Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
JPMorgan: Markt te negatief over presidentschap Biden

JPMorgan: Markt te negatief over presidentschap Biden

Wall Street is veel te negatief over de vooruitzichten voor de financiële markten in het geval dat de Democratische kandidaat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint.

Dat stelt de Amerikaanse grootbank JPMorgan volgens Bloomberg News. Uit eerder onderzoek van RBC Capital Markets blijkt dat beleggers zich meer zorgen maken over de verkiezingen in november dan over een nieuwe golf Covid-19-besmettingen.

Het valt wel mee

Een overwinning van Biden in november zou over het algemeen positief zijn voor de Amerikaanse economie, schreven JPMorgan-analisten, onder wie Dubravko Lakos-Bujas en Marko Kolanovic, in een notitie afgelopen maandag.

Biden bevindt zich namelijk veel meer in het politieke centrum dan de huidige president Donald Trump. Verder zou een overwinning van de Democraat, die vicepresident was onder president Barack Obama, kunnen leiden tot grote uitgaven voor de infrastructuur, hogere lonen en minder scherpe retoriek over het handelsconflict met China.

Neutraal tot licht positief

Volgens de analisten zal het belastingplan van Biden minder erg zijn voor bedrijven genoteerd aan de S&P 500-index dan gedacht, terwijl een verhoging van het minimumloon waarschijnlijk netto positief zou uitpakken voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

"De consensus luidt dat een Democratische overwinning in november negatief voor aandelen zal zijn," schreven Lakos-Bujas en Kolanovic. "Maar wij achten die uitslag neutraal tot licht positief."

Hoewel Wall Street eerst opgelucht was dat Biden de Democratische presidentskandidaat zal zijn en niet een van de progressievere kandidaten Elizabeth Warren of Bernie Sanders, begon het bedrijfsleven zich al snel zorgen te maken over het eventueel terugdraaien van de belastingverlagingen die Trump heeft doorgevoerd.

Vlakke winsten

Goldman Sachs rekende eerder uit dat de Democratische belastingplannen de gemiddelde winst per aandeel in de S&P 500 voor volgend jaar met 20 dollar kunnen verlagen tot 150 dollar. Maar volgens JPMorgan gaat de winst per aandeel juist omhoog:

klik om te vergroten


JPMorgan is niet de enige zakenbank die denkt dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als deze wordt opgediend, bij een overwinning van Biden. Deskundigen van de Scowcroft Group, die de politiek in Washington al decennia volgen, zijn van mening dat beleggers niet zo nerveus hoeven te zijn over Biden. Naar alle waarschijnlijklijkheid zal hij het handelsconflict met China op een veel minder verstorende manier aanpakken dan Trump. En volgens Jonathan Golub van Credit Suisse zijn eventuele hogere belastingtarieven "meer tegenwind dan belemmering".

Rode en blauwe aandelen

De volgende aandelen zullen volgens JPMorgan profiteren van een overwinning van Biden:

  • Tesla (fabrikant van elektrische auto's)
  • Nikola (fabrikant van hybride vrachtwagens)
  • Johnson & Johnson (farmaceut en verzorgingsmiddelenproducent)
  • Caterpillar (machinebouwer)
  • Apple, Facebook, Google-moeder Alphabet (techbedrijven)
  • Twitter (social mediabedrijf)
  • Boeing (vliegtuigfabrikant)

Dat Boeing op de lijst staat, lijkt opmerkelijk. Maar volgens JPMorgan zal de vliegtuigfabrikant profiteren van een de-escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China.

De volgende aandelen zullen het daarentegen waarschijnlijk minder goed doen onder een Democratische president:

  • Apache (actief in de olie- en gasindustrie)
  • Northrop Grumman (defensiebedrijf)
  • AT&T (telecommunicatiereus) en
  • Wynn Resorts (casinogigant).

Lees ook: Wat staat beleggers het komende halfjaar te wachten?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht