Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beursgang Douwe Egberts smaakt naar meer'

'Beursgang Douwe Egberts smaakt naar meer'

Douwe Egberts is terug op de Nederlands beurs, en hoe. De beursgang van moederbedrijf JDE Peet’s op afgelopen vrijdag, de eerste notering tijdens de coronacrisis, was een eclatant succes.

JDE Peet's, dat eigenaar is van de Peet's Coffee-keten in de VS, haalde met de beursintroductie zo’n 2,25 miljard euro op, slechts 10 dagen nadat het had laten weten naar de beurs te willen gaan, en zonder roadshow langs grote beleggers.

De razendsnelle IPO - de één na grootste van het jaar wereldwijd – laat zien dat er onder institutionele beleggers veel vraag is naar dergelijke beursgangen, ondanks de onzekerheden die werden veroorzaakt door de Covid-19-pandemie, aldus Barron’s.

Veel belangstelling

Bij de beursintroductie heeft de Amerikaanse grootaandeelhouder Mondelez bijna 10 miljoen van zijn aandelen - in waarde ongeveer 300 miljoen euro - op de secundaire markt verkocht. Acorn Holdings, de holdingmaatschappij van JDE Peet’s die wordt gecontroleerd door de Duitse particuliere investeerder JAB, verkocht voor 1,25 miljard euro aan aandelen. Er werd voor 700 miljoen euro aan nieuw uitgegeven aandelen verkocht.

Nederlandse particulieren konden niet inschrijven op de emissie, omdat de beursgang zo halsoverkop plaatsvond dat het prospectus niet op tijd klaar was. Inmiddels kan er via bijna alle brokers in het aandeel gehandeld worden. Het sloot dinsdag op €37,75, bijna 20% hoger dan de introductieprijs van vrijdag.

U bent thuis

De verwachting is dat de koers verder zal stijgen, vooral omdat het bedrijf meer dan driekwart van zijn omzet haalt uit verpakte consumentenproducten. Met andere woorden, koffie die thuis wordt geconsumeerd in plaats van in cafés.

Dit segment zal naar verwachting sterk groeien, aangezien miljoenen mensen nog steeds thuis zitten en werken vanwege de virusuitbraak.

Mooie cijfers

In 2019 genereerde JDE Peet's 6,9 miljard euro aan omzet en 1,6 miljard euro aan gecorrigeerde winst. De groei was de afgelopen twee jaar relatief vlak, wat vooral was te wijten aan de zwakke prijsstelling op de markt voor ongebrande koffiebonen, zo schreef Alexia Howard, een analist van Bernstein, maandag in een notitie.

Op de lange termijn verwacht Peet's een organische omzetgroei van tussen de 3% en 5%, en 5% tot 8% winstgroei. Er liggen voor Peet’s vooral groeikansen in China, waar de koffiemarkt gefragmenteerd en minder verzadigd is dan in bijvoorbeeld de VS.

Hoewel grote Amerikaanse rivaal Starbucks de Chinese markt domineert, is het marktaandeel van de afhaalgigant volgens Howard minder dan 40%, vergeleken met 70% in de VS. Een andere concurrent in China, Luckin Coffee, heeft te kampen met boekhoudschandalen en een mogelijke verwijdering van de Nasdaq.

Al met al suggereert dit volgens Barron’s dat er ruimte is voor Peet’s om verder te groeien.

Bekijk ook: Succesvolle beursgang voor moederbedrijf Douwe Egberts