Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Lange termijn Umicore rooskleuriger'

'Lange termijn Umicore rooskleuriger'

De IEX Beleggersdesk ziet voor de lange termijn een rooskleurig groeiperspectief voor Umicore. Analist Paul Weeteling legt in een update over de Belgische grondstoffen- en recyclinggroep uit waarom.

Woensdag werd duidelijk dat Umicore 390 miljoen euro aan langlopende obligaties heeft uitgegeven, waarbij het aanbod ‘aanzienlijk overtekend’ werd, volgens het bedrijf zelf. 

Investeringen nodig

Umicore kiest dus voor vreemd vermogen in plaats van een emissie om aan geld te komen. Weeteling: “Het was al langer duidelijk dat ze niet met de kaspositie van 285 miljoen uit de voeten konden. Er moet flink geïnvesteerd worden, onder andere in productiefaciliteiten voor materiaal voor herlaadbare batterijen en recycling.” 

Door de uitgifte van de obligaties loopt de schuld op van 710 miljoen euro naar 1,1 miljard euro. Daar tegenover staat een kaspositie van 650 miljoen euro, dat dus voor een deel gebruikt gaat worden voor investeringen.

Momenteel lastige marktomstandigheden

Er is wel een probleem: de schuld is gestegen, maar de ebitda groeit dit jaar niet mee, zo waarschuwt Weeteling. “Dat heeft vooral te maken met de matige marktomstandigheden bij de grootste divisie, Energy & Surface Technologies. Hier worden de materialen voor oplaadbare batterijen ontwikkeld en de prijzen hiervan zijn aanzienlijk gedaald.”

De analist wijst erop dat de zaken bij de andere divisies ook even niet uitmuntend verlopen, maar dat de recyclingtak wel tegenwicht biedt aan de materialendivisie. 

Positief voor lange termijn

Toch is Weeteling positief gestemd over de lange termijn. “Het is een ongelukkig moment om nu de schuldratio van Umicore te meten. De Ebitda zal de komende jaren verder aantrekken. De sterke vraag naar materialen voor oplaadbare batterijen doet de prijzen uiteindelijk weer opleven, en ook voor de recyclingactiviteiten verwachten we groei.”

Bovendien is de waardering gedaald tot beneden de 20. “Wij zijn positief en zien voor Umicore zeker een plekje binnen een langetermijnportfeuille.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht