Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zonnige vooruitzichten voor Euronav

Zonnige vooruitzichten voor Euronav

Euronav ziet dat de olietankermarkt een evenwicht nadert, en dat is goed nieuws voor beleggers. Want een markt die in balans is, leidt tot gezondere vrachttarieven. 

Dat schrijft Martin Crum van de IEX Beleggersdesk in een update over de maritieme olietransporteur.

Definitieve cijfers

Eind januari maakte het bedrijf al de voorlopige jaarcijfers bekend. Donderdag kwamen de definitieve cijfers binnen. Die verschillen niet veel, al komt de winst over het vierde kwartaal iets hoger uit, op 300.000 dollar in plaats van 100.000 dollar.

Euronav heeft een jaaromzet van 600 miljoen dollar behaald, tegenover 514 miljoen in 2017. De ebitda kwam uit op 235 miljoen dollar (273 miljoen in 2017) en het nettoverlies op 110 miljoen dollar (in 2017 was dit nog een winst van 1,4 miljoen dollar).

Zoals eerder aangegeven zal het bedrijf een slotdividend van 0,06 dollar per aandeel uitkeren. Het volledige jaardividend komt daarmee op 0,12 dollar per aandeel.

Strengere emissie-eisen

Euronav krijgt vanaf volgend jaar te maken met strengere emissie-eisen. “Rederijen hebben de keuze tussen het aanbrengen van dure filtersystemen – kosten 5 miljoen dollar per tanker – of overstappen op een schonere, duurdere soort brandstof”, legt de analist uit. 

Euronav kiest voor de laatste optie, omdat de technologie voor het filteren van zwavel duur en nog onbewezen is. “Dit betekent wel hogere brandstofkosten, die zich aankomend jaar dus al aandienen. Dit gaat het bedrijf doorrekenen in de vrachttarieven.”

Meer in balans

Volgens Crum gaat volgend jaar er zonniger uitzien voor de onderneming. “De disbalans tussen vraag en aanbod van olietankers is bijna verdwenen, wat tot gezondere tarieven zal leiden. Euronav is de grootste onafhankelijke tankerrederij en zal daar dus direct van profiteren. We blijven positief over dit aandeel.”

Lees meer: 'Eindelijk weer winst voor Euronav'

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht