Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Euronav verdient grof geld, maar niet voor lang'

'Euronav verdient grof geld, maar niet voor lang'

De koers van Euronav ging de afgelopen weken als een speer. De olietankerrederij verdient grof geld nu de vrachttarieven sky high zijn, maar volgens Martin Crum van de IEX Beleggersdesk duurt dat feest niet al te lang.

De torenhoge tarieven zijn een gevolg van een groot tekort aan olietankercapaciteit. Voor dat tekort zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen, legt Crum uit.

“President Trump heeft de grote Chinese tankerrederij Cosco op de zwarte lijst gezet, maar ook oplopende spanningen rond Iran en de aanslagen op Saoedische olie-installaties helpen niet mee."

Van 25.000 naar 300.000 dollar per dag

Inmiddels bedraagt het dagtarief voor een grote olietanker 300.000 dollar. Ter vergelijking: half augustus lag dat tarief nog rond de 25.000 dollar.

“Het break even point van Euronav ligt rond de 28.000 dollar. Het bedrijf verdient op het moment dus grof geld.” Daar moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. “Het blijft beperkt tot ongeveer de helft van de vloot. De andere helft is langdurig vastgelegd tegen veel lagere tarieven.”

Extreme tarieven niet lang houdbaar

Deze extreme dagtarieven zijn niet al te lang houdbaar, stelt de analist. “De hamvraag is wanneer Cosco weer van de zwarte lijst wordt afgehaald, en hoe de besprekingen tussen de VS en China gaan lopen.”

Crum stelt ditmaal de boot te hebben gemist bij Euronav. “Wel hebben we drie keer een fraai rendement gehaald op dit aandeel. Voorlopig zie ik nog geen aanleiding om aan te haken, omdat de tarievengekte van korte duur zal zijn.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht