Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
8 grote bedrijven die royaal zijn met dividend

8 grote bedrijven die royaal zijn met dividend

Groter is niet altijd beter op de beurzen; succesvolle bedrijven zijn niet altijd bereid om met de aandeelhouders te delen. Er zijn echter ook grote bedrijven die aandeelhouders duidelijke prioriteit geven door royale dividenden uit te keren.

Socialmedia-bedrijf Facebook bijvoorbeeld, waar oprichter en topman Mark Zuckerberg 75% van de aandelen bezit en bijna 60% van het stemrecht, keert geen dividend uit. Zuckerberg kan doen wat hij wil, zonder zich zorgen te maken over grote institutionele investeerders, laat staan particuliere beleggers.

Voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten selecteerde US News acht bedrijven met een marktwaarde van meer dan 30 miljard dollar die hun winsten wèl delen met de aandeelhouders.

1. Abbvie

AbbVie werd in 2012 afgesplitst van moederbedrijf Abbott Laboratories. Zo kon het onderdeel zich concentreren op de ontwikkeling en verkoop van merkgeneesmiddelen. Abbott Labs is een meer gediversifieerd zorgbedrijf, dat voeding verkoopt en medische hulpmiddelen.

De verkoop van medicijnen levert AbbVie een omzet op van 35 miljard dollar per jaar en voedt een consistente stroom van dividendbetalingen. Bovendien bedragen die uitbetalingen ongeveer de helft van de totale winst en zijn ze dus rijp voor toekomstige verhogingen. AbbVie heeft een marktkapitalisatie van 110 miljard dollar. Het huidige dividendrendement bedraagt 5,7%.

2. BHP Group

Mijnbouwgigant BHP houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling en productie van olie en gas, en het delven van koper, zilver, zink, molybdeen, nikkel, uranium, goud, ijzererts en steenkool.

Het in Australië gevestigde bedrijf is een van de beste grondstoffenaandelen, en gezien het genereuze dividend is BHP een aantrekkelijk onderdeel van elke gediversifieerde beleggingsportefeuille. De marktkapitalisatie is 120 miljard dollar en het dividendrendement bedraagt 5,4%.

3. CNOOC

CNOOC is een ander goed voorbeeld van een enorm bedrijf dat de winst deelt met zijn aandeelhouders. Het door de Chinese overheid gerunde oliebedrijf is een dominante energiespeler in Azië, met olie- en gasexploratie-activiteiten in de Zuid-Chinese Zee en in Afrika, Zuid-Amerika en Australië.

Energie-aandelen zijn risicovol vanwege de maatschappelijke focus op duurzame energiebronnen en de uitstoot van CO2. En er zijn zeker redenen om sceptisch te zijn over een door Peking gerund bedrijf in tijden van de handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Het bedrijf heeft echter een marktkapitalisatie van 70 miljard dollar, waarmee het groter is dan ConocoPhillips (het op twee na grootste oliebedrijf van de Verenigde staten) en kent een nog genereuzer dividendrendement van 6,1%.

4. Dominion Energy

Dominion is een van de grootste beursgenoteerde nutsbedrijven in de VS en is op basis van de huidige uitbetalingen ook een van de meest royale dividendbetalers. Dominion distribueert aardgas (en slaat het op) en heeft steenkoolcentrales in Virginia en Noord-Carolina. Het klantenbestand van Dominion telt ongeveer 5 miljoen mensen.

Omat het zo groot is loopt dit nutsbedrijf minder risico dan sommige van zijn concurrenten. En aangezien nutsbedrijven in het algemeen veilige havens zijn, vanwege de conjunctuuronafhankelijke vraag naar elektriciteit en de strenge regulering van de sector, kunnen langetermijnbeleggers vertrouwen op deze goede dividendbetaler. De marktkapitalisatie van Dominion bedraagt 65 miljard dollar en het dividendrendement is 6,9%.

5. Dow

Chemieconcern Dow fuseerde in 2017 met concurrent DuPont, maar staat sinds april dit jaar weer op eigen benen na de afsplitsing van het moederbedrijf. Dowricht zich op kunststoffen, chemicaliën en landbouw.

Het bedrijf maakt alledaagse producten als verpakkingen en beschermende coatings met een groot aantal verschillende toepassingen in een breed scala van bedrijfsactiviteiten. De vraag is sterk en het dividend royaal, met 70 dollarcent per kwartaal en mogelijkheden voor toekomstige verhogingen. Dow heeft een marktkapitalisatie van 35 miljard dollar en een dividendrendement van 5,9%.

6. Kraft Heinz

Voedingsbedrijf Kraft Heinz is ontstaan uit de fusie tussen Kraft Foods en Heinz in 2015. De fusie, die werd gesteund door grootaandeelhouder Berkshire Hathaway, pakte echter minder goed uit dan verwacht. De initiële kostenbesparingen namen niet weg dat het concern de smaak van de consument niet goed had bijgehouden. Het resultaat was een koersdaling van meer dan 60% ten opzichte van de hoogtepunten in 2017.

Maar Kraft bezit een aantal van de grootste consumentenmerken ter wereld en genereert een omzet van 25 miljard dollar per jaar. De koersdaling is een goed instapmoment voor een langetermijnbelegging. Kraft Heinz heeft een marktwaarde van 35 miljard dollar en een dividendrendement van 5,8%.

7. Altria

Altria Group, voorheen bekend als Philip Morris Companies, was een van 's werelds grootste tabaksproducenten voordat het bedrijf in 2008 werd opgesplitst in de huidige Altria Group en Philip Morris International.

Even leek het erop dat Altria zich weer zou kunnen aansluiten bij Philip Morris. In augustus lieten de bedrijven weten een fusie te overwegen. Maar gezien de onzekerheid op de tabaksmarkten en de gezondheidsproblemen die lijken te ontstaan door elektrisch roken, lijkt een deal niet meer op tafel te liggen.

Altria heeft echter een stabiel marktaandeel met zijn grote sigarettenmerken als Marlboro, en wijnen van Chateau Ste. Michelle. Dit zijn producten waar in goede en slechte tijden vraag naar is en die betrouwbare dividenden voor aandeelhouders opleveren. De marktkapitalisatie van Altria bedraagt 75 miljard dollar en het dividendrendement is 8,3%.

8. Simon Property Group

Simon Property is een van de grootste beursgenoteerde onroerendgoedbeleggingsfondsen, of REITs. Het bedrijf bezit en beheert faciliteiten voor gemengd gebruik, waaronder winkelcentra en andere commerciële objecten die restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden herbergen.

Hoewel de toenemende internetverkopen de omzetten van fysieke winkels onder druk zetten, houdt Simon Property zich als vastgoedexploitant niet bezig met de winstmarges van tv's of kleding.

Het bedrijf int alleen de huur en geeft een groot deel van dat geld via reguliere dividenden door aan zijn aandeelhouders. Simon Property heeft een beurswaarde van 47 miljard dollar. Het dividendrendement bedraagt 5,3%.

Zie ook: 3 groeiaandelen om 50 jaar te houden