Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Niet beleggen is inzetten tegen centrale banken'

'Niet beleggen is inzetten tegen centrale banken'

Als u uw geld niet aan het werk zet in de huidige markt, gaat u in tegen de gecombineerde kracht van alle wereldwijde centrale banken, een mogelijk fiscaal herstel en het feit dat het coronavirus op een dag zal verdwijnen.

Dat stelt Richard Hodges, hoofd vastrentende waarden bij Nomura Asset Management, in een interview met Citywire Selector.

Het komt nooit meer goed

Hoewel Hodges toegaf dat zijn voorspelling van februari - dat alle markten het jaar hoger zouden eindigen - voorbarig was, gedragen veel mensen zich volgens hem nu also er helemaal geen herstel meer zal zijn.

"Als u vandaag niet belegt, dan zet u in op drie dingen" zei Hodges. "Ten eerste: tegen de Fed en alle andere centrale banken die accommoderende maatregelen nemen, de rente verlagen en de markt overspoelen met liquiditeit om wanbetalingen te voorkomen en volatiliteit te verminderen.

Daarnaast zet u uw geld in tegen het succes van de fiscale maatregelen die door regeringen over de hele wereld zijn genomen om het economisch herstel te ondersteunen.

De derde en laatste weddenschap die u aangaat, is tegen de ontwikkeling van een vaccin of een medicijn dat het sterftecijfer kan verlagen, althans tot een niveau dat meer lijkt op wat we kennen van de gewone griep."

Daarom stijgen de prijzen

Volgens Hodges gaan veel discussies in de media over de vraag of de aandelenkoersen kunnen blijven stijgen.

Verruiming door centrale banken heeft tijdens de pandemie een ongekende vlucht genomen waar voorlopig geen eind aan lijkt te komen, aldus Hodges. "Ik heb verslaggevers op de televisie gezien die zich afvroegen waarom de markten stijgen. Nou, ik zal het u vertellen: ze gaan omhoog omdat u anders op drie manieren inzet tegen de gevestigde orde, die al dat geld en meer gewoon kan bijdrukken."

Lees ook de column De prijs is het bewijs van Martine Hafkamp.