Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom Wall Street gokt op buitenlandse aandelen

Waarom Wall Street gokt op buitenlandse aandelen

Amerikaanse aandelen zijn uit, en internationale aandelen zijn in. Daar gokken volgens CNBC althans enkele grote beleggers en analisten op.

In de afgelopen tien jaar hebben Amerikaanse aandelen de beste rendementen laten zien, maar volgens dit artikel op de website van CNBC zullen aandelen van bedrijven buiten Amerika het in het nieuwe jaar beter doen dan effecten uit de VS - een fenomeen dat zich sinds 2010 maar twee keer heeft voorgedaan.

In het afgelopen decennium is de S&P 500-index met meer dan 180% gestegen, terwijl de MSCI ACWI ex US ETF sinds 2010 slechts 18% scoorde. Opkomende markten hebben het dit decennium nog slechter gedaan: de iShares MSCI Emerging Market Index bijvoorbeeld is sinds 2010 maar met 4% gestegen.

Betere tijden in het vooruitzicht

Aantrekkelijke waarderingen en de effecten van wereldwijde monetaire stimulering zullen internationale aandelen in 2020 een flinke duw in de rug kunnen geven, zo verwacht een aantal marktdeskundigen.

Na meer dan tien jaar slechter te hebben gepresteerd, zullen niet-Amerikaanse aandelen het beter gaan doen dan hun Amerikaanse collega's, volgens Peter Berezin, hoofdstrateeg bij BCA Research. "Een zwakkere dollar en gunstige waarderingen zouden alle niet-Amerikaanse aandelen volgend jaar moeten ondersteunen."

Lagere waarderingen

De koers-winstverhouding van de S&P 500, een veel gebruikte waarderingsmaatstaf op Wall Street, staat momenteel boven de 20. Dat is de hoogste gemiddelde waardering sinds augustus vorig jaar. De S&P 500 brak dit jaar record op record, ondanks dat de bedrijfswinsten vergeleken met een jaar geleden zijn gedaald.

Internationale aandelen worden echter verhandeld tegen een veel lagere waardering. Zo bedroeg de koers-winstverhouding van het MSCI ACWI-fonds, gemeten tot en met het slot van afgelopen vrijdag, 14.7.

De Amerikaanse regering meldde vorige week dat het bruto binnenlands product met 2,1% is gegroeid in het derde kwartaal, terwijl de productiviteit in Europa in oktober juist het laagste punt in zeven jaar bereikte.

Callum Thomas, hoofd onderzoek bij Topdown Charts, wijst erop dat er een waarderingskloof van 50% bestaat tussen Amerikaanse en niet-Amerikaanse aandelen. Volgens hem is dat overdreven. De Amerikaanse economie doet het nog steeds beter dan die in de rest van de wereld, maar of dat 100% beter is betwijfelt hij.

Aantrekkende economie

Centrale banken in Europa en ook in China zijn wegens de aanhoudende onzekerheid rond het handelsconflict tussen de VS en China overgegaan tot een versoepeling van hun monetaire beleid. Zo is de Europese Centrale Bank eerder dit jaar weer begonnen met de opkoop van obligaties, terwijl de Chinese centrale bank vorige maand voor het eerst sinds 2015 zijn kortetermijnrente verlaagde.

De handelsspanningen tussen China en de VS zijn de afgelopen maanden licht afgenomen. Een goede afloop van het conflict zou de wereldwijde economische groei stimuleren, wat niet-Amerikaanse aandelen ten opzichte van de Amerikaanse onevenredig ten goede zou komen, aldus Berezin van BCA.

Vergeleken met Amerikaanse aandelen zijn internationale aandelen volgens Berezin meer van cyclische dan van defensieve aard. Als gevolg hiervan presteren niet-Amerikaanse aandelen over het algemeen beter dan hun Amerikaanse collega's als de wereldwijde groei versnelt.

Deels ingeprijsd

Toch waarschuwen marktexperts dat een eventuele economische opleving al is ingeprijsd in een aantal internationale aandelen. Zo wijst Mike Wilson, hoofd Amerikaanse aandelen bij Morgan Stanley, erop dat de MSCI All-Country World Index — die de prestaties van wereldwijde aandelen meet, inclusief die uit de VS – al rendementen heeft behaald die aanzienlijk hoger zijn dan tijdens het dieptepunt van december 2018.

Wilson zet zijn kaarten komend jaar vooral op Japanse en Koreaanse aandelen. Hij heeft Amerikaanse aandelen een “underweight”-beoordeling gegeven.

DAX

Brian Nick, hoofd beleggingsstrategie bij Nuveen, verwacht een opleving van de Duitse beurs in 2020. De Duitse DAX-index is dit jaar met meer dan 20% gestegen en is op weg naar zijn grootste winst in één jaar tijd sinds 2013.

Lees ook: Hoe te beleggen in opkomende markten?