Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Goldman adviseert deze 5 superaandelen te kopen

Goldman adviseert deze 5 superaandelen te kopen

Goldman Sachs heeft een nieuwe strategie voor beleggers. Volgens de Amerikaanse bank hebben de meest dominante bedrijven in een sector namelijk de neiging om beter te presteren dan bedrijven met een kleiner marktaandeel. Goldman noemt deze dominante bedrijven supersterren.

"De marktpositionering van supersterren zorgt vaak voor een betere onderhandelingspositie ten opzichte van consumenten en werknemers en een hogere winstgevendheid," verklaarde hoofdstrateeg David Kostin. Supersterbedrijven waren volgens hem belangrijke drijvende krachten achter de explosie in Amerikaanse bedrijfsmarges na de crisis.

Volgens Kostin hebben bedrijven met het hoogste aandeel in de omzet in een industrie sinds 2015 een rendement opgeleverd van 49%. Bedrijven met het laagste aandeel van de omzet in een industrie leverden daarentegen slechts 16% op.

TipRanks selecteerde vijf van de meest prominente aandelen in de supersterportefeuille van Goldman Sachs en zette ze af tegen de verwachtingen van andere Wall Street-analisten.

1. Altria

Tabaksreus Altria heeft 88% van de omzet van de Amerikaanse tabaksindustrie in handen. In de afgelopen vijf jaar is de koers van het aandeel 23% gestegen, ondanks een rampzalig 2018 waarin de koers met 30% kelderde.

Tot nu toe houden de aandelen Altria dit jaar stand en analist Bonnie Herzog van Wells Fargo voorziet een opwaartse trend. Herzog herhaalde onlangs haar koopadvies met een koersdoel van 65 dollar, wat een opwaarts potentieel biedt van 28%.

De analist is van mening dat Altria de overstap van traditionele sigaretten naar e-sigaretten kan doorstaan. "Grote tabaksfabrikanten zijn goed gepositioneerd in de huidige regelgevende en politieke omgeving, aangedreven door sterke managementteams en een diep reservoir van talent en fondsen om innovatie te stimuleren", aldus Herzog.

Analisten hebben volgens TipRanks over het algemeen een bescheiden koopadvies voor Altria, op basis van de beoordelingen die het bedrijf de afgelopen drie maanden heeft ontvangen. Het gemiddelde koersdoel van 60 dollar biedt een opwaarts potentieel van 18% ten opzichte van het huidige niveau.

2. Alphabet

Superster Alphabet, goed voor 63% van de omzet in zijn Amerikaanse sector, is de afgelopen vijf jaar bijna in waarde verdubbeld. Maar dat betekent niet dat er geen verder opwaarts potentieel is. Het bedrijf heeft nog steeds een 'Strong Buy'-rating onder analisten ondanks de mogelijk strengere regelgeving in de sector. Het gemiddelde koersdoel van 1.334 dollar biedt een opwaarts potentieel van meer dan 22%. 

"Beleggers raken gewend aan het onderliggende regelgevingsrisico, aangezien de financiële prestaties bij Facebook, Google en Amazon tot nu toe nog steeds in lijn liggen of zelfs beter zijn dan de verwachtingen van analisten", zei analist Youssef Squali van SunTrust Robinson.

Gezien de complexiteit is Squali ervan overtuigd dat het waarschijnlijk jaren zal duren voordat regelgevende maatregelen worden geïmplementeerd en zelfs nog langer voordat ze de resultaten van deze bedrijven zullen beïnvloeden.

Bovendien is er een groeiend besef dat zelfs in het geval van het uiteenvallen van een kolos als Alphabet, de waarde van de delen hoger kan zijn dan het geheel. Analist Laura Martin van Needham herhaalde onlangs haar koopadvies met een koersdoel van 1.350 dollar. Volgens haar zou Alphabet in het geval van een breuk bijna 50% meer waard kunnen zijn dan nu.

3. General Electric

General Electric is goed voor 51% van de omzet in zijn sector in de VS. Met de nieuwe CEO Larry Culp aan het roer heeft General Electric een opmerkelijke rally van meer dan 40% op zijn naam staan. Het bedrijf was klaar voor herstel na het koersverlies van meer dan 50% in 2018. Analisten zijn momenteel verdeeld over de vooruitzichten van het aandeel GE.

De hamvraag is of het meerjarige herstelplan van Culp erin zal slagen om het bedrijf een boost te geven en tegelijkertijd de enorme schuldenlast van 110 miljard dollar te verlagen.

"De belangrijkste discussie over GE, die nog jaren zal duren, is of de kostenbesparingen en portfoliomaatregelen bij het onderdeel Industrial zullen leiden tot een consistent hogere vrije kasstroom en of het onderdeel Capital meer financiële steun nodig heeft", aldus analist Gautam Khanna van Cowen & Co.

Als gevolg hiervan herhaalde Khanna zijn neutraal-advies met een koersdoel van 8 dollar. Dat suggereert dat het aandeel met 20% zou kunnen dalen van het huidige niveau.

Analist Nicholas Heymann van William Blair is daarentegen juist positief over GE en herhaalde onlangs zijn koopadvies. Hij is van mening dat GE de komende twaalf maanden aanzienlijk beter kan presteren dan de markt. "We blijven geloven dat de onderliggende intrinsieke waarde van GE (zonder waarde toegekend aan Power) ergens tussen de 14 en 16 dollar per aandeel ligt."

4. Walt Disney

Voor entertainmentconcern Walt Disney, dat goed is voor 49% van de omzet van zijn sector in de VS, is het een cruciaal jaar. Naast twee nieuwe Star Wars-attracties introduceert het bedrijf ook zijn eigen streamingsdienst bekend als Disney +. Het aandeel is dit jaar met 29% gestegen, gesteund door het succes van "Avengers: Endgame", de op één na meest succesvolle film aller tijden. Dit brengt Walt Disney's totale koerswinst in de afgelopen vijf jaar op meer dan 70%.

In de afgelopen drie maanden heeft Walt Disney zestien koopadviezen gekregen en slechts drie neutraal-adviezen. Het gemiddelde koersdoel van 153 dollar biedt daarentegen een opwaarts potentieel van slechts 8%. 

Analist Benjamin Swinburne van Morgan Stanley is positiever over Disney en heeft zijn verwachtingen voor de winst en het aantal abonnees voor Disney + voor de lange termijn opgeschroefd. Swinburne hanteert een koersdoel van 160 dollar en voorziet een koers van 210 dollar in zijn meest optimistische scenario. 

5. General Motors

General Motors heeft een omzetaandeel van 48% in zijn Amerikaanse sector en de aandelenkoers is dit jaar met 7% gestegen. Slechts drie analisten hebben onlangs een rapport over GM gepubliceerd.

Twee analisten blijven neutraal over de aandelen, terwijl een - Adam Jonas van Morgan Stanley - een koopadvies heeft voor GM. Jonas hanteert een koersdoel van 44 dollar, wat zich vertaalt in een opwaarts potentieel van 23%. 

De analist van Morgan Stanley temperde wel de verwachtingen rond de divisie van zelfrijdende auto's GM Cruise. "Hoewel we van mening zijn dat GM Cruise een belangrijke technologische waarde heeft, dringen we er bij beleggers op aan om de verwachtingen omtrent het genereren van inkomsten en de winstgevendheid van deze eenheid te temperen."

Volgens de analist is de technologie die nodig is om menselijke bestuurders te vervangen op een aanvaardbaar niveau van consumentenveiligheid waarschijnlijk nog vele jaren verwijderd.

Lees ook: Deze 5 aandelen presteren goed in de zomer

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht