Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 aandelen in de farmaceutische sector om nu te kopen

3 aandelen in de farmaceutische sector om nu te kopen

De kosten voor de gezondheidszorg rijzen overal de pan uit. Bedrijven in de farmaceutische sector blijven het daarom naar verwachting goed doen.

Reden voor The Motley Fool om de drie beste aandelen in de sector op een rijtje te zetten:

Novartis

De Zwitserse zorgreus Novartis heeft een goed jaar achter de rug. Dat komt vooral door de aantrekkende verkoop van geneesmiddelen zoals Cosentyx. Dit middel, het meest verkochte medicijn van Novartis, heeft de omzet in het meest recente kwartaal zien stijgen met 27% naar 937 miljoen dollar.

De verkoop van Lucentis, de nummer drie van Novartis, nam met 5% toe naar 500 miljoen dollar, terwijl Entresto het afgelopen kwartaal een omzetstijging boekte van maar liefst 61% tot 430 miljoen dollar.

Verder heeft Novartis een aantal potentiële bestsellers in de pijplijn. Zo meldde het bedrijf onlangs dat het klinische onderzoek fase 3 van Kisqali, een middel tegen borstkanker, zeer goed was verlopen. Patiënten die Kisqali tegelijkertijd innamen met een ander geneesmiddel, fulvestrant, hadden een overlevingspercentage van 58%. Bij de inname van alleen fulvestrant lag dat percentage op 46%.

De markt voor borstkanker is naar schatting zo’n 38,4 miljard dollar waard rond 2025, en Kisqali heeft de potentie om uit te kunnen groeien tot een belangrijk geneesmiddel in de strijd tegen deze ziekte.

Toch is niet alles positief bij Novartis. Zo is de ontwikkeling van Zolgensma onlangs stopgezet door de Amerikaanse Food and Drug Administration omdat het bezorgd is over de veiligheid van dit dure gentherapiemiddel. Recentelijk stond Zolgensma ook nog in het middelpunt van de belangstelling vanwege een datamanipulatieschandaal.

Maar zelfs al wordt de ontwikkeling van Zolgensma voorlopig opgeschort, toch is het volgens The Motley Fool de moeite waard om het aandeel Novartis te kopen. Het bedrijf heeft immers een aantal goedverkopende geneesmiddelen tot zijn beschikking, terwijl een aantal kandidaatgeneesmiddelen veel belofte tonen.

Portola Pharmaceuticals

Deze relatief onbekende midkapper staat momenteel vanwege een nieuw antistollingsmiddel volop in de belangstelling. Andexxa is het enige geneesmiddel ter wereld dat het overmatig bloeden kan behandelen dat soms een bijwerking kan zijn van de huidige generatie bloedverdunners.

In 2017 waren er in de VS alleen al 140.000 ziekenhuisopnames voor dergelijke bloedingen. De behandeling kostte gemiddeld 100.000 dollar. The Motley Fool schat dat de markt voor Andexxa, dat een initieel prijspunt had van 27.500 dollar, tussen de 3 en 4 miljard dollar per jaar groot is.

Astra Zeneca

Astra Zeneca is in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor de geneesmiddelenreus een van de best presterende large-capaandelen in de hele zorgsector is.

Astra Zeneca heeft een aantal geneesmiddelen in de pijplijn die op het punt staan om blockbusterstatus te verwerven. Zo steeg de jaaromzet van kankermedicijnen als Tagrisso, Imfinzi en Lynparza met 50% in het afgelopen jaar. Deze medicijnen zijn dan ook het best presterende onderdeel van Astra Zeneca.

Hoewel luchtwegmedicijnen een relatief kleine omzettoename lieten zien van 9% in dezelfde periode, was de verkoop in opkomende martken als China, Rusland en Brazilië - samen goed voor meer dan een derde van de totale jaaromzet - volgens The Motley Fool “buitengewoon.”

Astra Zeneca is een goed presterend bedrijf, maar het aandeel is vooral vergeleken met zijn concurrenten wat aan de dure kant. Zo heeft Astra Zeneca een forse koers-winstverhouding van 60,9 waar die van Novartis 17,3 is.

Wie in Astra Zeneca wil beleggen, doet er goed aan om niet te wachten op een eventuele prijsdaling. Volgens The Motley Fool doet Astra Zeneca het zo goed dat de hoge prijs in dit geval gerechtvaardigd is.

Bekijk ook: Galapagos nog steeds aantrekkelijk

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht