Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Versla de markt met deze 10 aandelen

Versla de markt met deze 10 aandelen

Kent u de Dogs of the Dow-strategie? Die komt erop neer dat elk jaar de tien aandelen met het hoogste dividendrendement in de Dow Jones Industrial Average worden aangekocht.

Het is een strategie die lijkt te werken, want de Dogs of the Dow presteerden de afgelopen tien jaar beter dan de beursgemiddelden. Het afgelopen decennium brachten ze gemiddeld bijna 15% per jaar op, vergeleken met 13,4% winst voor de Dow Jones en 13,5% voor de S&P 500.

De Dogs of the Dow voor 2020 zijn uiteraard bekende namen: Dow, Exxon Mobil, IBM, Chevron, Pfizer, 3M, Walgreens Boots Alliance, Cisco Systems, Coca-Cola en Verizon Communications.

Small Dogs

Maar The Dogs gaat over grote bedrijven, met een gemiddelde marktkapitalisatie van ongeveer 180 miljard dollar. En volgens Barron’s bieden kleinere aandelen een beter dividendrendement.

De zogeheten Small Dogs-portefeuille bestaat uit beleggingen in de tien best renderende aandelen in de Russell 2.000 small capitalization index van bedrijven met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar - een beetje een arbitraire grens die zorgt dat in alle bedrijven op de lijst ook een echte positie kan worden opgebouwd.

Hoger dividendrendement

Midkapaandelen zijn doorgaans volatieler dan die van grotere bedrijven. Maar volgens Barron’s wordt het extra risico van beleggen in kleinere bedrijven goedgemaakt door een meer dan bovengemiddeld dividendrendement.

Met een rendement van 20% over de afgelopen twaalf maanden doet de Small Dogs-lijst het stukken beter dan de Russel 2000.

Dit is de lijst voor dit jaar: Warrior Met Coal, Diversified Healthcare Trust, New York Mortgage Trust, Armour Residential REIT, The GEO Group, Vector Group, Werner Enterprises, Invesco Mortgage Capital, Office Properties Income Trust en Global Net Lease.

Fast Dogs

Barron’s keek ook naar hazewindhonden, oftewel de Fast Dogs-strategie. Die komt erop neer dat er wordt belegd in bedrijven in de S&P 500 met de snelst toenemende dividendbetalingen.

De Fast Dogs versloegen de S&P 500 in de afgelopen drie jaar op het nippertje. Ze deden het in 2017 beter dan de index, presteerden minder goed in 2018 en hielden gelijke tred met de markt in 2019.

Een langere historische terugblik zou nuttig zijn, maar de gegevens over dividendgroei zijn moeilijker te verkrijgen dan alleen de dividendrendementen. Toch denkt Barron’s dat er twee fundamentele redenen zijn waarom de Fast Dogs-strategie op de lange termijn succesvol kan zijn.

Rooskleurige toekomst

Ten eerste toont dividendgroei aan dat de toekomst van een bedrijf er rooskleurig uitziet. Hogere uitkeringen geven een krachtig signaal af aan beleggers. En ten tweede trekt meer geld meer beleggers aan.

Dit zijn de Fast Dogs van 2020: Pioneer Natural Resources, TechnipFMC, Thermo Fisher Scientific, Newmont, Cimarex Energy, NetApp, Juniper Networks, Cognizant Technology Solutions, Lam Research en Progressive.

Lees ook Martine Hafkamps column over de Dogs of the Dow: Boelkloedig

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht