - dividend van 1,31 euro per aandeel. Daar is overigens in december vorig jaar al 1,06 euro van uitgekeerd, dus het slotdividend zal 0,25 euro per aandeel bedragen.”

Sterke krimp post

Net als PostNL en Deutsche Post ontkomt ook Bpost niet aan een sterk krimpende postmarkt, al valt die daling in vergelijking met Nederland nog alleszins mee. Daar krimpt de markt met dubbele cijfers, in België afgelopen jaar met 5,8% (volgens Bpost).

Gelukkig zijn daar nog de pakketten: die laat wel double digit-groeicijfers zien. Daar tegenover staan de problemen met de overname van de Amerikaanse pakketdienst Radial, die voorlopig zeker nog niet verleden tijd zijn. 

VS lastige markt

“Wat Bpost met Radial eigenlijk in de VS te zoeken heeft, is een heel goede vraag. Wij hebben tot op het heden het antwoord nog niet gevonden”, gaat de analist verder. “Bpost is bepaald niet de eerste die zich verslikt in de VS. Een lastige markt voor veel Europese bedrijven zo is de afgelopen jaren telkens gebleken, uitzonderingen daargelaten.” 

Misschien is het wel beter om Radial weer van de hand te doen, desnoods met verlies. “Een verkoop van Radial zal het risicoprofiel van Bpost danig verbeteren.”

Lat ligt laag

De outlook voor 2019 noemt Crum ‘laf’. Bpost mikt op een Ebit voor dit jaar van "boven de 300 miljoen euro." Hoewel dat een rekbaar begrip is, is dat zonder meer een laffe outlook gezien de Ebit over 2018 van 424 miljoen euro. Het management maakt zich hier wel erg makkelijk mee af door de lat laag te leggen.”

Over het dividend zegt Bpost alleen dat ‘tenminste 85% van het nettoresultaat als dividend zal worden uitgekeerd.’ “Het vastleggen van een minimaal dividend had het aandeel een mooi steuntje in de rug kunnen geven, maar het bedrijf durft het niet aan.”

Niet overtuigd

Hoe laag de lat ook ligt, de Beleggersdesk is niet overtuigd dat het doel gerealiseerd gaat worden. Wij mikken, gezien de outlook voor 2019, voorlopig op een winst per aandeel van 1,08 euro en een dividend van 0,90 euro per aandeel. 

Al met al blijft de Beleggersdesk een neutrale visie houden op Bpost. “Enerzijds zijn daar een sterke pakkettendivisie, nog steeds een mooi dividend en een lage waardering. Anderzijds een grote mislukte overname en de Belgische staat als grootaandeelhouder, dat de koers negatief zal blijven beïnvloeden.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht