Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beleg nu in opkomende markten'

'Beleg nu in opkomende markten'

Omdat opkomende markten minder goed hebben gepresteerd dan de beurzen in het Westen is juist daar nog waarde te vinden, zegt Scott Berg, portfoliomanager Global Growth Equity Strategy bij T. Rowe Price, een Amerikaanse vermogensbeheerder met 1,21 biljoen aan beheerd vermogen.

De huidige bullmarkt staat voor een groot aantal uitdagingen, waaronder politieke spanningen tussen de VS en Iran in het Midden-Oosten, de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november en eventuele escalatie van handelsconflicten tussen de VS enerzijds en China en de Europese Unie anderzijds.

Toch hebben de meeste beleggers nog niet en masse hun toevlucht gezocht in veilige haven-beleggingen zoals goud. Dat komt volgens Berg door de lage of zelfs negatieve rente, en centrale banken die proactief stimuleren of daarvoor voorbereidingen treffen.

Markten kijken vooruit

Omdat de economische vooruitzichten wijzen op stabiliteit tot milde verbetering in 2020, blijven aandelen volgens Berg nog altijd een goede optie, vooral omdat de waarderingen niet extreem zijn.

De aandelenmarkten hadden in 2019 een topjaar. Zo brak de Nasdaq voor het eerst door de 9.000 punten, en steeg S&P 500 naar recordhoogte. Volgens Berg is het nu zaak de recente marktwinsten te onderbouwen met een verbetering van de economische groei en de economische activiteit.

Opkomende markten

In de opkomende markten is daarentegen nog steeds een nauwe correlatie te vinden tussen de aandelenmarkten en economische data.

De opkomende markten hebben nog niet de winsten weten te realiseren van de Amerikaanse beurzen. In veel individuele landen bleef het opwaarts potentieel beperkt door de groeivertraging van de wereldeconomie en de sterke dollar. Op de middellange termijn is de economische verwachting voor opkomende markten echter positief met stijgende bedrijfswinsten na een moeilijk 2019.

Berg bekeek de opkomende markten vanuit vier invalshoeken:

China

De Chinese economie is aanzienlijk vertraagd, maar groeit nog altijd veel sneller dan die in de ontwikkelde wereld. Wel staat de tweede economie ter wereld voor een groot aantal uitdagingen, waaronder het financiële systeem.

Ongeacht de richting van de Chinese economie zullen sectoren zoals consumententechnologie en gezondheidszorg volgens T. Rowe Price goed blijven presteren.

Op export georiënteerde landen

Op export gerichte Noord-Aziatische landen zoals Zuid-Korea en Taiwan zijn eigenlijk ontwikkelde economieën met een belangrijke positie in de technologieketen.

Naar verwachting zullen de kapitaalbestedingen in de IT en de halfgeleiderindustrie in 2020 aantrekken. Toch geeft Berg de voorkeur aan soortgelijke bedrijven in ontwikkelde landen, met name omdat de governance-standaard daar hoger ligt.

Landen met blootstelling aan grondstoffen

Rusland, Zuid-Afrika, Brazilië en landen in het Midden-Oosten draaien vooral op de grondstoffencyclus en energieprijzen. T. Rowe Price is onderwogen in deze economieën vanwege de negatieve vooruitzichten voor de grondstoffenmarkt en de lage groei van de wereldeconomie.

Demografische factoren

De vierde invalshoek is volgens Berg het meest interessant. Het gaat hierbij om opkomende economieën waarin de groei aangedreven wordt door demografische factoren, zoals een groeiende populatie die de consumptie aanjaagt en inwoners die hard werken voor een beter bestaan. Dat creëert aantrekkelijke kansen voor banken en consumentenbedrijven.

Volgens Berg hebben landen als India, Indonesië, Filipijnen, Vietnam en Peru de beste kansen op de lange termijn.

Investeren in opkomende economieën

Hoewel de mondiale consumptie aan het teruglopen is, is er nog steeds groei te vinden in Zuidoost-Azië, India en China. De beste manier om blootstelling aan structurele groei van de consumptie te krijgen in deze landen, is door aandelen te kopen in bedrijven die gericht zijn op de binnenlandse markt, met producten die aansluiten bij de lokale smaak en voorkeur.

Een andere optie is de bankensector. In Europa en Japan kampen banken met ultra-lage of negatieve rentestanden, maar in India en Indonesië is de rentestand op een hoger niveau en ligt de nominale groei van het Bruto Binnenlands Product boven de 10%. In zulke landen hebben banken groeipotentieel, ook door de lage penetratie van de consumentenmarkt.

Wat nu?

In tijden als deze - met bovengemiddelde waarderingen, een volwassen economische cyclus en geopolitieke onzekerheden - hebben beleggers de neiging om steeds nerveuzer te worden en kunnen ze steeds meer op de korte termijn gericht zijn. Dat is het moment dat ervaring en het vermogen om de marktbewegingen op korte termijn te doorzien waardevol zijn, stelt Berg.

Hoewel beleggers de afgelopen jaren wat huiverig zijn geworden voor opkomende markten, ziet Berg nu een duidelijke kans en blijft hij daarom overweight in de interessantste segmenten ervan.

Lees ook: 'Niet-Amerikaanse aandelen klaar voor outperformance'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht