Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 bedrijven die het dividend kunnen verdubbelen

5 bedrijven die het dividend kunnen verdubbelen

Beleggers houden van dividend. En vooral van dividend dat consistent groeit op de lange termijn. Vijf aandelen van bedrijven die hun dividenden in de komende jaren kunnen verdubbelen.

Om het groeipotentieel van het dividend te beoordelen, moeten beleggers kijken naar de huidige uitbetalingsratio, het vermogen van een bedrijf om zijn winst te laten groeien en het beleid van kapitaalallocatie van het management. Al deze factoren bepalen de algehele gezondheid van een bedrijf en de gezondheid van het dividend.

Voor beleggers die op zoek zijn naar solide dividendaandelen voor de lange termijn, selecteerde The Motley Fool vijf bedrijven uit vijf verschillende sectoren die hun dividenden in de komende jaren kunnen verdubbelen.

1. Oshkosh

Oshkosh is een perfect waardeaandeel. Het bedrijf maakt zware industriële voertuigen voor het Amerikaanse leger, de brandweer en andere nooddiensten. Ook maakt Oshkosh bedrijfsvoertuigen zoals betonmixers en vuilniswagens.

Deze gediversifieerde portefeuille is van groot belang voor Oshkosh, omdat de aanschaf van zwaar materieel cyclisch ofwel conjunctuurgevoelig kan zijn. Momenteel zijn beleggers bang voor een vertraging in het segment van legervoertuigen van het bedrijf, dat ongeveer de helft van de omzet van Oshkosh uitmaakt. Dit is niet alleen te wijten aan macro-economische problemen. Na de zeer sterke verkoop in de afgelopen jaren is de huidige vloot relatief nieuw en kan de vraag volgend jaar weleens inzakken.

Momenteel lijkt de rest van de activiteiten van Oshkosh echter relatief consistent en sterk. Bovendien heeft het management een uitstekende staat van dienst. Het bedrijf maakt gebruik van de lage koers-winstverhouding van slechts 9,3 om voor 350 miljoen dollar aan eigen aandelen in te kopen. Oshkosh heeft het totale aantal aandelen de afgelopen twaalf maanden met ongeveer 6% verlaagd en zal naar verwachting aandelen blijven inkopen. 

Meer aandeleninkopen in de komende kwartalen en jaren betekenen een lager aantal aandelen, en dus meer ruimte om het dividend te verhogen. De uitbetalingsratio van het dividend bedraagt slechts 13% van de winst en het dividendrendement bedraagt 1,44%.

2. Starbucks

Hoewel veel beleggers Starbucks niet zo zien, is de koffieketen in de afgelopen twee jaar een dividendaandeel geworden. Als onderdeel van een recent initiatief voor bedrijfsvereenvoudiging verkocht het bedrijf al zijn activiteiten buiten de VS en China. Dat omvatte de verkoop van zijn verpaktegoederenactiviteiten aan Nestlé, die 7,1 miljard dollar opleverde, en de verkoop van filialen aan franchisenemers.

Starbucks gebruikte het geld om eigen aandelen te kopen en verhoogde vervolgens zijn dividend met 20% in 2017 en met nog eens 20% in 2018. En zelfs nu nog kan het dividend van Starbucks in het volgende decennium verdubbelen.

Dividendverhogingen van Starbucks vinden meestal rond november plaats, dus investeerders weten binnenkort meer. En hoewel het bedrijf niet meer zo hard groeit als in het vorige decennium, denkt het management nog steeds dat het de winst per aandeel op lange termijn met dubbele cijfers kan laten toenemen.

De uitbetalingsratio bedraagt 50,1% en het dividendrendement is 1,48%. Zelfs zonder de uitbetalingsratio te verhogen, zou een jaarlijkse dividendstijging van 10% - in lijn met de winstgroei - het dividend van Starbucks in ongeveer zeven jaar verdubbelen. Hoewel het aandeel momenteel niet goedkoop is, na de geweldige opmars in 2019, is Starbucks nog steeds een solide keuze voor dividendgroei dankzij de sterke merknaam en de veerkrachtige activiteiten.

3. Applied Materials

Applied Materials is een toonaangevende fabrikant van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. De uitbetalingsratio van Applied Materials bedraagt slechs 25,8%, wat betekent dat er ruimte is om te groeien. De uitbetalingsratio kan echter behoorlijk cyclisch zijn. Zo daalde de winst per aandeel van Applied Materials vorig kwartaal met maar liefst 40%. Dat betekent dat de huidige uitbetalingsratio van het bedrijf op basis van meer genormaliseerde inkomsten waarschijnlijk nog lager is.

Maar er is reden om te denken het bedrijf volgend jaar weer zal groeien. Ten eerste bevinden we ons al in een neerwaartse cyclus in de geheugenindustrie, en denken veel analisten dat dat in 2020 zal veranderen. Naarmate de vraag naar geheugenchips groeit, kopen de klanten van Applied meer van hun apparatuur.

Bovendien zijn er indicaties dat de uitrol van 5G sneller gaat dan gedacht. Deze nieuwe generatie van draadloze systemen heeft meer geavanceerde chips nodig, dus is er meer vraag naar de apparatuur van Applied Materials. Applied nam onlangs ook het Japanse Kokusai Electric over. De overname draagt volgens het management direct bij aan de winst per aandeel.

Met de lage huidige uitbetalingsratio van Applied Materials en de langetermijnbehoefte aan meer geavanceerde chips, zal het dividend van het bedrijf in de komende jaren groeien. Het dividendrendement bedraagt momenteel 1,68%.

4. JPMorgan Chase

De meeste grote Amerikaanse banken zijn momenteel goedkoop en klaar voor dividendtoename. En ondanks zijn omvang heeft JPMorgan Chase ruimte om te groeien. De bank kondigde in 2019 een belangrijke uitbreiding aan van 90 vestigingen in negen nieuwe Amerikaanse markten, voornamelijk in het zuidoosten, het Midwesten en Pennsylvania.

Het aandeel worden verhandeld tegen slechts 12 keer de winst, ondanks dat de winst per aandeel het afgelopen kwartaal met maar liefst 23% toenam. Daarnaast zag de bank het nettoresultaat met 16% stijgen en koopt de bank eigen aandelen in.

De banken staan dit jaar onder druk omdat de rentecurve recentelijk is omgekeerd, wat de marges van banken in de komende kwartalen onder druk zet. De omgekeerde rentecurve, waarbij de langetermijnrente lager is dan de kortetermijnrente, kan ook een recessie voorspellen.

Er is echter geen garantie dat er een recessie komt. En zelfs als dat gebeurt, heeft JPMorgan in vergelijking met 2008 zeer hoge kapitaalratio's, die als buffer moeten fungeren. JPMorgan had tijdens de financiële crisis in 2008 eigenlijk geen overheidssteun nodig, maar stemde ermee in om het vertrouwen in de andere banken - die het wel nodig hadden - niet te schaden.

Wegens de winstgroei en de aandeleninkopen tegen deze lage prijzen ligt het in de lijn der verwachting dat het dividend de komende jaren verhoogd wordt. De uitbetalingsratio bedraagt momenteel 32,65% en het dividendrendement is 3,12%.

5. Cleveland-Cliffs

De Amerikaanse ijzerertsdelver Cleveland-Cliffs keert sinds het vierde kwartaal van 2018 weer dividend uit, nadat het dat jaren geleden had opgeschort om een faillissement af te wenden.

Het bedrijf staat er vandaag de dag veel beter voor. Bestuursvoorzitter Lourenco Goncalves, die het roer in 2014 overnam, verkocht alle niet-Amerikaanse en niet-ijzerertsmijnen van Cleveland-Cliff die onder zijn voorganger waren overgenomen. Daarnaast betaalde hij de schulden af en verdubbelde de kernactiviteiten van de onderneming in de VS.

Dat hielp de balans van het bedrijf te versterken en Cleveland heeft nu langlopende contracten met grote Amerikaanse staalproducenten, die het bedrijf winstgevend moeten houden en de verliezen zullen beperken in het geval van een ernstige recessie.

De importbelasting die in 2018 over de Chinese invoer werd geheven dreef de staalprijzen in de VS op, en Cleveland-Cliffs profiteert daarvan. Wel hebben de aanhoudende handelsoorlog en de vrees voor economische vertraging de prijzen onlangs weer doen dalen. Dat heeft de aandelenkoers van Cleveland naar beneden gedrukt en verhoogde het dividendrendement tot 3,2%.

En toch verhoogde het management niet alleen het kwartaaldividend met 20% (van 5 tot 6 dollarcent per aandeel) maar keerde het bedrijf ook een extra speciaal dividend uit van 4 dollarcent per aandeel. Het management kocht ondanks de dalende prijzen voor staal en ijzererts ook eigen aandelen in, wat kan worden gezien als een teken van vertrouwen in het bedrijf. 

De bouw van een nieuwe fabriek in Ohio, die in de eerste helft van 2020 klaar moet zijn, moet de marges van het bedrijf volgend jaar verder helpen versterken en een consistente kasstroom opleveren. De bestuursvoorzitter liet weten dat hij zal proberen om het dividend te verhogen, of misschien zelfs een speciaal dividend uit te keren zodra de fabriek af is. De uitbetalingsratio van Cleveland bedraagt 5,1%. 

Lees hierna: 5 dingen om op te letten in uw zoektocht naar dividendaandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht