Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De top 20 dividendbetalers van 2019

De top 20 dividendbetalers van 2019

De wereldwijde dividenden zijn in 2019 gestegen naar een nieuw record: in totaal werd 1,48 biljoen dollar uitgekeerd aan aandeelhouders. Shell staat opnieuw bovenaan het lijstje van beste dividendbetalers. 

Dat blijkt uit het Janus Henderson Global Dividend Index-rapport. 

In één decennium hard gestegen

In het afgelopen decennium zijn de dividenden buitengewoon hard gestegen vanaf het lage niveau in 2009 na de financiële crisis, zo staat in het rapport te lezen. Beleggers ontvingen in 2019 maar liefst 694 miljard dollar méér aan dividend dan tien jaar eerder.

De sterke groei was vooral te danken aan Noord-Amerika, opkomende markten en Japan. Zoomen we iets meer in op Europa (ex UK), zien we dat in 2019 daar juist de dividenden met 2% daalden, naar 251,4 miljard dollar. Echter, gecorrigeerd voor onder andere wisselkoerseffecten was de onderliggende groei toch 3,8%. 

AB InBev trekt wissel op Belgische dividenden

Wat verder opvalt zijn de verschillen tussen de Europese landen. Frankrijk brak het jaarrecord, terwijl de groei in Duitsland het zwakst was van de grote landen.

Nederland rapporteerde de snelste groei, terwijl de dividenden in België fors daalden. Dit laatste had te maken met het feit dat bierreus AB InBev het mes zette in de dividenduitkeringen.

Shell weer aan kop

Royal Dutch Shell voert al sinds 2016 de lijst aan met 's werelds beste dividendbetalers. Ook Apple, AT&T en Microsoft staan traditiegetrouw in de top 10. 'Nieuw' in 2019 is mijnbouwer Rio Tinto.

Lees verder: 's Werelds beste dividendbetalers: Shell aan kop

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht