Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

De laatste grote recessie vond plaats in 2008-2009. Niemand weet precies wanneer de volgende recessie zal toeslaan, en daarom is het goed om nu al voorbereidingen te treffen.

The Motley Fool wijst ons op drie goede tips om de investeringsportefeuille recessiebestending te maken.

1. Koop groeiende bedrijven met een sterke concurrerentiekracht

Beleggen is geen sprint, maar een marathon. Grote bedrijven hebben jaren of zelfs decennia nodig om hun bedrijf op te bouwen. Bedrijven met een track record van groei en sterke concurrerentiekracht zullen beleggers gemoedsrust bieden, omdat recessies en neergangen slechts een beperkt effect hebben op hun groei op lange termijn.

Volgens The Motley Fool doen beleggers er goed aan zich te concentreren op bedrijven die toonaangevend zijn in hun vakgebied, zoals Starbucks, Apple en Nike. Deze ondernemingen bieden investeerders een dubbel voordeel: als marktleiders hebben ze niet alleen plannen om te blijven groeien en innoveren, maar beschikken ze ook over de middelen en de balanssterkte om elke langdurige recessie het hoofd te bieden.

Neem Apple, dat zo’n 245 miljard dollar aan contant geld en verhandelbare waardepapieren bezit. Deze oorlogskas biedt de techreus niet alleen voldoende slagkracht om elke recessie te doorstaan maar stelt het bedrijf ook in staat om noodlijdende ondernemingen op te kopen.

Koffieketen Starbucks heeft maar liefst 31.256 winkels verspreid over de hele wereld, en het biedt een product aan dat mensen ook in tijden van recessie zullen blijven gebruiken. Nike heeft bijna 3,6 miljard dollar aan contanten, en is nog steeds marktleider in de sportschoenen- en kledingbranche.

2. Zorg voor voldoende contant geld

De tweede manier om u goed voor te bereiden op een eventuele recessie is door contant geld beschikbaar te hebben, en niet al uw geld in aandelen te stoppen. Dat stelt u in staat om toe te slaan als de koersen laag zijn.

Hoewel er geen vaste regels zijn over de hoeveelheid contant geld die moet worden gereserveerd voor dergelijke aankopen, raadt The Motley Fool aan om ongeveer 10% tot 20% contant geld (van uw totale portefeuillewaarde) in contanten te hebben.

De gemiddelde duur van een Amerikaanse recessie is ongeveer 22 maanden, en The Motley Fool raadt beleggers dan ook aan om de tijd te nemen bij het herinvesteren van contanten.

3. Vertrouw op cashflow uit dividenden

U doet er goed aan om een deel van uw portefeuille te beleggen in aandelen die dividend uitkeren.

Hoewel sommige bedrijven hun dividendbetalingen verlagen als het tegenzit, zijn er heel weinig bedrijven die de uitkeringen volledig schrappen, tenzij ze echt flink in de problemen zitten.

Dit brengt ons terug naar het eerste punt over investeren in bedrijven met een sterke winstgroei en concurrentiekracht. Dergelijke ondernemingen zijn in staat om een recessie het hoofd te bieden, en bovendien hun dividenduitkeringen in stand te houden.

Wees niet bang voor een recessie

Recessies zijn een normaal kenmerk van een goed functionerende economie. Hoewel een recessie gevoelens van angst kan opwekken, hoeven beleggers die hun portefeuilles goed hebben gepositioneerd, zich niet al te veel zorgen te maken.

Recessies kunnen zelfs unieke kansen bieden om grote bedrijven te bezitten tegen een lage prijs.

Zie ook: 5 dividendaandelen om een recessie te doorstaan

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht