Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Passiviteit Warren Buffett komt door zijn leeftijd'

'Passiviteit Warren Buffett komt door zijn leeftijd'

Dat Warren Buffett tijdens de recente uitverkoop op de beurzen langs de zijlijn plaatsnam, heeft meer te maken met zijn leeftijd dan met een voorzichtige kijk op de markt. Dat denkt de Amerikaanse multimiljardair Kenneth Fisher, oprichter en voorzitter van Fisher Investments.

Is Warren Buffett echt zijn scherpte kwijt? Die vraag houdt veel beleggers bezig, sinds bekend werd dat de superbelegger tijdens de recente daling van de beurzen op zijn handen is blijven zitten.

Berg cashgeld

Met een fortuin van naar schatting 75 miljard dollar wordt de 89-jarige Warren Buffett beschouwd als ‘s werelds meest succesvolste belegger. Maar de laatste tijd heeft zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway een reeks beslissingen genomen die in strijd zijn met de beleggingsprincipes van het 'Orakel van Omaha'.

Hoewel het feit dat Berkshire op een berg contant geld van maar liefst 137 miljard dollar zit, kocht de investeringsmaatschappij voor slechts 1,8 miljard dollar aan aandelen tijdens de coronacrash in maart. Dit druist ogenschijnlijk in tegen het beroemde advies van Buffett om “hebberig te zijn als anderen bang zijn.”

Zie ook: Hoe Warren Buffett de wolven buiten de deur houdt

De Amerikaanse multimiljardair Kenneth Fisher, oprichter en voorzitter van Fisher Investments, suggereerde onlangs op CNBC dat het gebrek aan actie door Buffett misschien meer met zijn leeftijd te maken heeft dan met een voorzichtige kijk op de markt.

Fisher zei dat hij uit persoonlijke ervaring sprak. Hij is de zoon van Phil Fisher, die vaak naast Buffett wordt gerangschikt als een van de grote beleggers aller tijden.

Scherpte verliezen

"Toen ik jong was, heb ik via mijn vader een aantal grote investeerders ontmoet", zei Fisher. "De realiteit van grote investeerders, onder wie mijn vader, is dat als zij een bepaalde leeftijd bereiken, ze hun scherpte wat verliezen."

Hoewel hij benadrukte dat hij niet wil suggereren dat Buffett zijn scherpte kwijt is, zei hij wel dat hij geen beleggers van zo'n hoge leeftijd kent die niet inactief of statisch waren tijdens een crisis. "Ik heb het gevoel dat dit bij Buffett het geval is. Hij is in een relatief inactieve fase terecht gekomen, die samenhangt met zijn leeftijd. Maar ik kan het natuurlijk mis hebben."

Levende legende

Wel wees hij erop dat geen enkele investeerder, inclusief Buffett, het altijd bij het rechte eind heeft. "Als je 70% van de tijd gelijk hebt, word je een levende legende. Maar ook levende legendes hebben 30% van de tijd ongelijk en dat geldt natuurlijk ook voor Warren Buffett", zei Fisher.

Zo weigerde Buffett jarenlang in technologie-aandelen, zoals Apple, te beleggen omdat hij naar eigen zeggen weinig van de sector begreep. In 2011 veranderde hij van mening, en investeeerde in IBM.

En in de afgelopen jaren heeft Berkshire veel aandelen gekocht van luchtvaartmaatschappijen, terwijl Buffett voorheen beweerde dat hij nooit in die sector zou beleggen. Toen de coronaviruspandemie in maart toesloeg en het luchtruim wereldwijd nagenoeg op slot ging, besloot hij al zijn aandelen in de luchtvaartsector van de hand te doen, wat leidde tot een verlies van ettelijke miljarden dollars.

Nog fit en niet met pensioen

Tussen februari 2009 en februari 2020 zijn de klasse B aandelen van Berkshire met 396% gestegen, ongeveer 100 procentpunten minder dan de S&P 500-index. Die underperformance heeft vaak geleid tot vragen over de leeftijd van Buffett, en zijn zakenpartner, de 96-jarige Charlie Munger.

Hoewel de opvolging van beide heren al door Berkshire is geregeld, liet Buffett op de laatste aandeelhoudersvergadering weten dat hij zich fit voelt en nog lang niet van plan is met pensioen te gaan.

Lees ook: 7 x dit vindt Warren Buffett van de crisis