Word abonnee en neem Beursduivel Premium
7 psychologische valkuilen om te vermijden

7 psychologische valkuilen om te vermijden

De meeste beleggers zien zichzelf als verstandige individuen en onafhankelijke denkers. Maar onderzoeken laten keer op keer zien dat velen behoorlijk irrationeel kunnen zijn bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

Uit onderzoek blijkt dat beleggers zelden hetzelfde rendement behalen als de markt voor aandelen en obligaties.

Een onderzoek van Dalbar liet bijvoorbeeld zien dat de gemiddelde belegger tussen 1987 en 2016 jaarlijks een rendement behaalde van 2,6%, vergeleken met een koersstijging van 10,2% voor Amerikaanse aandelen, 6,3% rendement voor staatsobligaties en 5,4% voor internationale aandelen.

Volgens een rapport van het OppenheimerFunds gaat er veel geld verloren door emoties als angst en hebzucht. US News zet de zeven gewoonten op een rij die uw rendement kunnen schaden: 

Kuddegedrag

Mensen laten zich leiden door hun sociale omgeving. Dit fenomeen verklaart waarom beleggers zich massaal stortten op internetaandelen rond het einde van de vorige eeuw, en nu op bitcoin.

Beleggingen zijn niet altijd zoveel waard als de massa denkt. De beste remedie tegen kuddegedrag is om eerst eens goed naar de waarde van een bepaalde belegging te kijken voordat u op de 'kopen'-knop klikt.

Overmoed

"Overmoed zorgt dat beleggers hun kennis en vaardigheden overschatten en het risico onderschatten," zegt Dejan Ilijevski, president van Sabela Capital Markets.

Beleggers schrijven positieve beleggingsresultaten toe aan hun eigen buitengewone vaardigheden op dat gebied, en verklaren negatieve resultaten door pech, zegt Ilijevski. Wat dat betreft zijn beleggers net gewone mensen.

Verliesaversie

Dit gaat over beleggers die gevoeliger zijn voor verlies dan voor winst. Ze kunnen ook lijden aan wat door onderzoekers Thaler, Tversky, Kahneman en Schwartz ook wel 'verliesaversie voor bijzienden' wordt genoemd. Dit fenomeen komt vooral veel voor bij beleggers die hun portefeuille veelvuldig checken.

Een overgevoeligheid voor verlies, gecombineerd met excessief checken van de prijzen kan tot irrationeel gedrag leiden, zoals een impulsverkoop na een koersdaling in plaats van te wachten op herstel.

Kort van memorie

De meeste mensen hebben een kort geheugen en herinneren zich recente gebeurtenissen beter dan dingen die langer geleden gebeurd zijn. Dit fenomeen staat ook wel bekend als “recency bias” en is vooral gevaarlijk bij beleggen.

Tijdens een bullmarkt vergeten beleggers eerdere dips, waardoor ze veel geld investeren zonder zich zorgen te maken over toekomstige dalingen. Hetzelfde fenomeen doet zich voor tijdens recessies en dalingen van de markt.

Beleggers hebben de neiging om hun aandelen te verkopen als de prijzen dalen, en zijn vervolgens bang om opnieuw in de markt te stappen omdat ze denken dat de koersdalingen zullen doorzetten, aldus Raul Elizalde, hoofd beleggingen bij Path Financial in Sarasota, Florida.

U kunt recency bias tegengaan door goed te kijken naar de geschiedenis van de aandelenmarkten, en te beleggen voor de lange termijn.

Nationalisme

De gemiddelde Amerikaanse belegger heeft meer dan 90% van zijn geld in zijn eigen land geïnvesteerd, ondanks het feit dat het thuisland slechts 40% van de wereldwijde marktkapitalisatie vertegenwoordigt.

“Op micro-basis investeren we meer in bedrijven die we kennen, zelfs in bedrijven waar we voor werken. Dat heeft tot gevolg dat onze belangen te geconcentreerd en niet gediversifieerd genoeg zijn ”, zegt Robert Johnson, hoogleraar financiën aan Creighton University. Het is beter om wat meer over de grens te kijken, en bijvoorbeeld in opkomende markten te investeren.

Dispositie-effect

"Er zijn weinig dingen waar beleggers een grotere hekel aan hebben dan te moeten toegeven dat ze het bij het verkeerde eind hadden en dat ze verlies  moeten nemen,” zegt Johnson. Dat verklaart waarom mensen verliesgevende beleggingen aanhouden, en anderzijds te vroeg winst nemen.

Dat zogenaamde 'dispositie-effect' is precies het tegenovergestelde van slim beheer, maar u kunt vast wel een voorbeeld aanwijzen in uw eigen portefeuille.

Directe behoeftebevrediging

Onze voorouders leefden noodgedwongen van dag tot dag. Toen was de toekomst uiterst onzeker, maar in onze huidige tijd heeft het weinig nut. Toch doen velen precies dat.

Ze geven veel mensen hun geld of hun dividend liever uit dan het te (her)beleggen. Het is immers veel leuker om op vakantie te gaan of die nieuwe telefoon te kopen.

Zulk gedrag kan beleggers tienduizenden euro's kosten. US News raadt beleggers aan zich grondig te verdiepen in de voordelen van samengestelde rente.

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor iedereen zonder glazen bol

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht