Word abonnee en neem Beursduivel Premium
7 dividendaandelen om te kopen voor de komende 10 jaar

7 dividendaandelen om te kopen voor de komende 10 jaar

De lage rente zal dividendaandelen waarschijnlijk een extra boost geven. Een mooi moment om uit te zien naar aandelen met een hoog dividendrendement. InvestorPlace selecteerde zeven dividendaandelen die beleggers de komende tien jaar kunnen houden.

De kans is groot dat de Federal Reserve de rente de komende maanden opnieuw zal verlagen. Dat zal de vraag naar aandelen met een hoog dividendrendement waarschijnlijk flink aanwakkeren, omdat beleggers vanwege de lage rentes op zoek gaan naar alternatieven voor obligaties. Omdat dividendaandelen een stabiele inkomstenbron vormen, verschijnen ze nu op de radar.

InvestorPlace zette zeven stabiele dividendaandelen op een rij die beleggers met een focus op de langere termijn wel tien jaar vast kunnen houden.

1. AT&T

Het aandeel AT&T wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 9,6 keer de verwachte winst en heeft een dividendrendement van 5,9%.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers zei het telecombedrijf dat het dit jaar een groei van zijn draadloze diensten voorziet en dat het verwacht een belangrijke speler te worden op het gebied van 5G.

Ook voor de Entertainment Group voorziet het bedrijf een aanhoudende winst vóór rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie. Na dit jaar zullen breedband, een beter klantenbestand, een beter kostenbeheer en advertentiegroei de winst verder stimuleren. Daarnaast introduceert AT&T ook AT&T TV.

Bij videostreaming kampte AT&T met een afname van het aantal abonnees. De focus op de winststabiliteit zal leiden tot verdere afname van het aantal abonnementen. Maar de winstgevendheid op de lange termijn zal toenemen naarmate het bedrijf de kwaliteit van zijn klantenbestand weet te verbeteren. In feite zal het aantrekken en behouden van abonnees in gebieden met internetsnelheden van 50 megabits per seconde of meer de gemiddelde omzet per gebruiker verhogen, zo schrijft InvestorPlace.

2. Verizon

Verizon Communications biedt een dividendrendement van 4,3%. De verkoop van Tumblr aan WordPress voor minder dan 3 miljoen dollar kreeg veel aandacht in de media. Yahoo kocht dit bedrijf in 2013 voor 1,1 miljard dollar en Verizon kocht vervolgens Yahoo voor 4,48 miljard dollar.

Maar toen Tumblr pornografisch materiaal op de site verbood, vertrokken gebruikers massaal. Verizon kan het zich veroorloven, maar het onnodige verlies van 1 miljard dollar zal de aandeelhouders raken. Het aandeel piekte in maart en mei van dit jaar op meer dan 60 dollar en zit sindsdien in een gestage glijvlucht.

Verizon zag de winst per aandeel in het tweede kwartaal dalen van 1,00 dollar naar 95 dollarcent. Exclusief eenmalige items steeg de winst per aandeel echter van 1,20 dollar naar 1,23 dollar. Het bedrijf profiteerde van de aanwas van nieuwe klanten en een sterke klantenbinding.

Dankzij de uitrol van 5G zal de gemiddelde omzet per gebruiker naar verwachting groeien naarmate meer klanten zich aanmelden voor de snellere service. Dit zou de groei van de vrije kasstroom het komende decennium moeten garanderen.

De trend van oplopende dividendbetalingen, gedisciplineerde kapitaaluitgaven en dalende schulden zijn volgens Investor Place allemaal redenen om het aandeel Verizon het volgende decennium aan te houden.

3. Shell

De top-7 van stabiele dividendaandelen bevat ook een goede bekende voor Nederlandse beleggers: Shell. Dit aandeel sloot onlangs op 55 dollar, nadat het aandeel zes maanden in een bandbreedte van 62 tot 66 dollar heeft bewogen. Dalende olieprijzen als gevolg van overaanbod en de handelsoorlog tussen de VS en China zetten de beurskoers flink onder druk.

Het aandeel biedt nu een dividendrendement van 6,8%.

In het tweede kwartaal bleef de winstgevendheid van het olie- en gasconcern wat achter en liet het bedrijf gemengde prestaties zien in alle activiteiten. De lagere gerealiseerde prijzen voor olie, gas en vloeibaar aardgas deden het concern pijn. Het downstreamsegment had te maken met zwakkere industriële omstandigheden. Maar deze omstandigheden zijn cyclisch van aard. Na elke neergang volgt een herstel in olie en gas, aldus InvestorPlace.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg in het tweede kwartaal echter 10,5 miljard dollar. Vanwege deze sterke prestatie heeft het management een aandeleninkoopprogramma van 2,75 miljard dollar aangekondigd. Dit alles maakt Shell volgens InvestorPlace een aantrekkelijk dividendaandeel voor de langere termijn.

4. Exxon Mobil

Shell krijgt gezelschap van zijn Amerikaanse concurrent Exxon Mobil. Dit aandeel bereikte in april een piek van circa 83 dollar, toen de olieprijzen herstelden. Daarna kwam de klad erin. Op 16 augustus bleek uit het wekelijkse rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de wekelijkse olie-import met 497.000 vaten per dag is gedaald. Hierop viel het aandeel verder terug, naar 70 dollar. De oplopende handelsspanningen zetten het aandeel nog verder onder druk.

In het tweede kwartaal verklaarde Exxon dat marktonevenwichtigheden op korte termijn druk uitoefenen op de aardgasprijzen en industriële productmarges. De negatieve vrije kasstroom van bijna 1 miljard dollar was voornamelijk te wijten aan de verhoging van de kapitaaluitgaven tot 8,1 miljard dollar. Exxon blijft echter consistente margeniveaus rapporteren, waarbij de cumulatieve vrije kasstroom toeneemt. Het dividend is volgens InvestorPlace goed gedekt.

Het aandeel biedt een dividendrendement van 5,2% en wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 16,4.

5. Ford

Het aandeel Ford heeft een dividendrendement van 6,8% en wordt momenteel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 6,4 keer de verwachte winst.

Dit aandeel staat onder druk sinds China vorige week aankondigde dat het de Amerikaanse import van auto's gaat belasten.

Ford richt zich met zijn voertuigen op drie markten: werk, avontuur en prestaties. Het bedrijf verandert zijn productmix om zich aan te passen aan de veranderende Amerikaanse consumentenvraag. Door verouderde modellen te laten vallen, zal het bedrijf kortere productcycli hebben, waardoor het beter kan reageren op de constant veranderende smaak van de consument.

6. General Motors

Een andere autofabrikant is General Motors. Dit aandeel zat sinds eind mei in de lift, maar moest onlangs een stapje terug doen vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China.

Tegen een koers-winstverhouding van 5,6 keer de toekomstige winst biedt General Motors een dividendrendement van 4,2%.

Maar net als Ford bereidt GM zich voor op een mogelijke economische neergang. GM heeft 17,14 dollar per aandeel in contanten en met een boekwaarde per aandeel van 30,58 dollar schat de markt de activiteiten van het bedrijf op ongeveer 6 dollar per aandeel.

Een aanhoudende handelsoorlog lijkt volgens InvestorPlace onwaarschijnlijk. Een verandering in de Amerikaanse regering zou een einde maken aan de escalerende tarieven. GM kan het zich niet veroorloven om de snelgroeiende Chinese markt te negeren. Dus in het komende decennium is de kans klein dat het aandeel tegen de huidige forse korting zal worden verhandeld.

In het afgelopen kwartaal rapporteerde GM een winst per aandeel van 1,64 dollar, terwijl de omzet daalde met 1,9% tot 36,06 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde van de grote vraag naar vrachtwagens en SUV's. Ook de sterke prestaties van de crossover-segmenten droegen bij aan de winstgevendheid.

Voor de rest van het jaar zullen nieuwe crossovers en de beschikbaarheid van zware vrachtwagens de groei ondersteunen. Een crossover is een kruising tussen een vijfdeurs gezinsauto en een SUV.

7. Altria

Het aandeel Altria daalde in het afgelopen kwartaal met 11,4%. Het bedrijf heeft zijn dividend verhoogd, waardoor het dividendrendement nu uitkomt op 7,2%.

Ook in het volgende decennium zullen de gewoonten van consumenten veranderen en zal het gebruik van sigaretten afnemen. Maar volgens InvestorPlace kan die daling beperkt zijn en zal Altria nog steeds kasstromen en winsten uit dit segment genereren.

Met Juul heeft het bedrijf het toonaangevende e-sigaretmerk in huis. Binnen het segment niet-brandbare tabak heeft het concern de merken Copenhagen, IQOS en on!

In het tweede kwartaal rapporteerde Altria een aangepaste inkomstengroei van 11% in zijn segment van rookbare producten. De inkomsten van rookloze producten groeiden op jaarbasis met 10,8% tot 422 miljoen dollar.

Hoewel het verbod op Juul in San Francisco een ongelukkige ontwikkeling is, zal het product uiteindelijk de goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration krijgen, zo verwacht InvestorPlace. Als dat inderdaad gebeurt, zal dat de neergang van het aandeel kunnen stoppen.

En naarmate de inkomsten uit Juul en andere producten groeien, zullen investeerders op korte termijn worden beloond.

Overigens werd gisteren bekend dat het concern met Philip Morris International in gesprek is over een fusie.

Lees ook: Goldman adviseert dividendaandelen te kopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht